Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Pentru tine mamă dragă

8 Martie la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea

Pentru tine mamă dragă

Mama, ființa cea mai iubită de pe pământ, a fost sărbătorită cu fast și la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, joi 8 martie 2018, printr-un șirag de activități care s-au derulat în sala de festivități a unității.

Evenimentul a fost deschis de d-na. prof.Șumălan Mihaiela, consilierul educativ al școlii, care a prezentat un discurs prin care a elogiat această ființă unică MAMA - care este singura divinitate de pe pământ, dătătoare de viață și simbol al continuității omenirii. Ea poartă în lume iubirea, speranța, și bucuria, este adăpostul grijilor noastre cotidiene.Mama înseamnă casă și fericire, liniște și libertate, lacrimă și zâmbet, nesomn și energie. Toate le adună în sufletul ei ca pe-o virtute ce o numim frumusețe morală. Ea este călăuza pașilor și a minții celor cărora le-a dat viață. Ea știe să se bucure de zborul fiecăruia, suferă peste măsură de dorul lor.
Icoana ei se conturează într-o atmosferă marcată de griji, dar scăldată în căldura dragostei sale. Mama este ființa care n-a cerut niciodată răsplată pentru iubirea ce-o poartă copiilor săi. Singura ei mângâiere este să-i vadă sănătoși și fericiți. Plânge ca să nu plângă copiii, rabdă ca să nu rabde ei și duce în spate traista grea a vieții. Mama este adevărul și liniștea de care avem nevoie în viață. Este cântecul ce ne-a făcut somnul mai lin, este sărutul dulce pe frunte și suflarea care vindecă rana într-o clipă. Este leagănul amintirilor din pridvorul casei părintești, îmbrățișarea caldă ce ne învăluie. La mulți ani, femeie! La mulți ani, mamă!
Programul artistic a fost deschis de eleva Varga Gabriela din clasa a XI-a B cu o priceasnă impresionantă ,,La tine vin, măicuță!", eleva fiind coordonată de d-na. prof. de religie Bărcăuan Cristina. A urmat pe scenă corului şcolii, coordonat de prof. Șumălan Mihaiela care a încântat numerosul public cu cântece și poezii alese, dăruite tuturor femeilor prin glasuri nevinovate de copii și izvorâte din suflete curate, corul fiind acompaniat la orgă de elevul Farkaș Karol din clasa a XI-a I. În program au mai evoluat elevi coordonați de d-nele. prof. de limba română Nadiș Cristina și Fazecaș Manuela. Corul restrâns al școlii ,,Armonia", dirijat de d-na. prof. Balota Laura, a pregătit în cinstea tuturor mamelor un moment artistic încântând pe deplin publicul cu trei cântece minunate interpretate pe voci: Edelwein, Stai lângă mine, mamă, Țărăncuță, țărăncuță. A urmat monologul ,,Calculele", interpretat exemplar de elevul Ghergheleș Cătălin din clasa a IX-a D  și un moment de  pantomimă Ești iubibilă.
Programul artistic a continuat cu elevele: Maria Pușcaș, clasa a X-a C, interpretând cântecul Mama mea e cea mai bună, eleva Andreea Rotar din clasa a X-a C care a interpretat cântecul Măicuță, de ziua ta și eleva Bărburaș Alexandra din clasa a X-a H care a interpretat cântecul Mama, doar mama. Elevele au fost coordonate de d-nul prof. Boțiu Viorel.
Împreună cu toți cei prezenți, s-a cântat  tradiționalul La mulți ani!
Cuvântul de încheiere l-a avut d-nul. director Sâncelean Tiberiu care, cu multe emoții în glas a adus și dânsul un elogiu mamei, a felicitat toate d-nele. și d-șoarele cu această ocazie, mulțumind  tuturor celor prezenți, organizatorilor evenimentului ,elevilor, dar și d-nei. director adjunct Șandor Mariana, care a sprijinit întreaga activitate.
Reprezentanții genului masculin din școală au dăruit câte un trandafir tuturor doamnelor în semn de prețuire și respect.
Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități a școlii care a fost scăldată într-un decor minunat de început de primăvară, realizat de câțiva elevi și cadre didactice: prof.Micula Alexandra, Crainic Geanina, Cozma Anca și Susa Adriana.
În cursul săptămânii premergătoare evenimentului, în cadrul școlii s-au derulat mai multe activități prin care elevii au realizat diferite panouri cu mărțișoare, felicitări și mici daruri pentru mame. Elevii au fost coordonați de prof. Roșu Delia, pedagog Cătană Floricuța, maistrul Găzdac Marcela.
D-nele maistre de la profilul Estetica și igiena corpului omenesc Praja Dorina și Șișca Denisa s-au ocupat în mod deosebit ca toți cei implicați în program să evolueze pe scenă cu coafuri alese. În urma desfășurării activităților închinate Zilei de 8 Martie, evaluarea s-a realizat prin numeroase fotografii, articol mass-media, proces-verbal, dar și printr-o expoziție deosebită scăldată în culorile strălucitoare ale primăverii, expusă în Sala de festivități a liceului și realizată în cursul săptămânii premergătoare evenimentului cu desene, colaje, picturi create de elevii școlii noastre, coordonați de d-nii. profesori, maiştri şi pedagogi, și în acest sens  exponatele  realizate au fost deosebit de apreciate și admirate, motiv pentru care toți elevii creativi au fost premiați.
Consilier educativ,
prof. Mihaiela Șumălan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pentru tine mamă dragă.

Trimite email
vineri, 1 martie 2024, 04:17:09 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Felicitări, domnule președinte!

Apropo de recepția lucrărilor la Campusul de învățământ dual, înfăptuită ieri, 28 februarie 2024.
Așa ceva nu mai există în Bihor, dar poate că nu greșim afirmând că nici în țară nu s-a mai văzut o asemenea realizare deosebită în învățământ!