Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Concursul de educaţie rutieră „Memorialul Matei Virgil”, la cea de-a IV-a ediţie

Copii din zece județe s-au întrecut într-o amplă competiție de educație rutieră

Concursul de educaţie rutieră „Memorialul Matei Virgil”, la cea de-a IV-a ediţie

În perioada 11 - 13 mai 2018, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cei ai Serviciului Rutier și Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au fost implicați într-un amplu concurs de educație rutieră, organizat în localitatea Șuncuiuș.

În competiție au fost angrenate zece echipaje de elevi din clasele I - VIII, reprezentând zece județe, respectiv câte un echipaj din Bihor, Timiș, Alba, Mureș, Caraș - Severin, Dâmbovița, Arad, Cluj, Sibiu și Maramureș.
Scopul concursului a fost formarea unui comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, pentru a preveni producerea accidentelor de circulaţie cu victime din rândul elevilor.
În cadrul concursului, elevii de gimnaziu participanţi au avut de parcurs următoarele probe:
- Parcurgerea unui traseu de îndemânare cu bicicleta în poligon;
- Respectarea regulilor de circulaţie de către biciclişti, în parcul şcoală;
- Proba teoretică, în vederea verificării cunoştinţelor privind normele rutiere.
Cele trei probe au fost jurizate de polițiștii bihoreni. Fiecare echipaj participant a avut în componenţă trei elevi, care au avut ocazia de a-şi dovedi, în timpul concursului, cunoştinţele acumulate în materie de educaţie rutieră.
Clasamentul final pe echipe
- Locul I: Școala Gimnazială ,,Florea Bogdan" Reghin - Mureș: MOLDOVAN RAREȘ, MOLDOVAN DIANA, MOLDOVAN ADRIAN - prof. Dănuț Moldovan;
- Locul al II-lea: Școala Gimnazială Nr.1 Bocșa - Caraș Severin: DRAGOȘ SAMUEL, DRAGOȘ DANIEL, REPEDE VICTOR - prof. Alina și Lorena Șelariu;
- Locul al III-lea: Școala Gimnazială ,,Coresi" Târgoviște - Dâmbovița: BĂDIȚĂ UNGUREANU CRISTIAN, BĂRĂSCU MAYA, DOVÎNCESCU ALEXANDRU - prof. dr. Susana Marinescu.
Individual fete:
 - Locul I: MOLDOVAN DIANA- Școala Gimnazială ,,Florea Bogdan" Reghin - Mureș;
- Locul al II-lea: BĂRĂSCU MAYA - Școala Gimnazială ,,Coresi" Târgoviște - Dâmbovița;
- Locul al III-lea: CSERNUȘ MĂDĂLINA - Liceul Teoretic ,,Mihai Veliciu" Chișineu-Criș- Arad.
Individual băieți:
 - Locul I: HARAGOȘ ALEXANDRU - Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș - Bihor;
- Locul al II-lea: OLTEAN SERGIU- Școala Gimnazială Nr.1 Gherla - Cluj;
- Locul al III-lea: MOLDOVAN RAREȘ - Școala Gimnazială ,,Florea Bogdan" Reghin- Mureș.
Parc școală băieți:
 - Locul I: DRAGOȘ SAMUEL - Școala Gimnazială Nr.1 Bocșa - Caraș Severin;
- Locul al II-lea: DRAGOȘ DANIEL - Școala Gimnazială Nr.1 Bocșa - Caraș Severin;
- Locul al III-lea: MOLDOVAN RAREȘ - Școala Gimnazială ,,Florea Bogdan" Reghin- Mureș, BĂDIȚĂ-UNGUREANU CRISTIAN - Școala Gimnazială ,,Coresi" Târgoviște - Dâmbovița.
Parc școală fete:
 - Locul I: MOLDOVAN DIANA - Școala Gimnazială ,,Florea Bogdan" Reghin- Mureș;
- Locul al II-lea: CSERNUȘ MĂDĂLINA - Liceul Teoretic ,,Mihai Veliciu" Chișineu-Criș- Arad;
- Locul al III-lea: BĂRĂSCU MAYA - Școala Gimnazială ,,Florea Bogdan" Reghin- Mureș; BĂDIȚĂ-UNGUREANU CRISTIAN - Școala Gimnazială ,,Coresi" Târgoviște - Dâmbovița.
Poligon băieți:
 - Locul I: NEGRUȚ ANTONIO - Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș- Bihor;
- Locul al II-lea: GRASIN TITUS - Școala Gimnazială Nr.1 Gherla - Cluj;
- Locul al III-lea: DRAGOȘ SAMUEL - Școala Gimnazială Nr.1 Bocșa - Caraș Severin, STĂNULEȚ MARIUS - Școala Gimnazială ,,Mihai Viteazul" Șelimbăr - Sibiu.
Poligon fete:
 - Locul I: MOLDOVAN DIANA - Școala Gimnazială ,,Florea Bogdan" Reghin - Mureș;
- Locul al II-lea: CSERNUȘ MĂDĂLINA - Liceul Teoretic ,,Mihai Veliciu" Chișineu-Criș- Arad;
- Locul al III-lea: SZATMARI ANCUȚA - Școala Gimnazială ,,Mihai Viteazul" Șelimbăr - Sibiu.
 Teorie băieți:
- Locul I: HARAGOȘ ALEXANDRU - Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș - Bihor;
- Locul al II-lea: OLTEAN SERGIU - Școala Gimnazială Nr.1 Gherla - Cluj;
- Locul al III-lea: MOLDOVAN RAREȘ - Școala Gimnazială ,,Florea Bogdan" Reghin- Mureș; NEGRUȚ ANTONIO - Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș- Bihor.
Teorie fete:
- Locul I: BĂRĂSCU MAYA - Școala Gimnazială ,,Coresi" Târgoviște - Dâmbovița;
- Locul al II-lea: MOLDOVAN DIANA - Școala Gimnazială ,,Florea Bogdan" Reghin- Mureș,
- Locul al III-lea: SZODRAI CLAUDIA - Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș- Bihor; CSERNUȘ MĂDĂLINA - Liceul Teoretic ,,Mihai Veliciu" Chișineu - Criș - Arad.
La finalul competiției, participanții au fost recompensați de organizatori cu premii și diplome.
Concursul de Educaţie Rutieră „Memorialul Matei Virgil", organizat de Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor și cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Consiliul Județean Bihor - Centrul de Informare și Promovare Turistică, ajuns la cea de-a patra ediție, face parte din acțiunile cuprinse în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene al Ministerului Educației Naționale.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii - I.P.J. Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul de educaţie rutieră „Memorialul Matei Virgil”, la cea de-a IV-a ediţie.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 4 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."