Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Floriile cu ploaie... și binecuvântare!

Duminică, la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Floriile cu ploaie... și binecuvântare!

,,El a luat asupra Sa păcatele noastre, iar prin Patima Lui, noi toți ne-am vindecat!"

,,Ne-a învrednicit Dumnezeu să ajungem această zi de mare sărbătoare a creștinătății, Praznic Împărătesc, sărbătoarea Floriilor sau sărbătoarea Intrării triumfale a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim. Se numește sărbătoarea Floriilor de la sărbătoarea strămoșilor noștri Floralia, dar și de la ramurile înverzite și înflorite pe care le-au purtat locuitorii Ierusalimului când L-au primit pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos în Cetatea Sfântă. Această sărbătoare, de fapt, face trecerea, încheie cele 40 de zile de post și ne introduce într-o altă perioadă, am putea spune, chiar mai importantă decât perioada postului, în Săptămâna Sfintelor Patimi sau Sfintelor Pătimiri ale lui Hristos Mântuitorul nostru. Ceea ce sărbătorim noi astăzi (duminică - n.n.), Intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, a avut loc cu șase zile înainte de Paștele evreilor...".
Duminică, 1 aprilie 2018, credincioșii ortodocși din Parohia Ortodoxă Română Sf. Apostol Andrei din Oradea au participat la sărbătoarea Floriilor, la slujba de Florii, la Sfânta Liturghie, săvârșită la Biserica Ortodoxă cu hramul Sf. Apostol Andrei din Oradea, de către preoții parohi, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, dimpreună cu părintele profesor George Indrecan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman" a Universității din Oradea.
În deschiderea articolului, am citat din cuvântul de învățătură pe care ni l-a pus la suflet părintele vicar Vasile Bota.
,,Dumineca, Domnul, călare pe mânzul asinei, intră în Ierusalim și este primit cu mare entuziasm, cu mare bucurie, ca un Împărat. Poporul și-a luat în mâini ramuri de finic, ramuri înfrunzite, înflorite, aruncau haine înaintea Lui și strigau un strigăt în așteptarea mântuirii: Osana, adică mântuiește-ne, ,,Osana, fiul lui David, bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului, Osana întru cei de sus! (...) Hristos mergea, de fapt, spre Patima Sa cea mântuitoare, dar mergea ca un biruitor, demn, pentru că și-a asumat această mântuire a neamului omenesc, luând asupra Sa păcatele tuturor oamenilor". Mai aflăm apoi că ,,Troparul dezleagă taina sau semnificația sărbătorii: Învierea cea de obște, mai înainte de Patima Ta încredințându-o. Adică prin învierea lui Lazăr, Hristos Domnul ne încredințează, ne prevestește despre învierea ce va avea loc la sfârșitul acestei lumi. Prin învierea lui Lazăr, Hristos Domnul ne transmite că toți vom învia. Și mai are o semnificație importantă sărbătoarea de astăzi (duminică - n.n.). Intrarea Domnului în Ierusalim, triumfală, precedată de învierea lui Lazăr, prevestește biruința lui Hristos, biruința Învierii lui Hristos asupra morții. Hristos știa că a venit în lume ca să se jertfească pe Cruce pentru păcatele oamenilor. Acesta a fost planul lui Dumnezeu de mântuire a neamului omenesc", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
După Sfânta Liturghie și sfințirea ramurilor înverzite, s-a înconjurat biserica de trei ori în procesiune, pe ploaie... Acum chiar nu-mi amintesc dacă am mai înconjurat vreodată biserica pe ploaie de Sfintele Florii. O fi un semn de rodnicie, de biruință și de binecuvântare, am spune noi!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Floriile cu ploaie... și binecuvântare!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 30 noiembrie 2022