Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Despre ,,cășuirea limbii române”

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeș”, nr. 8 / 2018

Despre ,,cășuirea limbii române”

În cuvântul de deschidere (editorial), domnul redactor-șef Gheorghe Păun, academician, matematician și român, prin excelență, puțin cam mult revoltat, aduce în discuție și face vorbire despre ,,cășuirea limbii române".

Am pus mâna pe DEX, am apelat și la Google, dar degeaba, pe acolo nu s-a auzit încă de ,,cășuire". Cât despre ,,cășuirea e un simptom de lene mintală"... asta e și mai tare, domnule academician! Cu experții și expertiza (lor), cu managementul și conducerea ne-am (mai) obișnuit. Cât privește (pseudo)amicii, nu vă faceți griji, oricum ei se fac și se desfac fără voie, și fără număr (și oricum sunt o cantitate neglijabilă)!
Mulțumim pentru pozele (6) de la Curte (cu Monumentul lui Mihai Eminescu), domnule redactor-șef!
Toate-s vechi și nouă toate... până și legile despre care scria Mihai Eminescu în ,,Timpul" din 28 noiembrie 1881.
Tot în pagina a II-a citim:,,Poziția Academiei Române față de Proiectul Ministerului Educației Naționale: Strategia Națională de Educație Parentală”   (Pe data de 6 iulie 2018, Biroul Prezidiului Academiei Române a făcut public următorul comunicat, accesibil la http://acad.ro/mediaAR/pctVedereAR/2018/d0706-PozitiaAR-SEP.pdf:)
,,Proiectul Ministerului Educației Naționale, de legiferare a unui sistem de educație parentală fără niciun specific românesc, cu implicații enunțate explicit împotriva familiei tradiționale, ca nucleu al vieții sociale, culturale, morale și creștine, milenare a românilor, presupune o educație uniformă a copiilor, fără diferențe de sex, de particularități antropologice și psihologice, de mediu comunitar (rural, urban), etnic. Proiectul echivalează cu o încercare, asemănătoare celor din statele cu regimuri totalitare internaționaliste sau globaliste, de obținere a ceea ce s-a numit mereu „omul nou", fără familie, fără naționalitate, fără țară, fără identitate.
În anul Centenarului Marii Uniri a românilor, când se face și bilanțul realizărilor de excepție ale românilor, educați în spiritul tradițiilor noastre, renunțarea la aceste tradiții ar însemna un act de trădare națională".
Citiți tot comunicatul în pag. 2, la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan

Trimite email

duminică, 9 august 2020