Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Proiect de dezvoltare comunitară în Tărian

Primarul Ioan Pașca și problema romilor din Tărian

Proiect de dezvoltare comunitară în Tărian

Centrul Creștin Betania, Dorcas Aid Romania, Primăria din Girișu de Criș și Școala Gimnazială Nr. 1 din Tărian au organizat joi, 7 iunie 2018, la Căminul Cultural din Tărian premierea copiilor și elevilor romi; un lucru bun, un fapt mai puțin obișnuit sau poate mai puțin cunoscut (mediatizat) în alte localități din județul Bihor.

Așadar, dacă tot se face și se face bine, cu eficiență, nu strică să se și cunoască. Nu spre laudă, ci pur și simplu pentru informarea comunității.
Aflăm de la doamna Ioana Ghiurău, coordonator proiecte în cadrul Centrului Creștin Betania că în anul 2012, Centrul Creștin Betania, în parteneriat cu Dorcas Aid Romania, Școala Gimnazială Tărian și Primăria Girișu de Criș, a implementat primul proiect educațional de trei ani orientat spre copiii care provin din familii defavorizate. ,,Proiectul a crescut și s-a dezvoltat, iar în anul 2016, am continuat cu un nou proiect, mai larg de această dată, care pe lângă partea adresată copiilor, s-a orientat și spre părinții acestora. Astfel s-a început o clasă de alfabetizare pentru adulți care a funcționat doi ani. De asemenea, oferim consiliere familiilor pe mai multe domenii: igienă, sănătate, îmbunătățirea condițiilor de trai, obținerea unui loc de muncă etc. Inițial, scopul proiectului a fost incluziunea socială a copiilor care provin din familii defavorizate social și reducerea abandonului școlar. Acum, după cinci ani de proiect, suntem bucuroși să vedem că abandonul s-a diminuat, practic nu mai există în cadrul copiilor care sunt cuprinși în proiect, iar numărul absențelor școlare a scăzut foarte mult.
Programul after school face ,,minuni"
Pentru cine este organizat programul after school la Tărian și în Girișu de Criș, aflăm tot de la interlocutorul nostru, doamna Ioana Ghiurău. Programul after school se adresează copiilor din familii defavorizate, care au nevoie de ajutor la efectuarea temelor, dar și copiilor analfabeți, cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani.
Ce le oferă programul?
 Suport educațional, zilnic, câte două ore după școală, o masă caldă zilnic, posibilitatea participării la întâlniri săptămânale, de tip club, în care copiii învață și deprinderi de viață: bune maniere, principii de igienă, principii de morală creștină, cântece și jocuri recreative, o tabără de vară pentru copiii cu frecvența foarte bună și rezultate școlare îmbunătățite.
,,Cu ajutorul lui Dumnezeu, am încheiat încă un an școlar (anul școlar 2017-2018). La fiecare sfârșit de an școlar, sărbătorim împreună cu copiii, cadrele didactice implicate în proiect și părinții, rezultatele obținute. Este un prilej de bilanț, bucurie și socializare", ne-a spus doamna Ioana Ghiurău.
,,Am început prin a dărui. Te ajutăm, dar ajută-te și singur!"
La premierea de joi, au fost prezenți ca de fiecare dată, când se poate, după cum ne asigură coordonatorul de proiect, și domnul primar Ioan Pașca și doamna director Adriana Paul. Atât domnul primar cât și doamna director au vorbit direct, deschis, sincer și cu înțelepciune, apreciind și lăudând progresele, angajarea și implicarea, bunăvoința, dar nu au ocolit nici problemele care încă mai persistă și care trebuie înlăturate, combătute.
,,Am început prin a dărui. Am desfășurat și desfășurăm o muncă susținută de la om la om, cu fiecare familie în parte. Am dorit să afle și să vadă că noi vrem să-i ajutăm în fel și chip, cum putem, cu blândețe și înțelegere, cu bunătate, cu vorbă bună, dar și financiar, după posibilități, însă așteptăm și din partea lor înțelegere și implicare. Eu am un principiu: Te ajutăm, dar ajută-te și singur! Fă-ți ordine și disciplină în propria-ți casă și familie!"
Se pare că principiul domnului primar Ioan Pașca dă roade, ca și proiectele derulate de Centrul Creștin Betania, după cum aveam să aflăm și din cuvântul doamnei director Adriana Paul. Se înregistrează progrese, chiar dacă ștacheta se ridică mereu și în ceea ce privește prezența copiilor la școală și la alte activități, dar și în ceea ce privește disciplina și chiar nivelul de instruire și educare.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiect de dezvoltare comunitară în Tărian.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 15 august 2020