Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ziua etniilor la Timișoara

Luni, 15 decembrie,

Ziua etniilor la Timișoara

Luni, 15 decembrie 2009, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României www.dri.gov.ro celebrează diversitatea etnică din țară la Timișoara.

 Realizat împreună cu Institutul Intercultural Timișoara www.intercultural.ro, programul propus al actualei ediții, din data de 15 decembrie, de la ora 15, desfășurat sub genericul "Ziua etniilor", este dedicat reprezentanților organizațiilor minorităților naționale – ca manifestare oficială și în cadrul  2008 - Anul european al dialogului intercultural www.dialog2008.ro (pagina programului în România) – printr-o serie de momente, astfel: *intervenții ale organizatorilor (domnișoara Ivana Gvozdenovici – Departamentul pentru Relații Interetnice și domnul Călin Rus – Institutul Intercultural Timișoara) și ale consilierului Ministerului Culturii și Cultelor, domnul Koczka György *prezentările participanților din partea etniilor prezente *prezentarea Calendarului intercultural, realizat de Institutul Intercultural Timișoara *prezentarea Centrului de consultanță pentru programe culturale europene, organism național de coordonare pentru 2008 – Anul european al dialogului intercultural *campania națională și proiectul național PUZZLE pentru 2008-AEDI *prezentarea studiului privind dialogul intercultural în România, produs realizat de Institutul Intercultural din Timișoara, cu finanțare din partea Ministerul Culturii și Cultelor și discuții pe marginea acestuia *momente artistice *bufet
La evenimentul ce se desfășoară în sala de conferințe a Complexului Hotelier Timișoara, de la etajul I www.hoteltimisoara.ro sunt invitate 150 de persoane: jurnaliști, cadre didactice și oameni de cultură. Pentru mai multe informații si pentru a vă manifesta interesul de a participa, contactați: Institutul Intercultural, bdul. 16 Decembrie 1989, nr. 8, Timișoara 300173, tel. 0722280035, 0751011142, fax 0256203942, 0256498457, , Eugen.Gherga@intercultural.ro sau Ivana.Gvozdenovici@dri.gov.ro, Departamentul pentru Relații Interetnice).
18 decembrie - Ziua minorităților naționale
În 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase; documentul internațional oferă o garanție a drepturilor minorităților în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanța prin declararea zilei de 18 decembrie ca Ziua minorităților naționale.
Despre 2008 – Anul european al dialogului intercultural.
În fiecare an, Uniunea Europeană definește o temă în vederea realizării unei campanii de creștere a conștientizării publicului și de atragere a atenției guvernelor naționale asupra unei problematici specifice.
Pentru anul 2008, dialogul intercultural a fost definit ca cea mai sigură cale spre o mai bună înțelegere și conviețuire între cei 500 de milioane de cetățeni europeni. Uniunea Europeană a identificat mai multe arii tematice unde dialogul intercultural este prezent zi de zi și anume: cultura, educația, migrația, minoritățile, religia și tineretul.
Mihaela Cristina GHINESCU

Trimite email

joi, 4 iunie 2020