Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Proiect de dezvoltare comunitară în Tărian

Primarul Ioan Pașca și problema romilor din Tărian

Proiect de dezvoltare comunitară în Tărian

Centrul Creștin Betania, Dorcas Aid Romania, Primăria din Girișu de Criș și Școala Gimnazială Nr. 1 din Tărian au organizat joi, 7 iunie 2018, la Căminul Cultural din Tărian premierea copiilor și elevilor romi; un lucru bun, un fapt mai puțin obișnuit sau poate mai puțin cunoscut (mediatizat) în alte localități din județul Bihor.

Așadar, dacă tot se face și se face bine, cu eficiență, nu strică să se și cunoască. Nu spre laudă, ci pur și simplu pentru informarea comunității.
Aflăm de la doamna Ioana Ghiurău, coordonator proiecte în cadrul Centrului Creștin Betania că în anul 2012, Centrul Creștin Betania, în parteneriat cu Dorcas Aid Romania, Școala Gimnazială Tărian și Primăria Girișu de Criș, a implementat primul proiect educațional de trei ani orientat spre copiii care provin din familii defavorizate. ,,Proiectul a crescut și s-a dezvoltat, iar în anul 2016, am continuat cu un nou proiect, mai larg de această dată, care pe lângă partea adresată copiilor, s-a orientat și spre părinții acestora. Astfel s-a început o clasă de alfabetizare pentru adulți care a funcționat doi ani. De asemenea, oferim consiliere familiilor pe mai multe domenii: igienă, sănătate, îmbunătățirea condițiilor de trai, obținerea unui loc de muncă etc. Inițial, scopul proiectului a fost incluziunea socială a copiilor care provin din familii defavorizate social și reducerea abandonului școlar. Acum, după cinci ani de proiect, suntem bucuroși să vedem că abandonul s-a diminuat, practic nu mai există în cadrul copiilor care sunt cuprinși în proiect, iar numărul absențelor școlare a scăzut foarte mult.
Programul after school face ,,minuni"
Pentru cine este organizat programul after school la Tărian și în Girișu de Criș, aflăm tot de la interlocutorul nostru, doamna Ioana Ghiurău. Programul after school se adresează copiilor din familii defavorizate, care au nevoie de ajutor la efectuarea temelor, dar și copiilor analfabeți, cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani.
Ce le oferă programul?
 Suport educațional, zilnic, câte două ore după școală, o masă caldă zilnic, posibilitatea participării la întâlniri săptămânale, de tip club, în care copiii învață și deprinderi de viață: bune maniere, principii de igienă, principii de morală creștină, cântece și jocuri recreative, o tabără de vară pentru copiii cu frecvența foarte bună și rezultate școlare îmbunătățite.
,,Cu ajutorul lui Dumnezeu, am încheiat încă un an școlar (anul școlar 2017-2018). La fiecare sfârșit de an școlar, sărbătorim împreună cu copiii, cadrele didactice implicate în proiect și părinții, rezultatele obținute. Este un prilej de bilanț, bucurie și socializare", ne-a spus doamna Ioana Ghiurău.
,,Am început prin a dărui. Te ajutăm, dar ajută-te și singur!"
La premierea de joi, au fost prezenți ca de fiecare dată, când se poate, după cum ne asigură coordonatorul de proiect, și domnul primar Ioan Pașca și doamna director Adriana Paul. Atât domnul primar cât și doamna director au vorbit direct, deschis, sincer și cu înțelepciune, apreciind și lăudând progresele, angajarea și implicarea, bunăvoința, dar nu au ocolit nici problemele care încă mai persistă și care trebuie înlăturate, combătute.
,,Am început prin a dărui. Am desfășurat și desfășurăm o muncă susținută de la om la om, cu fiecare familie în parte. Am dorit să afle și să vadă că noi vrem să-i ajutăm în fel și chip, cum putem, cu blândețe și înțelegere, cu bunătate, cu vorbă bună, dar și financiar, după posibilități, însă așteptăm și din partea lor înțelegere și implicare. Eu am un principiu: Te ajutăm, dar ajută-te și singur! Fă-ți ordine și disciplină în propria-ți casă și familie!"
Se pare că principiul domnului primar Ioan Pașca dă roade, ca și proiectele derulate de Centrul Creștin Betania, după cum aveam să aflăm și din cuvântul doamnei director Adriana Paul. Se înregistrează progrese, chiar dacă ștacheta se ridică mereu și în ceea ce privește prezența copiilor la școală și la alte activități, dar și în ceea ce privește disciplina și chiar nivelul de instruire și educare.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiect de dezvoltare comunitară în Tărian.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 6 mai 2021