Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Festivalul “Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou” (ediția a XI-a)

Joi, pe scena Palatului Copiilor și Elevilor Oradea

Festivalul “Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou” (ediția a XI-a)

“De 11 ani, la început de iarnă, când de departe se aude un ecou și îngerii parcă aplaudă în cântec de colind tot ce poate fi mai bun și generos în om, cu sensibilitate, dragoste pentru semeni și tradiția străbună, doamna Florica Negrău adună suflete curate de copii, din toate colțurile județului, ca să-i însoțiți în Þara lui Leru-i Ler, unde: “Nu e zbor, nici drum de fier/ Numai lamură de gând/ Numai suflet tremurând...”

 Festivalul este organizat de Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, prin directorul festivalului, prof. coregraf Florica Negrău și directorul palatului, prof. Dănuț Cornel Peter, sub patronajul Inspectoratului Școlar și al Centrului județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.”
Cu aceste vorbe de suflet și-a început prezentarea festivalului Mădălina Naghiu.
Timp de câteva ore, pe scena festivalului și-au prezentat datinile și obiceiurile de Crăciun și Anul Nou membrii celor opt formații: ansamblul folcloric “Florile Bihorului”, al P.C.E. Oradea (coregraf, prof. Florica Negrău), ansamblul folcloric “Lioara”, al Clubului Copiilor din Ștei (ansamblu condus de prof. Cornel Tomuțiu), grupul folcloric “Florile dorului”, al Clubului Copiilor din Salonta, filiala Tinca (grup îndrumat de prof. Paraschiva Cărbunar), ansamblul folcloric “Datina”, al școlilor din Inand și Cefa (condus de coregraf, prof. Florica Negrău), ansamblul folcloric “Lilioara”, al Clubului Copiilor din Beiuș (condus de prof. Irina Mihoc), ansamblul folcloric “Furrge Labak”, al Clubului Copiilor din Marghita, filiala Valea lui Mihai (condus de prof. Simon Borbely Andrea), ansamblul folcloric “Brătcuța”, al Clubului Copiilor din Aleșd (condus de instructorul Viorel Caba) și grupul folcloric “Corintenii”, de la Liceul de Artă din Oradea (îndrumat de un grup de profesori: Adriana și Ancuța Pop, Florina Burdaș și Aurica Bonțu). (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Festivalul “Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou” (ediția a XI-a).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Tuesday, 6 June 2023