Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Contribuția bisericii și a teologiei ortodoxe pentru unitatea de credință și neam”

Tema Congresului facultăților de teologie ortodoxă, desfășurat la Oradea

,,Contribuția bisericii și a teologiei ortodoxe pentru unitatea de credință și neam”

Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop dr. Vasile Coman" de la Universitatea din Oradea a găzduit marți (9 octombrie 2018) cel de-al VIII-lea Congres al facultăților de teologie ortodoxă din cadrul Patriarhiei Române, cu participarea decanilor și directorilor de școli doctorale din cele 15 facultăți de teologie ortodoxă din țară.

De la ora 9.00, a avut loc un Te Deum la Capela Facultății, iar la ora 10.00, Deschiderea oficială a Congresului, în Aula Magna.
În prezidiul manifestării, alături de gazdele universitare, domnul rector Constantin Bungău, președintele Senatului universitar, domnul prof. univ. dr. Sorin Curilă și de decanul Facultății, domnul prof. univ. dr. Dumitru Megheșan, au fost invitați: domnul prefect Ioan Mihaiu, P.S. dr. Visarion, episcopul Tulcii, P.S. dr. Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, pr. conf. univ. dr. Nicușor Beldiman, părintele consilier al preafericitului părinte patriarh Daniel, pr. prof. univ. dr. Ștefan Bughiu și pr. prof. univ. dr. Vasile Răducă, ambii de la Facultatea de Teologie din București.
,,Inima teologiei românești în aceste zile bate la Oradea, a spus în deschidere decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Episcop dr. Vasile Coman", moderatorul evenimentului, care a continuat prin a preciza scopul reuniunii: ,,ca să găsim noi metode, ca să discutăm, ca să găsim oportunități pentru optimizarea învățământului teologic universitar ortodox din Patriarhia Română și, în același timp, să întărim misiunea bisericii noastre ortodoxe de la nord la sud, de la est la vest, bine știind că ceea ce se petrece aici este spre binele bisericii noastre străbune". ,,Teologia ortodoxă academică trebuie să susțină mai intens lucrarea misionară a bisericii în societate"
Pr. conf. univ. dr. Nicușor Beldiman, părintele consilier al preafericitului părinte patriarh Daniel, a prezentat mesajul preafericitului părinte patriarh Daniel, intitulat ,,Teologia ortodoxă academică trebuie să susțină mai intens lucrarea misionară a bisericii în societate", iar cel de-al VIII-lea congres poartă titlul ,,Contribuția bisericii și a teologiei ortodoxe pentru unitatea de credință și neam". Am mai aflat apoi că în programul congresului este prevăzută, pe lângă susținerea referatelor pe teme de actualitate, întrunirea colegiului decanilor, precum și întâlnirea directorilor școlilor doctorale de la facultățile teologice ortodoxe din țară. ,,Este nevoie să evidențiem valorile permanente ale credinței și culturii românești, mai ales în cadrul unui dialog național și internațional, unind în mod creator și înțelept tradiția cu noutatea, informarea intelectuală cu formarea spirituală ca bază a unei teologii dinamice și misionare", se precizează în încheierea mesajului transmis de preafericitul părinte patriarh Daniel.
A fost aprobată înființarea unei școli doctorale cu profil teologic la Oradea
Din cuvântul preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec, am aflat că din luna iulie (2018), prin ordin de ministru, și la Universitatea din Oradea, a fost aprobată înființarea unei școli doctorale cu profil teologic. Tot preasfințitul părinte episcop ne-a informat despre ,,Sărbătorirea Centenarului României Mari", miercuri, 10 octombrie la Muzeul Memorial ,,Aurel Lazăr", cu dezvelirea a două plăci comemorative și vernisajul expoziției ,,Bihorul „... la spargerea lumii".
,,Oradea se poate mândri cu o universitate puternică"
Prezentând cartea de vizită a Universității din Oradea, domnul profesor univ. dr. ing. Constantin Bungău, rectorul Universității, a afirmat: ,,Oradea se poate mândri cu o universitate puternică"(14.000 de studenți la licență și master, 15 facultăți, 52 de domenii de studii și 1.400 de cadre didactice, 117 specializări, 66 de domenii de master și 14 domenii de doctorat). Pentru Universitatea din Oradea, anul 2018 reprezintă 238 de ani de învățământ superior la Oradea, 100 de ani ai României Unite, 95 de ani de la înființarea învățământului superior teologic ortodox la Oradea, și 55 de ani de învățământ superior continuu sub egida Universității din Oradea", a mai spus domnul rector, citând(u-se) din prefața Monografiei ,,95 de ani de învățământ teologic academic orădean".  
,,Implicarea bisericii ortodoxe în aceste evenimente a avut un singur scop: unitatea națională a românilor"
În cuvântul său, președintele Senatului universitar, domnul prof. univ. dr. Sorin Curilă s-a referit la mesajul părintelui patriarh Daniel la ,,Contribuția bisericii și a teologiei ortodoxe pentru unitatea de credință și neam" (titlul congresului), după care a concluzionat: ,,Afirm cu tărie că implicarea bisericii ortodoxe în aceste evenimente a avut un singur scop: unitatea națională a românilor".
,,Mă alătur celor care apreciază rolul și misiunea facultății de teologie..."
Și domnul prefect Ioan Mihaiu s-a referit în intervenția sa la tema congresului, considerând-o actuală și esențială pentru neamul românesc. ,,În această perioadă, societatea noastră are nevoie mai mult ca niciodată de unitate. Ceea ce dumneavoastră propuneți aici este chiar deviza a ceea ce ar trebui să marcheze neamul nostru. Ca prefect (...) mă alătur celor care apreciază rolul și misiunea facultății de teologie care este identică cu cea a venerabilei Academii Teologice și anume de a promova principiile moral creștine, de a le reinstaura în conștiința oamenilor și în viața societății, știind încă de la început că aceste principii fac parte constitutivă din crezul și mentalitatea poporului român".
Păstrând tonul și registrul, vom încheia cu aprecierea domnului decan Dumitru Megheșan: ,,Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop dr. Vasile Coman" am putea să o numim facultate misionară, care veghează asemenea unei candele ca tradiția noastră bimilenară, tezaurul primit de la Mântuitorul (...) să rămână integru, așa cum l-am primit și noi".
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (35 de poze), accesați Galeria foto: ,,Contribuția bisericii și a teologiei ortodoxe pentru unitatea de credință și neam”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 20 iunie 2019