Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile

Astăzi, duminică, 27 mai

Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile

Astăzi (duminică, 27 mai 2018), biserica creștină sărbătorește ,,una dintre cele mai luminoase sărbători ale sale, sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt sau sărbătoarea Rusaliilor, pe care o sărbătorim în fiecare an la 50 de zile de la slăvita Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos și la 10 zile după Înălțarea Domnului, în fiecare an într-o zi de duminică", după cum a precizat părintele vicar Vasile Bota în cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii săvârșite la Biserica Ortodoxă Sf. Apostol Andrei din Oradea.

,,Pogorârea Duhului Sfânt a avut loc la evrei într-o zi de sărbătoare, sărbătoarea Cincizecimii. Apostolii erau la rugăciune, iar Duhul Sfânt a venit, s-a pogorât din ceruri ca o făgăduință a lui Hristos Domnul după Înviere. A venit ca o suflare de vânt, ca un vuiet, iar peste apostoli s-au pogorât limbi ca de foc. Duhul Sfânt vine ca rod al lucrării mântuitoare a lui Hristos, ca fiecare dintre noi să ne însușim roadele mântuirii pe care Mântuitorul a dobândit-o prin ascultare, prin Jertfa Sa, prin Învierea Sa, prin Înălțarea la ceruri".
În continuare, părintele vicar Vasile Bota  a subliniat  cele două semnificații mari ale acestei sărbători. Duhul Sfânt i-a luminat pe apostoli, care erau simpli pescari, i-a transformat din oameni fricoși, care stăteau ascunși, cu ușile încuiate, au devenit oameni curajoși, mărturisitori. Iar cea de-a doua semnificație ține de faptul că în ziua Cincizecimii, a Pogorârii Duhului Sfânt a luat naștere biserica, în chip văzut, ca și trup tainic al lui Hristos, când după predica Sf. Apostol Petru la Ierusalim (cu minunea vorbirii în limbi), de Rusalii, s-au botezat peste 3.000 de suflete, în numele lui Iisus Hristos Cel răstignit și înviat.
În 10 iunie, va fi târnosită Biserica Sf. Apostol Andrei
După cuvântul de învățătură, părintele vicar a ținut să ne mai pună la suflet trei evenimente, cel mai mare fiind târnosirea, sfințirea Bisericii Sf. Apostol Andrei, care va avea loc duminică, 10 iunie 2018, precizând, totodată, în ce constă sfințirea unei biserici; sâmbătă, 9 iunie, ora 12.00, în biserica de jos, va avea loc un alt eveniment: trei lansări de carte (își vor lansa volumele Teodor Baconschi, Radu Carp și Mihail Neamțu), iar duminica viitoare, pe 3 iunie, la Biserica Sf. Apostol Andrei din Beiuș, preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec îl va hirotoni ca și diacon misionar pe protopsaltul bisericii noastre Mihai Dragoș.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile.   

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 21 ianuarie 2020