Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Ziua etniilor la Timișoara

Luni, 15 decembrie,

Ziua etniilor la Timișoara

Luni, 15 decembrie 2009, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României www.dri.gov.ro celebrează diversitatea etnică din țară la Timișoara.

 Realizat împreună cu Institutul Intercultural Timișoara www.intercultural.ro, programul propus al actualei ediții, din data de 15 decembrie, de la ora 15, desfășurat sub genericul "Ziua etniilor", este dedicat reprezentanților organizațiilor minorităților naționale – ca manifestare oficială și în cadrul  2008 - Anul european al dialogului intercultural www.dialog2008.ro (pagina programului în România) – printr-o serie de momente, astfel: *intervenții ale organizatorilor (domnișoara Ivana Gvozdenovici – Departamentul pentru Relații Interetnice și domnul Călin Rus – Institutul Intercultural Timișoara) și ale consilierului Ministerului Culturii și Cultelor, domnul Koczka György *prezentările participanților din partea etniilor prezente *prezentarea Calendarului intercultural, realizat de Institutul Intercultural Timișoara *prezentarea Centrului de consultanță pentru programe culturale europene, organism național de coordonare pentru 2008 – Anul european al dialogului intercultural *campania națională și proiectul național PUZZLE pentru 2008-AEDI *prezentarea studiului privind dialogul intercultural în România, produs realizat de Institutul Intercultural din Timișoara, cu finanțare din partea Ministerul Culturii și Cultelor și discuții pe marginea acestuia *momente artistice *bufet
La evenimentul ce se desfășoară în sala de conferințe a Complexului Hotelier Timișoara, de la etajul I www.hoteltimisoara.ro sunt invitate 150 de persoane: jurnaliști, cadre didactice și oameni de cultură. Pentru mai multe informații si pentru a vă manifesta interesul de a participa, contactați: Institutul Intercultural, bdul. 16 Decembrie 1989, nr. 8, Timișoara 300173, tel. 0722280035, 0751011142, fax 0256203942, 0256498457, , Eugen.Gherga@intercultural.ro sau Ivana.Gvozdenovici@dri.gov.ro, Departamentul pentru Relații Interetnice).
18 decembrie - Ziua minorităților naționale
În 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase; documentul internațional oferă o garanție a drepturilor minorităților în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanța prin declararea zilei de 18 decembrie ca Ziua minorităților naționale.
Despre 2008 – Anul european al dialogului intercultural.
În fiecare an, Uniunea Europeană definește o temă în vederea realizării unei campanii de creștere a conștientizării publicului și de atragere a atenției guvernelor naționale asupra unei problematici specifice.
Pentru anul 2008, dialogul intercultural a fost definit ca cea mai sigură cale spre o mai bună înțelegere și conviețuire între cei 500 de milioane de cetățeni europeni. Uniunea Europeană a identificat mai multe arii tematice unde dialogul intercultural este prezent zi de zi și anume: cultura, educația, migrația, minoritățile, religia și tineretul.
Mihaela Cristina GHINESCU

Trimite email

Tuesday, 6 June 2023