Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile

Astăzi, duminică, 27 mai

Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile

Astăzi (duminică, 27 mai 2018), biserica creștină sărbătorește ,,una dintre cele mai luminoase sărbători ale sale, sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt sau sărbătoarea Rusaliilor, pe care o sărbătorim în fiecare an la 50 de zile de la slăvita Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos și la 10 zile după Înălțarea Domnului, în fiecare an într-o zi de duminică", după cum a precizat părintele vicar Vasile Bota în cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii săvârșite la Biserica Ortodoxă Sf. Apostol Andrei din Oradea.

,,Pogorârea Duhului Sfânt a avut loc la evrei într-o zi de sărbătoare, sărbătoarea Cincizecimii. Apostolii erau la rugăciune, iar Duhul Sfânt a venit, s-a pogorât din ceruri ca o făgăduință a lui Hristos Domnul după Înviere. A venit ca o suflare de vânt, ca un vuiet, iar peste apostoli s-au pogorât limbi ca de foc. Duhul Sfânt vine ca rod al lucrării mântuitoare a lui Hristos, ca fiecare dintre noi să ne însușim roadele mântuirii pe care Mântuitorul a dobândit-o prin ascultare, prin Jertfa Sa, prin Învierea Sa, prin Înălțarea la ceruri".
În continuare, părintele vicar Vasile Bota  a subliniat  cele două semnificații mari ale acestei sărbători. Duhul Sfânt i-a luminat pe apostoli, care erau simpli pescari, i-a transformat din oameni fricoși, care stăteau ascunși, cu ușile încuiate, au devenit oameni curajoși, mărturisitori. Iar cea de-a doua semnificație ține de faptul că în ziua Cincizecimii, a Pogorârii Duhului Sfânt a luat naștere biserica, în chip văzut, ca și trup tainic al lui Hristos, când după predica Sf. Apostol Petru la Ierusalim (cu minunea vorbirii în limbi), de Rusalii, s-au botezat peste 3.000 de suflete, în numele lui Iisus Hristos Cel răstignit și înviat.
În 10 iunie, va fi târnosită Biserica Sf. Apostol Andrei
După cuvântul de învățătură, părintele vicar a ținut să ne mai pună la suflet trei evenimente, cel mai mare fiind târnosirea, sfințirea Bisericii Sf. Apostol Andrei, care va avea loc duminică, 10 iunie 2018, precizând, totodată, în ce constă sfințirea unei biserici; sâmbătă, 9 iunie, ora 12.00, în biserica de jos, va avea loc un alt eveniment: trei lansări de carte (își vor lansa volumele Teodor Baconschi, Radu Carp și Mihail Neamțu), iar duminica viitoare, pe 3 iunie, la Biserica Sf. Apostol Andrei din Beiuș, preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec îl va hirotoni ca și diacon misionar pe protopsaltul bisericii noastre Mihai Dragoș.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile.   

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 30 noiembrie 2022