Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Workshopul ,,Managementul sustenabil al deșeurilor pentru o Europă vie”

Colegiul Tehnic Mihai Viteazul Oradea - candidat la titlul de Ambasador al Parlamentului European

Workshopul ,,Managementul sustenabil al deșeurilor pentru o Europă vie”

Marți, 15 mai 2018, a avut loc ultima activitate din cadrul programului educativ ,,Şcoli-ambasador ale Parlamentului European" (EPAS), organizată de Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul", Oradea.

Activitatea s-a realizat sub forma unui workshop cu titlul ,,Managementul sustenabil al deșeurilor pentru o Europă vie", în parteneriat cu Societatea ECO Bihor, la punctul de lucru al acesteia din Str. Matei Corvin, Nr. 327, Oradea.
Coordonatorul activității a fost directorul adjunct Filip Marinela de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul, ambasador senior, alături de doamnele profesori din echipa de organizare: Szuiogan Nadia, Mela Delia și Szilagyi Aurelia.
Activitatea s-a bucurat de prezența prof. dr. Moțoc-Chivari Elena, inspector pentru proiecte educaționale, care a adresat câteva cuvinte din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor și a d-lui Pasztai Zoltan Attila, director general al SC ECO Bihor, care a adresat un bun venit participanților din partea gazdelor.
Invitați la această activitate au fost colegiile și liceele teoretice din Oradea, cu echipaje formate din doi elevi și un profesor coordonator: Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", Colegiul Național ,,Mihai Eminescu", Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr", Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga", Liceul Teoretic  German ,,Friedrich Schiller" și Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu". De asemenea, au participat și două echipaje de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", coordonate de domnul profesor Vințeler Lucian și o parte din ambasadorii juniori.
Activitatea a cuprins următoarele secțiuni, care au îmbinat teoria cu practica: 1.,,Cum transformăm deșeurile în hrană?" - o prezentare PPT realizată și susținută de prof. Szilagyi Aurelia, Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" 2.Workshopul: ,,Simplycycle" - o activitate practică, pe grupe, de tip joc didactiv, coordonată de prof. Filip Marinela, Szuiogan Nadia, Mela Delia și Szilagyi Aurelia, Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" 3.,,Compostarea deșeurilor verzi prin școli" - o prezentare Prezi, realizată și susținută de d-l Jakob Zoltan, SC ECO Bihor SRL 4.Vizitarea stației de compost și a stației de sortare - coordonată de Hubner Klara și Szilagyi Orsolya, SC ECO Bihor SRL.
Baza teoretică a activității a constituit-o conceptul ,,Cradle-to-Cradle", cu care echipa de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" s-a familiarizat prin participarea, în calitate de partener, la un proiect internațional. Acest concept se pliază perfect pe politicile UE privind managementul deșeurilor, politici care își propun să reducă impactul deșeurilor asupra mediului și a sănătății și să îmbunătățească eficiența resurselor în UE. Obiectivul pe termen lung al acestor politici este de a reduce cantitatea de deșeuri generate și, atunci când generarea deșeurilor nu poate fi evitată, de a promova utilizarea acestora ca resursă și de a obține niveluri mai ridicate în ceea ce privește reciclarea și eliminarea deșeurilor în condiții de siguranță.
Partenerii de la ECO Bihor  au prezentat modalități practice de implementare a acestor politici în comunitatea noastră, prin compostarea deșeurilor verzi, dar și prin derularea în prezent de către ECO Bihor, a unui program pilot de colectare selectivă pe cinci fracții, în comuna Sălacea.
Director adjunct,
prof. Filip Marinela
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Workshopul ,,Managementul sustenabil al deșeurilor pentru o Europă vie”.

 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 23 august 2019