Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Bucuria activităţilor din Programul Școala altfel: „Să ştii mai multe, să fii mai bun”

La Şcoala Gimnazială „Lucreţia Suciu” Oradea

Bucuria activităţilor din Programul Școala altfel: „Să ştii mai multe, să fii mai bun”

În cadrul Programului Școala altfel: „Să ştii mai multe, să fii mai bun" din 23-26 aprilie 2018, elevii claselor I A şi a IV-a A de la Şcoala Gimnazială „Lucreţia Suciu" Oradea, sub îndrumarea prof. Birău Ioana şi Buzlea Gheorghina, au desfăşurat diverse şi interesante activităţi.

Astfel, în data de 23.04.2018, elevii s-au deplasat în vestitul Parc al Libertăţii, parc transformat într-o adevărată oază de relaxare şi frumuseţe de florarul din zonă. Elevii au admirat florile de primăvară: lalelele multicolore, zambilele înmiresmate, liliacul, bujorii, aranjamentele rustice deosebite şi au înţeles că spiritul estetic, civic şi bunătatea sunt valori esenţiale în viaţa unei persoane.
A doua zi, în 24.04.2018, am vizitat expoziţia „Invenţiile lui Leonardo da Vinci" aflată la Muzeul Ţării Crişurilor. Pentru început, li s-a prezentat copiilor un film documentar despre viaţa şi contribuția adusă omenirii prin descoperirile şi invenţiile importante ale lui Leonardo da Vinci. Apoi am observat şi-n acelaşi timp am putut manevra parte din invenţiile expuse apropiindu-ne şi simţind trecutul în mâinile noastre.
Cetatea Oradiei şi-a deschis porţile în faţa noastră în a treia zi, în 25.04.2018, purtându-ne într-o călătorie istorică de la începuturile sale şi până în prezent. Sub îndrumarea unui ghid am descoperit Muzeul Pâinii, subsolul Cetăţii, observând fundaţia, pietre de la întemeiere, cavouri şi chiar scheletul unei persoane din vremurile apuse. Apoi am parcurs numeroasele galerii şi expoziţii vizualizând: mobilier antic, vase de lut, bijuterii şi monede vechi, obiecte vestimentare din portul popular, din portul preoţilor, diverse tablouri ale unor pictori celebri, multiple fotografii cu transformarea Cetăţii de la începuturi şi până azi. În a doua parte a acestei zile, ne-am oprit în parcul Cetăţii unde am desfăşurat jocuri şi întreceri sportive pentru consolidarea spiritului competitiv şi al colaborării în echipă.
Celebrul Chef Tiberius ne-a aşteptat cu braţele deschise şi multă căldură, joi, 26.04.2018, în atelierul său gastronomic, de pe Strada Samuil Micu Klein, Nr. 12. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a-i învăţa pe copii să gătească sănătos cu ajutorul unui profesionist. Curioşi, copiii au ascultat instrucţiunile chef-ului  şi preparatele ce urmează a fi realizate. Pentru început am asamblat un sandwich sănătos folosind următoarele ingrediente: pâine toast integrală, roşii, castraveţi,varză chinezească, felii de şuncă de curcan, aranjându-le frumos. Surpriza a doua a fost pregătirea desertului intitulat „Lava Cake": copiii au mixat ouăle necesare cu ajutorul unui mixer vertical, au topit ciocolată neagră prin tehnica baine-marine, au amestecat cele două compoziţii, au uns formele pentru prăjitură cu unt şi apoi le-au tapetat cu făină, au umplut formele, iar apoi le-au introdus la cuptor aşteptând cu nerăbdare să le şi guste. Desertul a fost savuros, iar elevii extrem de încântaţi şi-au exprimat dorinţa de a reveni la Chef Tiberius pentru a descoperi şi a realiza noi preparate.
Ne-am bucurat astfel de activităţi dinamice, creative, minunate, care ne-au îmbunătățit şi mai mult relaţiile de prietenie, de socializare, descoperind totodată lucruri şi informaţii noi şi utile pentru viaţă.
Prof. Buzlea Gheorghina
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Bucuria activităţilor din Programul Școala altfel: „Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 23 noiembrie 2020