Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La 9 Mai, copiii de la ,,Dimitrie Cantemir” au avut în fața lor un general care le-a povestit multe

Povestea de istorie adevărată

La 9 Mai, copiii de la ,,Dimitrie Cantemir” au avut în fața lor un general care le-a povestit multe

Într-o zi însorită de primăvară, pe când soarele mângâia ținutul Bihorului, iar florile și pomii împodobiți cu flori și albine, verdele crud al ierbii și fluturii zâmbeau astrului ceresc bucurându-se de pace, elevii claselor a II-a C și a III-a C, alături de doamnele profesoare Doina Lung și Liana Sabo, au participat la activitatea închinată zilei de 9 Mai.

Invitați au fost d-na director, prof. dr. Viorica Popa și dl general, prof. dr. Vasile Creț.
Domnul general le-a vorbit elevilor despre tripla semnificație a acestei zile.
I. Povestea de istorie adevărată prezentată elevilor i-a purtat în timp pe câmpurile de luptă de la Vidin, Rahova, Smârdan, Grivița, alături de bravii și curajoșii eroi români care au murit pentru Independența României față de turci în 1877, alături de ostașii ruși. Osman pașa, conducătorul armatei turce, a recunoscut înfrângerea în fața românilor felicitându-i pentru eroismul și abnegația cu care au luptat. La Congresul de Pace de la Berlin din iunie-iulie 1878, România recâștigă Dobrogea, Insula Șerpilor și Delta Dunării.
II. La 1 septembrie 1939 începe cel de-al doilea război mondial. La 22 iunie 1941, România intră în război alături de Germania împotriva Rusiei, iar la 23 august 1944, românii întorc armele împotriva nemților și se alătură armatei ruse, Angliei, SUA și Franței. Cu sacrificii mari și multe pierderi de vieți omenești, dar în suflet cu multă dragoste de țară, trupele române alături de cele rusești conduse de ofițeri pricepuți, ajutați de populația civilă au luptat cu eroism pe tot cuprinsul României pentru a o elibera de fasciști. Lupte grele s-au dat la Mărăști, Mărășești, Oituz ,,triunghiul de foc al luptelor", unde deviza ostașilor români a fost ,,Pe aici nu se trece!" și nu s-a trecut, la Oara și la Iernut bătălia a durat mai multe zile.
,,Cădeau tații și feciorii/ Cum se scutură bujorii!"
Românii au luptat eliberând fiecare bucată de pământ românesc. La 12 octombrie 1944 ostașii români și ruși au eliberat orașul Oradea, iar la 25 octombrie 1944 ultima palmă de pământ românesc la Carei. Ei au continuat lupta eliberând teritorii din Ungaria și Cehoslovacia. Din cei 540.000 de soldați români participanți la război, 167.000 au murit ori au fost luați prizonieri.
Războiul se încheie la 2 mai 1945, dar pacea este semnată în noaptea de 9 mai la ora 0.43 la Berlin de către reprezentanții aliaților (URSS, SUA, Franța și Marea Britanie), prin semnarea actului de capitulare necondiționată de către Germania.
În cinstea eroilor români s-au ridicat monumente și mausolee la București, Mărășești în România și Zvolen în Cehoslovacia unde este și un Cimitir al militarilor căzuți în război - peste 11.000 de soldați români au murit pentru eliberarea acestei țări.
III. Ziua Europei este ziua în care se sărbătorește pacea și unitatea pe acest bătrân continent.
Popoarele Europei sunt ,,unite în diversitate" pentru că fiecare își vorbește limba, își păstrează tradițiile și obiceiurile, religia și sărbătorile.
Simbolurile UE sunt drapelul albastru cu cele 12 stele galbene care simbolizează idealurile de unitate, de solidaritate și armonie între popoarele Europei. Imnul este ,,Odă bucuriei" scris în 1785 de către Friedrich von Schiller, audiat și cântat de copii cu ocazia acestei activități. Moneda este Euro.
Când povestea de istorie adevărată s-a încheiat , elevii i-au pus întrebări domnului general. Acesta le-a răspuns cu amabilitate și răbdare fiind impresionat de interesul pe care îl au vlăstarele țării pentru a-și cunoaște trecutul și de nivelul de cunoștințe pe care îl au.
Doamnelor profesoare le-a fost înmânată medalia ,,Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945 în semn de prețuire a activității depuse cu copiii.
Copiii au fost încântați și l-au invitat pe domnul general Vasile Creț să vină să le mai povestească despre trecutul și istoria românilor. (C.M.)

Trimite email

smbt, 15 iunie 2019