Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Luni, începe Evaluarea Națională la clasa a VIII-a

Vineri, Conferință de presă la I.S.J. Bihor

Luni, începe Evaluarea Națională la clasa a VIII-a

În cadrul Conferinței de presă de vineri (8 iunie 2018), inspectorul școlar general Alin Florin Novac Iuhas a prezentat informații legate de cele două examene naționale care vor debuta în această lună: luni, 11 iunie - Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, iar în 25 iunie, prima probă scrisă la limba și literatura română în cadrul Examenului de Bacalaureat.

Luni, 11 iunie, elevii de clasa a VIII-a vor susține proba scrisă la limba și literatura română, miercuri (13 iunie) - la matematică, iar joi (14 iunie), cei în cauză, la limba și literatura maternă. În 19 iunie, până la ora 12.00, se vor afișa rezultatele, iar între orele 14.00 și 19.00, se vor putea depune contestațiile. Pe 23 iunie, vor fi afișate rezultatele finale.
În perioada 29 iunie - 4 iulie, candidații, împreună cu părinții și ajutați de diriginți, vor completa fișele de admitere (cu codurile liceelor și specializările pentru care optează fiecare), urmând ca în 9 iulie, să aibă loc repartizarea computerizată a candidaților.
204 clase: 154 la liceu și 50 de clase la învățământul profesional
Generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor asigură absolvenții de clasa a VIII-a că vor exista suficiente locuri în învățământul liceal și profesional. În acest sens, au fost gândite și pregătite 204 clase, 154 pentru învățământul liceal (83 cu profil teoretic, 55 cu profil tehnic și 16 cu profil vocațional) și 50 de clase de învățământ profesional.  
5.182 de candidați și 33 de centre de examen
Pentru susținerea Evaluării Naționale, la nivelul județului Bihor au fost organizate 33 de centre de examen (cu 10 mai puțin ca anul trecut) și un centru zonal de evaluare (la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea). S-a gândit ca în fiecare centru să susțină probele de examen între 150 și 160 de candidați (excepție va face centrul de la ,,Onisifor Ghibu", cu peste 200 de candidați, unde sunt arondați și cei de la ,,Betel"). Numărul total de candidați la nivel de județ este de 5.182, chiar dacă nu toți se vor putea prezenta la examen, din cauza corigențelor sau din alte cauze și având situația neîncheiată. Până și la simularea examenului, nu s-au prezentat decât peste 4.200. Iar cei care doresc să urmeze o școală profesională, o pot face (se pot înscrie) și dacă nu au participat la examenul de Evaluare Națională. Anul trecut, din cei peste 5.300 de absolvenți de clasa a VIII-a, în prima etapă la școala profesională au fost admiși peste 700, după cum a precizat dl inspector școlar general. Anul trecut, după contestații, procentul de promovabilitate la nivelul județului Bihor a fost de 72,25%. Pentru anul acesta, domnul inspector școlar general speră și își dorește ca acest procent să crească, în urma măsurilor care s-au luat după simulări, având în vedere și luând în considerare pregătirile și simulările suplimentare care s-au făcut.
La Bacalaureat - 4.257 de înscriși
Dacă în perioada 12 - 22 februarie 2018, s-au susținut probele de competențe în cadrul Examenului de Bacalaureat, probele scrise se vor desfășura începând cu 25 iunie, în 12 centre de examen, cu trei subcomisii și un centru zonal de evaluare.
În 25 iunie 2018 este programată proba EA la limba și literatura română, în 26 iunie, EB la limba și literatura maternă, în 27 iunie, EC proba obligatorie a profilului, iar în 28 iunie, proba la alegere. Pe 4 iulie se vor afișa rezultatele cu posibilitate de depunere a contestațiilor.
Anul trecut, Bihorul a înregistrat cel mai mare salt în ce privește procentul de promovabilitate la BAC, de la 59 la peste 70 la sută, iar domnul inspector școlar general ține să mulțumească public, prin intermediul presei, tuturor celor implicați ,,pentru efortul depus în creșterea nivelului de performanță".
Moise-Ovidiu Dan     

Trimite email

mari, 22 ianuarie 2019