Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

A fost sfințită Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea

Astăzi, în Duminica Sfinților Români,

A fost sfințită Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea

Cu binecuvântarea Preafericitului părinte Daniel, patriarhul României, astăzi (10 iunie 2018), în Duminica Sfinților Români, a fost târnosită (sfințită) Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei - Cel întâi chemat - și Sfinții români.

,,S-a zidit această biserică cu hramul Sfântul Apostol Andrei - Cel întâi chemat - și Sfinții români pentru preaslăvirea lui Dumnezeu și dăinuirea neamului nostru, a spus părintele paroh Vasile Bota în cuvântul rostit. Am pornit în această lucrare chemați în mod tainic de Dumnezeu. Și a mărturisit în continuare: Nu noi am zidit această biserică, ci Dumnezeu a zidit-o prin mâinile noastre...". Pentru a ne convinge că este lucrarea lui Dumnezeu, părintele ne-a pus la suflet și două întâmplări...
Scurt istoric al lucrării
În 27 aprilie 2000 (în Joia Mare), Consiliul Local al Municipiului Oradea a aprobat atribuirea locului pentru construirea bisericii. În 18 iunie 2000, la Vecernia din ziua Rusaliilor s-a sfințit locul și s-a pus piatra de temelie a Bisericii Sfântul Apostol Andrei de către Preasfințitul Ioan, iar în 19 septembrie 2000, au început primele săpături pentru demisol și fundația bisericii. În 30 noiembrie 2001, cu binecuvântarea Preasfințitului părinte Ioan a fost târnosit de către Preasfințitul Justin Hodea Sigheteanu și Preasfințitul Petroniu Sălăjeanul paraclisul de la demisolul bisericii. În 2002 s-a zidit biserica până deasupra balcoanelor, iar în 2003, inclusiv cupola mare și s-a tencuit pentru pictură; de asemenea a fost montat policandrul, candelabrele și aplicele din bronz. La 1 Ianuarie 2004, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioan, s-a înființat Parohia Sfântul Apostol Andrei. Tot în acest an, s-a zidit turnul clopotniței, s-a acoperit biserica cu tablă de cupru și s-a pictat cupola mare. În 2005, s-au finalizat scările, sub care s-a amenajat o sală bizantină și o trapeză, s-a îmbrăcat o parte din exteriorul bisericii cu cărămidă clincherită adusă din Austria, s-au pictat pandantivii și cele patru mari scene. În 2006, s-a realizat mozaicul exterior cu Sf. Apostol Andrei, s-a montat pardoseala din granit, s-a finalizat exteriorul, s-a zidit soclul din piatră, s-a pictat altarul. În 2007, s-au finalizat lucrările exterioare, s-a amenajat spațiul din jurul bisericii, s-a montat iconostasul sculptat în marmură, adus din Larisa - Grecia, s-a ridicat gardul din fier forjat, s-a pictat partea superioară a pronaosului. La 1 august 2014, s-au finalizat lucrările de pictură, iar astăzi, 10 iunie 2018, biserica a fost târnosită.
La sfințirea bisericii, au onorat mitropolitul Ardealului, opt episcopi și nenumărați preoți și diaconi
Părintele paroh Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, slujitorii sfântului altar, s-au bucurat în această zi istorică de prezența la slujba de târnosire a Înaltpreasfințitului Laurențiu - mitropolitul Ardealului, dimpreună cu opt episcopi, care, așa cum avea să sublinieze Preasfințitul părinte Sofronie - episcopul Oradiei, au reprezentat aproape fiecare mitropolie din țară și nu numai: Mitropolia Munteniei și Dobrogei, de către Preasfințitul Visarion - episcopul Tulcii, Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, de către Preasfințitul Ignatie - episcopul Hușilor, Mitropolia Ardealului, de către Înaltpreasfințitul mitropolit Laurențiu, Mitropolia Clujului, de către Presfințitul Iustin - episcopul Maramureșului și Sătmarului, Mitropolia Banatului, de către Preasfințitul Paisie Lugojanul -episcopul vicar al Timișoarei, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, de către Preasfințitul Timotei - episcopul Spaniei și Portugaliei, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, de către Preasfințitul Macarie - episcopul Europei de Nord, Preasfințitul episcop Siluan, în dublă calitate: episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și locțiitor al Episcopiei Ortodoxe Române a Daciei Felix pentru românii din Banatul de Sud, care se află astăzi în Serbia.
Distinșilor ierarhi li s-a alăturat un impresionant sobor de preoți și diaconi din Oradea și județ, dar și din afară (din Spania și Serbia), prieteni ai părintelui vicar Vasile Bota, dar și rude, care au slujit și încă mai slujesc în sfântul altar, oficialități locale, județene și centrale, miniștri, senatori și deputați, elevi îmbrăcați în costume populare de la trei școli din Oradea (școlile gimnaziale ,,Dacia", ,,Dimitrie Cantemir" și ,,Nicolae Bălcescu"...), elevi care i-au primit cu flori pe distinșii ierarhi, precum și un număr mare de credincioși, care până după ora 18.00, continuau să vină și să se închine în sfântul altar și să sărute sfânta masă, sfânta evanghelie și sfânta cruce...
,,O bijuterie a artei religioase"
Tot Preasfințitul episcop Sofronie al Oradiei avea să se exprime astfel în ceea ce privește Biserica Sfântul Apostol Andrei: ,,Este nu doar o bijuterie a artei religioase, ea este și un monument al demnității poporului român pe aceste meleaguri. Ea este frumoasă și monumentală în același timp, este zveltă și înaltă (voievodală și princiară), o biserică ridicată în frumoasa tradiție ortodoxă, dar și o biserică ce se înalță cutezător spre cer, purtând rugăciunile dumneavoastră. Biserica închinată Sfântului Apostol Andrei și sfințirea ei constituie evenimentul cel mai important din cursul anului omagial și comemorativ în Episcopia noastră", a conchis Preasfințitul episcop Sofronie.
,,Acum, Biserica este un loc sfințit și sfințitor"
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul mitropolit Laurențiu a ținut să ne explice în ce constă lucrarea de târnosire a unei biserici: citirea a trei pericope biblice de la vecernia praznicului acestei sărbători, înconjurarea bisericii în procesiune, citirea a trei evanghelii, sfințirea și ungerea cu mir a celor patru părți exterioare ale bisericii, iar înăuntru, în altar: masa sfântă din mijlocul altarului, în care s-au pus moaște de sfinți, a devenit mormântul Mântuitorului Hristos; masa a fost spălată cu apă sfințită, unsă cu sfântul și marele mir, înmiresmat cu apă de trandafiri; în cele patru colțuri ale mesei, s-au pus chipuri ale celor patru evangheliști: Matei, Marcu, Luca și Ioan, ,,pentru că pe baza mărturiei lor, noi credem că Mântuitorul Iisus Hristos a murit și a înviat pentru noi". Apoi, masa (acest mormânt sfânt) a fost acoperită cu o ,,cămașă" până jos, legată și pecetluită exact ca și mormântul Mântuitorului Iisus Hristos. ,,Vă așteptăm să intrați în altar și să vă închinați astăzi și numai astăzi, fără nicio deosebire, fără discriminare, de la cei mai mici până la cei mai mari, bărbați și femei. Cu toții suntem astăzi împreună slujitori cu noi și participanți la această minunată lucrare pe care a rânduit-o Dumnezeu", a precizat Înaltpreasfințitul mitropolit. Cu acest prilej se sărută sfânta masă, sfânta evanghelie și sfânta cruce.
După ce a fost sfințit altarul și au fost puse cele trebuincioase pe masa altarului, s-a citit o rugăciune de sfințire a picturii, a imaginilor sfinte (,,pentru că imaginile, icoanele nu sunt altceva decât o carte deschisă spre noi în imagini, o biblie în imagini"). ,,Am încheiat lucrarea printr-o proclamație pascală. De fapt, această proclamație pascală a fost prefațată de intrarea noastră în biserică prin lovirea de trei ori cu crucea în ușile bisericii. Noi am proclamat acest caracter pascal al slujbei săvârșite prin formula pascală: ,,Lumina lui Hristos luminează tuturor!"
Dar de comuniune și binecuvântare
Întru cinstirea gazdelor cu ocazia acestui eveniment istoric, Înaltpreasfințitul mitropolit Laurențiu a dăruit un dar special: o părticică din moaștele lui Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, ,,cel care în cei 65 de ani de viețuire a slujit pe Dumnezeu și neamul românesc într-un mod cu totul și cu totul exemplar. A purtat cu el supărările neamului nostru și nu cred că poate fi un mesaj mai sfânt  pentru noi toți ca acesta (testamentul lui): ,,Fiți pe pace. Aveți-vă bine. Nu vă sfădiți!"
Mulțumiri ierarhilor, preoților, distinșilor invitați și oficialități, credincioșilor prezenți, tuturor ziditorilor și slujitorilor!
În cuvintele rostite, Preasfințitul părinte episcop Sofronie și părintele vicar Vasile Bota au mulțumit truditorilor, ziditorilor Bisericii Sfântul Apostol Andrei din Oradea, de la proiectanți și constructori la primarii Oradiei, președinții, deputații și senatorii, sponsorii și credincioșii care au sprijinit ridicarea acestui frumos și binecuvântat lăcaș de închinare (,,o îmbinare fericită între rigoarea apuseană și splendoarea arhitecturii bizantine, arhitecturii bisericești răsăritene", după aprecierea lui Răzvan Bucuroiu), dar și celor prezenți în număr impresionant la târnosirea bisericii.
În nume propriu, mulțumim și noi tuturor celor care au pus umărul la reușita manifestării de astăzi din Piața Sfântul Apostol Andrei din Oradea, un eveniment cu adevărat istoric, cu care nu te întâlnești de multe ori în viață.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (230 de poze), accesați Galeria foto: A fost sfințită Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 11:26:31 Ora de vară a Europei de Est