Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ziua internaţională a romilor, sărbătorită la Tinca

Concursul ,,Rromii au talent”

Ziua internaţională a romilor, sărbătorită la Tinca

Elevii, cadrele didactice ale Școlii Creștine Private din Cartierul Rromilor Tinca au sărbătorit Ziua Internațională a Rromilor într-un mod inedit și atractiv pentru copii și părinți.

Aceasta a organizat un eveniment concurs intitulat sugestiv „Rromii au talent". Școala este un program de educație formală, un proiect educațional pilot inițiat de Fundația People to People în mijlocul comunității de rromi din Tinca, comunitate formată din peste 1.500 de persoane. Prin acțiunile, activitățile și programele derulate în școală se dorește să se ofere un mediu educaţional, plăcut și sigur, corespunzător nevoilor de formare ale copiilor din comunitatea de romi din Tinca. Este locul în care întotdeauna, toţi copiii îşi vor defini şi dezvolta personalitatea, iar pǎrinţii vor fi parteneri în educarea copiilor. 
„Suntem o școală care valorizează identitatea etnică a copiilor înscriși în școala noastră. Dorim ca școala să devină tot mai mult un spațiu prietenos și apropiat pentru copii și pentru părinți. Dorim să-i atragem pe părinți mai mult față de școală implicându-i tot mai mult în acțiunile școlii pentru a înțelege tot mai mult care este rolul educației pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor lor", menționează doamna prof. Daniela Tütös, directorul unității de învățământ.
Evenimentul concurs a avut loc în data de 30 martie și a fost destinat elevilor școlii organizatoare. Acesta a avut loc la Căminul Cultural din Comuna Tinca. Evenimentul a constat din organizarea unui concurs de talente, împărțit pe trei secțiuni: cântec, poezie și dans. Toate numerele din program au fost jurizate. Membrii juriului au fost: dna. prof. Olimpia Oniga, consilier local al comunei, tineri voluntari din cadrul Asociației Adonai din Oradea - Cristiana Frese, Eliza Chirodea, Florin Chirodea, Teodora Tütös și o tânără studentă de etnie romă a Universității Emanuel din Oradea, Cristina Baldovin. Fiecare elev participant a fost răsplătit pentru munca lui primind câte un premiu de participare. Au fost acordate premii pe fiecare secțiune. Câștigător la secțiunea cântec a fost Moise Teglaș, elev în clasa a IV-a. Secțiunea poezie a fost câștigată de trupa de teatru a școlii care au prezentat poezia „Apolodor" de Gellu Naum, iar secțiunea dans a fost câștigată de către Oana Fekete, elevă în clasa a IV-a. Premiul cel mare la concursul „Rromii au talent" a fost câștigat de surorile Sara și Beatrice Fekete care au concurat la secțiunea cântec.
Prin acest eveniment am vrut să atragem atenția comunității, a autorităților locale cu privire la importanța educației pentru copiii romi. Aceștia au răspuns invitației și au încurajat copiii prin scurtele discursuri pe care le-au avut. Domnul viceprimar Dan Hepuțiu a saluta inițiativa Școlii Private și a încurajat echipa să organizeze asemenea evenimente cu implicarea și a altor școli din raza comunei. Unul dintre liderii comunității de rromi, domnul Marinel Teglaș a încurajat public participanții la eveniment și i-a încurajat să își asume cu mândrie identitatea etnică ori de câte ori au ocazia. Domnul președinte al Fundației People to People, Nicu Gal, a încurajat copiii, i-a felicitat și le-a dat un sfat: „Să nu plecați urechea în fața celor ce spun că nu sunteți valoroși. Aveți o mare valoare în voi. Trebuie să fiți conștienți de acest lucru".
Prof. Daniela Tütös,
director  al Școlii Creștine Private din Cartierul Rromilor Tinca
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua internaţională a romilor, sărbătorită la Tinca.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 22 august 2019