Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Un colocviu, o discuție frățească despre faptul religios în ziua de azi

Sâmbătă, la Biserica Sf. Apostol Andrei, a avut loc o triplă lansare de carte

Un colocviu, o discuție frățească despre faptul religios în ziua de azi

Sâmbătă (9 iunie 2018), la orele amiezii, la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea (în biserica de jos), a avut loc o triplă lansare de carte, cu participarea autorilor: Răzvan Bucuroiu, Teodor Baconschi - cu volumul ,,Mărturii încrucișate", Radu Carp în dialog cu Eginald Schlattner - ,,Dumnezeu mă vrea aici" și Mihail Neamțu - ,,Vârstele iubirii".

Ne așteptam ca părintele dr. Ion Alexandru Mizgan să facă oficiile de gazdă și să ne prezinte distinșii invitați, dar l-a scos la înaintare pe prietenul său, distinsul Răzvan Bucuroiu (director fondator al Editurii Lumea credinței, redactor și redactor-șef, director de programe, editorialist, președintele Asociației Ziariștilor și Editorilor Creștini, membru UNITER...).
,,Biserica Sfântul Apostol Andrei - o îmbinare fericită între rigoarea apuseană și splendoarea arhitecturii bizantine...
,,Îmi revine mie rolul de gazdă în această zi, în acest ceas, la acest eveniment. Desigur, emoțiile sunt mari aflându-mă pe solee. Nu ar trebui să fie locul nostru aici, dar iată că realitatea ne pune în față foarte multe provocări și trebuie să-i facem față și acestui tip de demers, acela de a mărturisi și a propovădui valorile în care credem.
Ne aflăm la Oradea, alături de prietenii mei, un grup de entuziaști ai faptei și slovei creștine. Oradea care este granița de vest a ortodoxiei. Aici sunt fruntariile credinței noastre confesionalizate. Plăcile geoconfesionale se întâlnesc la Oradea. Aici este locul în care ele se întâlnesc, iar această întâlnire, zic eu fericită, a putut crea și acest edificiu eclezial în care ne aflăm, Biserica Sfântul Apostol Andrei. Este o îmbinare fericită între rigoarea apuseană și splendoarea arhitecturii bizantine, arhitecturii bisericești răsăritene.
Adevăratele noastre gazde sunt părintele paroh Vasile Bota și părintele Ion Alexandru Mizgan, care m-a lăsat pe mine la înaintare. Mulțumesc pentru această onoare! Evenimentul important este cel de mâine (duminică, 10 iunie - n.n.): sfințirea acestei splendori în piatră și în duh, dar iată că și astăzi pregustăm cumva într-un fel specific nouă evenimentul de mâine.
Lansăm trei volume. De fapt, le prezentăm, nu e o lansare propriu-zisă, este un colocviu, o discuție frățească și extrem de interesantă, sperăm noi, despre faptul religios în ziua de azi", a spus Răzvan Bucuroiu, moderatorul manifestării, în deschiderea evenimentului.
Mai întâi l-am ascultat pe Mihail Neamțu (..cu rigoarea lui nemțească", ,,o voce importantă a laicatului ortodox", vorba lui R.B.).
,,Cred că astăzi oamenii caută în primul rând modele"
Pentru început, Mihai Neamțu și-a prezentat, cu multă decență, ,,colegii de platou", dar și pe alți invitați prezenți în sală. A continuat prin a explica ..legătura care există între steagul (tricolor) arborat și chemarea cerului, a pantocratului. Cum trăim între Oradea și Ierusalimul ceresc, între orice conjunctură geografică. Nostalgia paradisului e tema la care am reflectat și când am scris ,,Visul României Mari" și când am scris cartea despre ,,Vârstele iubirii". Fără a insista asupra ideilor, a vehiculat teme ale cărții: Ce este iubirea, Vârstele iubirii, Cum trecem de la eros la agape, Ce înseamnă fecundarea prin logos a unei relații...și a făcut o pledoarie pentru Regele Mihai întâiul (care la 10 ani a rămas fără mamă, la 20 de ani, fără tată, iar la 30 de ani, fără țară (ca rege). Povestea Regelui Mihai ne-a captat, iar la final ne-a impresionat concluzia: ,,Așa a trăi Regele Mihai într-o iubire față de țară, care i-a fost refuzată, într-o loialitate și o devoțiune față de familie. Viața regelui este o lecție a României Mari... o lecție despre cum se ține un cuvânt și un legământ". A încheiat prin a-și exprima decizia pe care a luat-o în ceea ce privește scrisul său. ,,De la o vreme nu-mi mai place să scriu cărți pur teoretice, cu expozițiuni foarte riguroase din punct de vedere filosofic sau teologic. Nu mai cred în acest tip de mesaj. Cred că timpul tratatelor și al scolasticii e demult apus. Cred că astăzi oamenii caută în primul rând modele. Și pentru că eu nu pot să fiu un model, caut să mă uit  în viața altora și să extrag de-acolo esențe tari pe care apoi le livrez în conținuturi, în formule din acestea miniaturale lumii întregi".
,,Despre viața dumneavoastră n-ați vorbit, Despre întâlnirea cu Dumnezeu n-ați vorbit"...
Radu Carp (profesor al Universității din București, Facultatea de Științe Politice, ,,care a avut temeritatea să pună în discuție concepte grele și absolut imperative, cum ar fi conceptul teologiei politice în conversația publică", vorba lui Mihail Neamțu), ,,un eminent jurist, care l-a iscodit cu întrebarea pe acest neamț cu minte și cuminte - Eginald Schlattner (vorba lui Răzvan Bucuroiu), ne-a spus cum a luat naștere cartea sa, care, susține Radu Carp, a avut și are un destin excepțional. ,,E.S., care are sute de interviuri, a fost șocat că i-am propus o asemenea perspectivă: să nu discutăm  nimic despre opera sa literară, despre ecourile acestei opere. Despre viața dumneavoastră n-ați vorbit, Despre întâlnirea cu Dumnezeu n-ați vorbit (E.S. este preot de profesie, de drept și de fapt, și încă profesează - n.n.), Cum vă raportați la alte religii, inclusiv la cea ortodoxă"...
Cartea ,,Mărturii încrucișate" s-a născut... pe e-mail
Tot de la Răzvan Bucuroiu aveam să aflăm că volumul ,,Mărturii încrucișate" s-a născut, sub aspect tehnic, pe e-mail, în perioada octombrie 2017 - februarie 2018. ,,Nu este o carte de interviuri, ci o discuție liberă despre teme cu adevărat importante (un caleidoscop din copilărie, un dialog la firul ierbii), pentru că avem nevoie de oameni de elită (adevărați)".
,,Avem nevoie de elite nu numai de televiziuni"
Teodor Baconschi (,,un ministru și în același timp scriitorul prin excelență care  ne-a introdus în arta eseisticii imediat după Revoluție", vorba lui Mihai Neamțu) afirmă cu sinceritate, dintru început: ,,Nu știu eu ce planuri și-a făcut Răzvan (Bucuroiu - n.n.) când și-a propus să purtăm un dialog în care să rezulte că avem nevoie de elite, nu numai de televiziuni. E un dialog în care nu m-am mai putut ascunde. Bucuria regăsirii reciproce a creat o stare de spirit favorabilă acestui exercițiu confesiv. Textul e mai intim decât mi-aș fi imaginat sau mi-aș fi permis cu un alt interlocutor. Văzând cum mă expun (vorbind despre subiectul secret al propriei credințe), chiar m-a întrebat: Nu te simți vulnerabil? Ba da, dar e minunat!"
,,E nevoie de acțiune, de solidaritate, de un proiect de țară"
Nu o să divulgăm mai multe din carte și din prezentarea de sâmbătă, dar nu putem să nu consemnăm măcar două din ideile exprimate de fostul ministru Teodor Baconschi: ,,E nevoie de acțiune, de solidaritate, de un proiect de țară, care să deschidă și un al doilea secol după primul secol al României Mari, al capacităților de a conlucra pentru binele comun. Trebuie să vezi ce e mai departe: În ce spațiu se instalează copiii noștri? Ce perspective le oferim nepoților? Nu sunt probleme de familie pentru că națiunea însăși este o familie până la urmă. Veți descoperi în carte un creștin ortodox mai apropiat de naționalism și un creștin ortodox mai apropiat de dimensiunea intensiv universală a bisericii lui Hristos pe deplin manifestată. Biserica are de făcut niște opțiuni, de gestionat niște transformări socio-culturale, dramatice, destul de galopante și care nu-ți dau loc de întors. Trebuie să fabricăm niște răspunsuri apologetice de bună calitate care să mențină centralitatea simbolică a bisericii în viața națiunii noastre".
După reacția și răspunsul sălii, în care s-a evidențiat intervenția domnului general, conf. univ. dr. Vasile Creț, a urmat sesiunea de autografe și abordări individuale.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un colocviu, o discuție frățească despre faptul religios în ziua de azi.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 27 noiembrie 2022