Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Întâlnire finală în cadrul proiectului educativ județean ,,Întâlnire cu trecutul”

La Cuzap - Voivozi

Întâlnire finală în cadrul proiectului educativ județean ,,Întâlnire cu trecutul”

Miercuri, 30 mai 2018, elevii clasei a X-a F, profil coafor -stilist de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea au participat la o excursie organizată la Cuzap, județul Bihor, în cadrul proiectului educativ județean ,,Întâlnire cu trecutul", însoțiți fiind de prof. Hontilă Ramona, membru în proiect și prof. Botiș Daniela.

Obiectivele propuse pentru această excursie au fost vizitarea unei ,,Căsuțe tradiționale țărănești" și a unei ,,Expoziții cu obiecte românești vechi". Elevii au avut șansa să redescopere obiecte tradiționale românești, obiecte care i-au transpus în casa bunicii și le-au stârnit curiozitatea. Un război de țesut, un lădoi, costume populare autentice, toate au recreat o imagine a României de altădată. Un alt punct de interes a fost vizitarea unei clase reconstituite din perioada ceaușistă. Elevii, dar mai presus profesorii care au trecut prin acea experiență, și-au amintit cu nostalgie de uniforma șoimilor, a pionierilor, de manualele specifice din acea perioadă. 
Alături de clasa a X-a F de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul", au mai participat la excursie: elevi din clasele a V-a A și a V-a B, clasa a VII-a și clasa a VIII-a de la CSEI Nr. 1 Oradea, însoțiți de prof. Haios Temena, coordonatorul acestui proiect, Vidican Ramona, Codoban-Luca Felicia și Țigan Florin, elevii clasei a VI-a de la ,,Don Orione", alături de prof. Oros Alina, grupa mare de la Grădinița ,,Don Orione",însoțiți de  educatoarele Susa Anița si Pintea Adela, precum și beneficiarii Asociației Speranța pentru Schimbare,împreună cu psihoped. Crișan Adriana, în total 75 de persoane, elevi și cadre didactice. Destinația excursiei a fost: Asociația Prețuirea Armoniei din localitatea Cuzap (lângă Pădurea Neagră), a cărei gazde a fost Ferche Valentina.
Pentru deliciul celor mici în special, gazdele au organizat o tombolă, care s-a dovedit câștigătoare pentru toți participanții. Fiecare elev și profesor participant a primit câte o mică surpriză din partea organizatorilor. Masa s-a servit la sediul asociației, în aer liber și s-a încadrat în același stil tradițional de viață sănătoasă pe care proiectul l-a impus de la început: sarmale făcute de femeile din sat, cozonac și sirop de soc.
Ca să profităm de aerul curat din natură, elevii au fost încântați să participe la o drumeție prin pădure,unde au putut vizita ,,Sătucul din mijlocul pădurii".
La întoarcere, clasa a X-a F, coafezele, au vizitat mănăstirea Voievozi de la Pădurea Neagră și au făcut un scurt popas la izvorul de apă minerală din aceeași localitate. A fost un mod plăcut de a finaliza un proiect care a avut ca țintă valorizarea regiunii din punct de vedere tradițional și cultural.
Prof. Hontilă Ramona
 
Felicitări pentru proiect!
Cine îi urmează pe acești elevi și profesori?
Dragi copii și stimați părinți și profesori, avem dreptul și datoria să ne cunoaștem trecutul, așa cum a fost, măcar în anul Centenarului Marii Uniri - Ovi.
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Întâlnire finală în cadrul proiectului educativ județean ,,Întâlnire cu trecutul”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 12 august 2020