Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La troița de la Făncica, ridicată întru cinstirea memoriei eroilor neamului

Reîntoarcere la rădăcini!

La troița de la Făncica, ridicată întru cinstirea memoriei eroilor neamului

Într-o frumoasă zi de toamnă ruginie, la ceas de slujbă și de sfântă închinare, mi-am însoțit părinții în satul Făncica, așezare mândră în care își au rădăcinile ai mei cei dragi.

În acest sat binecuvântat de Dumnezeu cu oameni harnici de mare omenie, a fost ridicată o troiță întru cinstirea memoriei eroilor neamului, care să ne aducă aminte de ei și de sacrificiul lor suprem: de a-și da viața pentru apărarea gliei străbune. Iar troița să stea mărturie faptelor lor de arme, și să fie și o garanție că generațiilor viitoare le va fi transmis mesajul cel drept, ca un model, ca un exemplu al iubirii de neam.
Domnul primar, asemenea unui profesor de istorie, a făcut o enumerare, o rememorare a importantelor momente din istoria zbuciumată a poporului nostru, exprimându-și dorința ,,ca generațiile următoare să nască, să asigure o nouă pleiadă de patrioți, asemeni celei de acum 100 de ani, care să pună înaintea interesului personal binele comun al tuturor cetățenilor".
Sculptorul Szabo Istvan, care a făcut cadou comunității troița, ne-a ,,tradus" simbolurile pe care le-a sculptat pe acest monument, iar preotul paroh a vorbit despre însemnătatea evenimentului și a momentului. Împreună cu un sobor de preoți a sfințit apoi troița și drapelul nostru tricolor. Momentul s-a încheiat cu depunere de  jerbe de flori la troița sfințită.  
De bucurie, am gustat bucate bune, tradiționale și sănătoase, ca la mama și la bunica acasă, și am ascultat poveștile celor mari, depănate la ceas de sărbătoare. Așa am aflat că stră-străbunicul meu, în calitate de primar, împreună cu alți primari aleși, a însoțit delegația oficială a cetățenilor din zonă, la Alba Iulia, și a contribuit la organizarea deplasării delegaților în orașul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Nu pot să nu fiu mândru de rădăcinile mele!
Andrei Popovici,
elev la Școala Gimnazială ,,Dacia" din Oradea
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La troița de la Făncica, ridicată întru cinstirea memoriei eroilor neamului.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019