Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Profesorul reflexiv”…

Cursul internaţional de vară/ formare şi dezvoltare profesională continuă

,,Profesorul reflexiv”…

Miercuri, 18 iulie 2018, s-a încheiat în Cetatea Oradea prima temă a Cursului internaţional de vară/ formare şi dezvoltare profesională continuă, intitulată simplu și concis ,,Profesorul reflexiv".

Urmează celelalte două teme: ,,Învăţarea prin cooperare - ABC-ul cooperării" (19 - 21 iulie), respectiv ,,Educația pentru valori tradiționale în context european (24/25, 28/29 iulie 2018).
La final, toți participanții au primit flori și diplome din partea organizatorilor, care au fost înmânate de conducătorii cursului, doamna Simona Laurian-Fitzgerald și domnul Carlton J. Fitzgerald.
Ce înseamnă profesorul reflexiv? Care sunt calitățile profesorului reflexiv?
Într-o discuție avută cu cei doi conducători de curs, răspunzând la cele două întrebări, domniile lor aveau să facă un rezumat, o sinteză a celor trei zile de curs.
,,Profesorul reflexiv trebuie să creadă în anumite lucruri, și anume: că toți elevii din clasa lui pot să învețe și să creadă că sarcina lui este să-i facă pe toți copiii să învețe, asta înseamnă diferențiere în învățare! Și să creadă că învățarea și predarea nu sunt despre el, despre profesorul de la catedră, nu este despre teste, despre cum dau bine sau nu dau bine. Este clar că-ți ajuți copilul așa cum este el, copilul care se luptă să învețe...
Trebuie să-i aducem pe toți pe calea învățării. Cei care au nevoie de ajutor trebuie să-l oferi chiar de la început și pe măsură ce progresează să le lași independența de a se afirma. Până la urmă, când ajung oameni împliniți, toți aparțin societății. Nu poți să ai oameni care nu sunt funcționali. Sarcina noastră este să-i ajutăm să învețe. Flexibilitatea trebuie să se manifeste în tot ce faci, în gândire, cum predai, cum evaluezi, cum privești elevii, să-l înțelegi pe fiecare din perspectiva lui. Te pui în locul lui, uneori. Păstrezi distanța ca profesor, dar când trebuie să te joci, să te joci. Reflexibilitate înseamnă toată această arie...
,,Pornim de la ideea că toți elevii au nevoie de noi"
Ce-am făcut noi la acest curs este să-i ajutăm pe colegii noștri, pe profesori, să se gândească la ceea ce fac la oră. Să gândească care este efectul produs de predarea lor asupra elevilor. Și să-i învețe pe elevi să facă același lucru, să reflecte asupra propriei învățări...
Unii elevi trebuie să fie mai mult provocați, antrenați în învățare, alții trebuie să revizuiască mai mult materialul, să stea să-și fixeze cunoștințele.
Scopul final este ca toți elevii să învețe materialul propus spre învățare. Scopul este să reflectăm cine are nevoie de mai mult ajutor și cum putem oferi acel ajutor într-o clasă, iar pentru cei care sunt foarte buni, cum îi provocăm pe aceștia să-și depășească limitele, să ajungă și mai departe. Pornim de la ideea că toți elevii au nevoie de noi. Și, fiecare trebuie să-și atingă potențialul maxim pe care-l poate avea. Iar sarcina profesorului este să-l ajute să ajungă acolo.
Concepte noi. Designul universal de învățare
Cei doi specialiști în științele educației nu au ezitat să ne vorbească și despre conceptele noi prezentate cu acest prilej, iar unul dintre acestea este ,,designul universal de învățare".
,,Există un concept care se numește designul universal de învățare. Și în mod activ, pro activ, trebuie să ridicăm barierele care apar în cale învățării, astfel încât elevii să poată să învețe. Sunt trei principii în acest concept. Unul este atunci când prezentăm materialul elevilor. Îl prezentăm în modalități diferite, pentru ca toți să înțeleagă, Unii învață dacă citesc, alții dacă fac ceva, unii dacă văd sau aud. Un alt lucru la care să ne gândim este bagajul lor de cunoștințe. Al doilea principiu este ce fac elevii atunci când interacționează cu materialul pe care l-am prezentat, și cum ne arată, cum ne demonstrează că știu să facă sau cunosc acele informații. E aceeași idee de a le oferi posibilitatea să prezinte materialul, abilitățile pe care le au, în modalități multiple: pot să-l citească, să scrie răspunsuri, să lucreze ceva fizic, să asculte unii de alții, să lucreze în grup, să împărtășească idei. Pot să facă o compunere, să facă o lucrare, un proiect, să facă un material vizual, colaj, o imagine, un poster, pot să prezinte oral, pot să creeze o machetă. Iar al treilea principiu este cum îi ajutăm pe elevi să ne demonstreze ceea ce știu și ceea ce pot să facă. Și asta trebuie să înțeleagă profesorii că e nevoie de a evalua elevii în mod diferit. Sunt testele tradiționale, cu care suntem toți obișnuiți, dar se pot adăuga proiecte, unde trebuie să aplice cunoștințele în practică.
,,Scopul educației este să-i ajutăm pe elevi să se integreze și să muncească în lumea reală"
Pentru că scopul învățării este să transforme și să transfere cunoștințele învățate la școală în realitate. Să facă experimente, proiecte, prezentări, ca să demonstreze că au înțeles materialul și că pot să folosească cunoștințele pentru a face ceva cu aceste cunoștințe. În final, scopul educației este să-i ajutăm pe elevi să se integreze și să muncească în lumea reală".
Cursul continuă cu alte două teme
Considerăm foarte utile și benefice aceste cursuri pe care le susține un expert în educație, un practician, un specialist dăruit, făcut să-i învețe pe cei care, la rândul lor, îi învață pe alții.
Așa după cum am spun în deschiderea acestui articol, în perioada următoare, doamna Simona Laurian-Fitzgerald și domnul Carlton J. Fitzgerald vor vorbi despre: ,,Învăţarea prin cooperare - ABC-ul cooperării" (19 - 21 iulie), respectiv ,,Educația pentru valori tradiționale în context european (24/25, 28/29 iulie 2018).
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Profesorul reflexiv”…

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:52:28 Ora de vară a Europei de Est