Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Duminica a doua după Paști, a Sfântului Apostol Toma

Astăzi, am fost prezenți la Biserica Ortodoxă din satul Căuașd

Duminica a doua după Paști, a Sfântului Apostol Toma

Astăzi, 15 aprilie 2018, în Duminica Tomii, de Paștele morților, am participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Biserica Ortodoxă din satul Căuașd, comuna Tulca.

În cuvântul de învățătură pe care ni l-a pus la suflet, părintele paroh Ciprian Turla a subliniat faptul că ,,Duminica de astăzi ne încredințează încă o dată de adevărul Învierii din morți a Domnului nostru Iisus Hristos prin intermediul unuia dintre Apostolii Domnului, Sf. Apostol Toma".
Tot acum Hristos a instituit Taina sfintei mărturisiri pentru că a zis, suflând asupra ucenicilor săi: ,,Luați Duhul Sfânt. Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, ținute vor fi".
Adresându-se apoi Sfântului Apostol Toma, Domnul Iisus Hristos a dorit să-i alunge acestuia îndoiala: ,,Adu degetul tău încoace și vezi mâinile mele. Și adu mâna ta și o pune în coasta mea și nu mai fi necredincios, ci credincios.
Convins de adevăr, Toma a replicat scurt: ,,Domnul meu și Dumnezeul meu", iar Domnul Iisus Hristos a adăugat, concluzionând: ,,Doar pentru că m-ai văzut, ai crezut, Tomo, dar fericiți sînt cei care nu au văzut și au crezut".
Potrivit rânduielilor, după Sfânta Liturghie, s-a trecut la momentul următor, la slujba (parastasul) de pomenire a celor care s-au mutat în lumea celor drepți, ,,părinți și frați ai noștri drept măritori creștini".
,,Potrivit sfintei tradiții, biserica noastră a pomenit întâi eroii, care au căzut pe câmpul de luptă pentru apărarea dreptei credințe. Și de aici s-a încetățenit acest obicei ca în duminica de astăzi să ne ducem la cimitir și să le aducem și celor dragi nouă, mutați la Domnul, Lumina Învierii".   
Și la cimitir, alături de părintele Ciprian Turla, au participat epitropul Marcel Petran și cântărețul Mădălin Borza...
Credincioșii au dat pomană ouă roșii, cozonaci și alte dulciuri pentru cei dragi mutați în lumea celor drepți.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (57 de poze), accesați Galeria foto: Duminica a doua după Paști, a Sfântului Apostol Toma.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

mari, 23 aprilie 2019