Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

,,Repere practice în stimularea creativităţii”, ediţia a III-a

Conferinţa judeţeană cu participare internațională

,,Repere practice în stimularea creativităţii”, ediţia a III-a

Între 18 şi 20 mai 2018, la Roşia, a avut loc cea de-a treia ediţie a Conferinţei judeţene cu participare internațională „Repere practice în stimularea creativităţii".

La eveniment au participat cadre didactice, studenţi şi elevi de la şcoli din zona Beiuşului și Oradea. În cadrul conferinţei participanţii s-au împărţit pe ateliere de lucru cu diverse teme cum ar fi: Șezătoarea roșiană, Atelier gastronomic,  Ecosisteme din zona Roșia, De la 2D la 3D, Desen în creion dermatograf, etc. Atelierele au fost conduse de profesori şi formatori precum: conf. univ. dr. Simona Laurian-Fitzgerald de la Universitatea din Oradea, dr. Carlton Fitzgerald, Ed. D., de la New England College, SUA, Ungureanu Mihaela, analist  în turism, Agenția de Management al Destinației Bihor, profesorii Veronica Popa, Daniela Ardelean, Cătălin Iagăr, Alina Lazea de la Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş" Beiuş, la ateliere participând elevi şi studenţi cu rezultate bune. Conferinţa a urmărit identificarea şi dezvoltarea potenţialului creativ, stimularea abilităţilor practice şi a aptitudinilor de comunicare ale participanţilor prin folosirea unor metode interactive.
„Am avut ocazia să petrec ore frumoase cu colegii mei sau cu elevi din alte şcoli, să descopăr tradiţii şi obiceiuri ale zonei şi să experimentez lucruri noi." spune Andreea, elevă în clasa a XI-a participantă la atelierele de desen, gastronomie şi folclor.  
În paralel cu atelierele s-a desfăşurat cursul Basic Life Support, „Dacă aș ști cum să salvez o viață", adresat cadrelor didactice. În cadrul acestuia profesorii au învăţat cum să acorde primul ajutor în situaţii precum: infarctul miocardic, insuficiența respiratorie, traumatisme diverse, răni, intoxicaţii, fracturi, entorse, luxații etc. Cursul face parte din programul Educaţie pentru sănătate, acreditat de Ministerul Educaţiei Naţionale fiind coordonat de dr. Diana Dana Fericel, specialist în prim ajutor.
„Am învăţat câteva tehnici esenţiale de acordare a primului ajutor în situaţii diverse, care pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Lucrând cu copiii aceste informaţii şi capacitatea de a le pune în practică sunt extrem de importante deoarece oricând putem fi puşi în faţa unor situaţii limită."  concluzionează prof. coordonator Veronica Popa.
Atelierele s-au desfăşurat sâmbătă, 19 mai 2018, în timp ce cursul de prim ajutor, derulat pe parcursul a trei zile, a constat atât în prezentarea elementelor teoretice cât şi într-o sesiune de activități practice precum: resuscitarea adultului, resuscitarea  la copii, imobilizări fracturi și pansamente, manevra Heimlich, extragerea victimelor din accidente auto.
Activităţile au avut loc în localitatea Lazuri de Roşia, la Pensiunea Dorel Codoban într-un cadru natural de poveste, facilitat de Primăria Roşia.
Prof. coordonator Veronica Popa

Trimite email

duminică, 3 iulie 2022