Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Conferirea Ordinului Național ,,Pentru Merit” în grad de ,,Cavaler”, domnului Mircea Simion Pârv

Bucurie împărtășită

Conferirea Ordinului Național ,,Pentru Merit” în grad de ,,Cavaler”, domnului Mircea Simion Pârv

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic din România (A.F.D.P.R.) - Filiala Bihor își exprimă satisfacția în legătură cu conferirea Ordinului Național ,,Pentru Merit" în grad de ,,Cavaler", domnului Mircea Simion Pârv, de către președintele României, marți, 26 iunie 2018, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în Sala Unirii.

Președintele Klaus Iohannis a decorat un număr de foști deținuți politic ,,care au luptat pentru ca valori ca libertatea și democrația să renască".
Mircea Simion Pârv s-a născut la 22 noiembrie 1925, din părinții Simion și Domnica,  în Giurtelec, jud. Sălaj și este membru al A.F.D.P.R. - Filiala Bihor. A fost membru al Organizaţiei „Stânca de granit" şi preşedinte al Tineretului Naţional-Ţărănesc - plasa Şimleu Silvaniei.
A suferit privațiunile detenției între 1 august 1953 și 1 august 1961, perioadă la care s-au adăugat doi ani de domiciliu obligatoriu. A fost condamnat la 16 ani de temniţă grea. Sentința a fost pronunțată de Tribunalul Militar Oradea (deplasat la Cluj). A fost în detenție la Securitatea Oradea, precum și în Cluj-Napoca, Baia Sprie, Gherla, Galaţi și Botoşani.
În mina de plumb de la Baia Sprie, unde a fost deţinut timp de doi ani şi jumătate, a avut de executat o normă de 7,5 tone de minereu pe zi. Cei care nu reuşeau să-şi realizeze norma erau pedepsiţi cu câte zece zile de carceră, unde se primea mâncare doar de două ori pe săptămână, adică 150 de grame de pâine şi apă caldă.
În anul 1956, Mircea Pârv a fost transferat în lanţuri la Gherla, unde a fost deţinut timp de doi ani. „La Gherla era o mizerie de nedescris. Ceai în loc de mâncare. Mâncarea era cu jumări cu păr, să ne atace apendicele. Băgau în mâncare stomac de animale cu fecale. Luam fecalele şi le puneam în tinetă şi mâncam ce mai rămânea cu turtoi. Am slăbit 40-50 kg, aveam 1,77 m. În cameră stăteam 40 inşi, pe 3-4 rânduri de paturi". Locuieşte în Oradea, este căsătorit și are doi copii: un fiu, Mircea Dumitru și o fiică, Doina-Ioana. Suntem cu toții mândri de onoarea care i-a fost făcută, îl felicităm și credem că în Anul Centenarului Marii Uniri, astfel de destine exemplare trebuie să ne călăuzească și să constituie modele, în special pentru tânăra generație.
Preşedinte A.F.D.P.R. - Filiala Bihor
Lucian Silaghi

Trimite email

marţi, 20 aprilie 2021