Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Activităţi de educaţie sanitară la Tăut, în colaborare cu Primăria Batăr

Împreună pentru sănătate şi alinarea singurătăţii

Activităţi de educaţie sanitară la Tăut, în colaborare cu Primăria Batăr

Ca urmare a colaborării şi înfrăţirii din anul 1992 cu belgienii din Leefdaal - Bertem, la propunerea acestora am devenit, din 2012, membri ai Fundaţiei Româno-Belgiene - TON - (The Open Network for Community Development cu sediul în Iaşi), care are drept scop dezvoltarea comunităţilor rurale, punând accent pe asistenţa socio-medicală a populaţiei rurale.

Pentru început s-a format CLS - Tăut (Consiliul Local pentru Sănătate), în cadrul căruia am organizat şi desfăşurat activităţi de educaţie sanitară pentru săteni, în colaborare cu Primăria Batăr, având ca invitaţi medici specialişti apreciaţi: domnul doctor Maghiar Florin, cardiolog, fiu al satului Tăut şi domnul doctor Slusar Florin, specialist în acupunctură şi tratamente naturiste, fost angajat al Dispensarului Tăut.
Am avut de asemenea un proiect TON - SAMDAM, ocazie cu care am dezbătut temele: ,,Fumatul şi consecinţele sale, Plantele verzi, doctori în halate verzi", responsabilul de proiect fiind subsemnata, având ca şi colaboratori voluntari pe profesorii: Buibaş Teodor, Bota Vasile, Bors Ileana şi asistenta medicală Todinca Savetuţa.
În urmă cu doi ani am devenit ONG - Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Tăut (APDC - Tăut), organizând şi desfăşurând activităţi de voluntariat - VISIDOM - , vizite la domiciliul persoanelor vârstnice bolnave, singure sau cu dizabilităţi. La aceste activităţi au participat 20 de voluntari, marea majoritate fiind cadre didactice, două asistente medicale, doi kinetoterapeuţi, pensionari dornici să se implice, toţi tăutani.
În prezent este în derulare proiectul Asigurarea asistenţei socio-medicale a persoanelor vârstnice bolnave, singure sau cu dizabilităţi, proiect româno-belgian-elveţian. În cadrul acestui proiect participă cinci localităţi din mediul rural din România, una din aceste localităţi fiind satul Tăut, comuna Batăr.
Pe parcursul derulării acestui proiect, am organizat cu ajutorul şi implicarea directă cu mult simţ de răbdare a doamnei inginer Săteanu Mioriţa, preşedinte onorific al Uniunii Femeilor, Cetăţean de Onoare al Municipiului Oradea, membru al Parlamentului Seniorilor din România, a cursului ,,Dăruim îngrijire pentru un zâmbet de mulţumire", curs la care au participat 30 de persoane din cele patru sate ale comunei Batăr.
Cursul s-a desfăşurat în fiecare sâmbătă în perioada 14 aprilie - 23 iunie.
Responsabili cu organizarea şi desfăşurarea cursului au fost: coordonatorul general al proiectului cursului, doamna inginer Săteanu Mioriţa, directorul cursului, domnul psiholog dr. Creţu Alin, vicepreşedintele Asociaţiei TopFormalis Oradea, coordonatorul local al cursului profesor Negruţiu Mărioara, în colaborare cu domnul profesor director Todoran Flavius, preşedinte al APDC Tăut şi a doamnei profesor coordonator al Şcolii Gimnaziale Nr.3 Tăut, Todoran Nicoleta.
La buna desfăşurare a cursurilor şi-au adus contribuția lectori şi moderatori ai cursului: domnul doctor Sonea Călin, doamna doctor Racz Daniela, doamna profesoară Dinescu Carmen, din partea Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Bihor, doamna doctor Chirilă Mihaela şi doamna asistentă şefă Serenciuc Nicoleta din cadrul Spitalului Clinic Municipal ,,Gavril Curteanu", domnul psiholog dr. Creţu Alin, precum şi rezidenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea.
Am beneficiat de asemenea şi de colaborarea cu Primăria Batăr, prin implicarea domnului primar Mughiuruş Ioan. Sperăm ca această colaborare să se menţină şi pe viitor şi să devină cât mai fructuoasă.
Toată recunoştinţa şi sincere mulţumiri pentru toţi cei menţionaţi în acest acord, precum şi pentru trainerii naţionali TON, colaboratori permanenţi din 2012: doamna director executiv TON, Cherţ Cristina, Iaşi, doamna doctor Vladu Cristina, expert sănătate, Bucureşti, domnul asistent medical Ioan Suru, Slatina Timiş şi doamnei profesoare Bors Ileana, facilitatorul proiectului nostru, dar nu în ultimul rând, domnului Jozef Goebels, preşedinte TON & ADR FLANDEREN.
Toţi cei menţionaţi în acest articol dorim să dovedim că ne pasă de semenii noştri, de locuitorii vârstnici din satele comunei noastre, din care face parte şi subsemnata.
Prof. Mărioara Negruţiu

Trimite email

marţi, 11 mai 2021