Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Concursul ,,Mama – primăvara mea”, ediția a II-a

Grădinița Nr. 44, structură a Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu” din Oradea, a organizat

Concursul ,,Mama – primăvara mea”, ediția a II-a

Ne aflăm la ediția a II-a a concursului ,,Mama - primăvara mea", care începând cu acest an școlar a fost introdus în Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene Nr. 24986/ 22.01.2018, poziția 668 ca și concurs interjudețean cultural - artistic.

Am lansat acest proiect în anul şcolar 2016/2017, cu paşi timizi, dar cu o mare dorinţă de a face cunoscută şi altora o parte din munca preşcolarilor şi a cadrelor didactice din unitatea noastră (Grădinița Nr. 44 din Oradea - n.n.) și nu numai.
Prin desfășurarea acestui proiect ne-am propus să-i sensibilizăm pe preșcolari și elevi, învățându-i să creeze propriul „Dar pentru mama". Astfel preșcolarii și elevii și-au folosit talentul şi îndemânarea pentru a-şi exprima respectul, recunoştinţa, sentimentele prin creaţii literare, artistice şi artizanale.
Având în vedere că în procesul de învăţământ parteneriatul şcoală - familie are un rol important am dorit să realizăm un schimb de experienţă al cadrelor didactice din unitățile participante prin prezentarea unor aspecte din experienţa didactică personală în cadrul sesiunii de creații literare propuse în cadrul proiectului.
Coordonatorii proiectului sunt: prof. dr. Bîrlădeanu Gheorghina, director al Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu", Oradea; prof. Fărăianu Nicoleta, inspector școlar educație timpurie, Inspectoratul Școlar Județean Bihor;  Gavra Mihaela, profesor la Grădinița Nr. 44 Oradea.
Partenerii noștri direcți în desfășurarea acestui concurs au fost: Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 23 Oradea, structură a Liceului Ortodox ,,Ep. Roman Ciorogariu", Grădinița cu Program Prelungit Nr. 34 Oradea, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 5 Zalău, jud. Sălaj, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 33 Sibiu, jud. Sibiu, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 26 Timișoara, jud. Timiș.
Pe parcursul desfășurării proiectului ne-am bazat pe sprijinul doamnei director, prof. dr. Bîrlădeanu Gheorghina, al domnului director adjunct prof. Velimirovici Cosmin, al d-nei inspector Fărăianu Nicoleta, al doamnei administrator de patrimoniu Piț Florentina, al d-nei contabile Andruța Dana, al d-nei secretare Neaga Magdalena și al întregului colectiv al
Grădiniței  Nr. 44, structură a Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu": Bodea Floare, Puiu Violeta AnaMaria, Copăcean Dorina, Popa Cristina Todoca Ana, Nemeș Florica, Toia Viorica, Nan Bianca, Zerghe Felicia, Oltean Loredana, Gavra Mihaela, Bumb Sanda, Mărcuț Ana, Sabău Janina, Lenath Mariana, Cornea Anca;
Principalele activități desfășurate au fost următoarele: Activitate  interactivă cu tema „Bucurii   împletite de mărțișor!" (20-24.02.2017) - etapa locală; Primirea lucrărilor înscrise în concurs pe baza fișei de înscriere; Amenajarea unei expoziții; Festivalul interjudețean ,,Dar pentru mama" (22.03.2018)
La festivalul interjudețean ,,Dar pentru mama" au participat următoarele unități:
1.Grădinița cu Program Prelungit Nr. 23, Oradea, cu 12 preșcolari, îndrumați de d-nele Laza Aurelia Maria și Pele Mihaela Ana;
2.Grădinița cu Program Prelungit Nr. 34, Oradea, cu doi preșcolari, îndrumați de d-na Vereș Anima
3.Grădinița cu Program Prelungit Nr. 54, Oradea, cu  trei preșcolari, îndrumați de d-na Ulici Sanda;
4.Grădinița cu Program Prelungit Nr. 55, Oradea, cu doi preșcolari, îndrumați de d-na Pascar Gabriela;
5.Școala Gimnazială ,,Avram Iancu " și Grădinița Nr. 44 Oradea, cu 40 elevi și 100 de preșcolari, îndrumați de d-nele învățătoare Toader Monica și Cozma Aurica și de d-nele educatoare:  prof. Bodea Floare, Puiu Violeta AnaMaria, Copăcean Dorina, Popa Cristina, Todoca Ana, Nemeș Florica, Toia Viorica, Nan Bianca, Zerghe Felicia, Oltean Loredana, Gavra Mihaela, Bumb Sanda, Mărcuț Ana, Sabău Janina, Lenath Mariana, Cornea Anca.
Concursul s-a bucurat de un real succes. Au fost încheiate parteneriate educaţionale cu unităţi preşcolare din 15 județe (Vâlcea, Vrancea, Neamț, Mehedinți, Arad, Maramureș, Dolj, Sector 6 București, Timiș, Satu Mare, Caraș Severin, Vaslui, Botoșani, Argeș), cu unități școlare din 11 județe (Prahova, Ialomița, Brăila, Suceava, Bacău, Mureș, Maramureș, Argeș, Vâlcea, Dolj, Gorj) şi  cu 26 unități preșcolare/şcolare din județul nostru. La concurs s-au înscris numeroase cadre didactice care au participat cu lucrări realizate de 430 de copii preşcolari şi 60 de şcolari. S-au acordat 27 de premii I, 32 de premii II, 36 de premii III, 27 de mențiuni, 368 de diplome de participare, conform Regulamentului de organizare a activităților cuprinse în calendarul activităților educative, școlare și extrașcolare și al Regulamentului propriu al concursului.
În urma desfășurării proiectului s-au îmbunătățit performanțele artistico-plastice și practice ale preșcolarilor și elevilor. Cadrele didactice au utilizat metode noi de stimulare a interesului copiilor pentru arta plastică, activitățile practice și creațiile literare. (C.M.)
Pentru mai multe poze (80 de poze), accesați Galeria foto: Concursul  ,,Mama – primăvara mea”, ediția a II-a.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 1 decembrie 2021