Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 ianuarie 2021
1.*Cum se va face testarea pentru depistarea cazurilor de Covid-19 în școli
.....
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a oferit o serie de explicaţii pentru ProTV, privind procedura de testare în şcoli, scrie G4Media.ro.
Autoritățile iau în calcul deschiderea școlilor în 8 februarie și au anunțat o serie de măsuri, astfel ca revenirea copiilor în bănci să nu devină un risc pentru sănătatea lor. Dacă un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți colegii săi vor fi testați, a anunțat ministrul Sănătății. Iar dascălii și personalul din școli sunt incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti Covid-19.

2.* Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, iar cel pentru directori de școli, în vară. „Varianta de concurs din Legea lui Daniel Funeriu era mult mai bună decât ce avem astăzi”.

3.* Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați, potrivit unei adrese către unitățile de învățământ și inspectoratele școlare, semnată de ministrul Educației, obținută de Edupedu.ro
„Fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate. Informațiile cu privire la acțiunea de vaccinare pot fi trebuie să fie accesate pe linkul https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/”, se arată în documentul citat.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 decembrie
1.* Școlile trebuie să identifice și să raporteze numărul elevilor în situații de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I. Cîmpeanu: Vom stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar
.....
Ministerul Educației va dispune către toate unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare, identificarea și raportarea până la 11 ianuarie 2021, a numărului elevilor aflați în situație de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I, se arată într-un comunicat de presă semnat personal de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, se va stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar cauzat de dificultățile derulării procesului de învățământ în sistem online, a comunicat ministrul.

2.* Sondaj Salvați Copiii: 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală în ianuarie 2021, în condițiile în care 47% dintre elevi nu dețin toate resursele ca să învețe on-line
…..
Organizația Salvați Copiii România solicită deschiderea școlilor în luna ianuarie 2021, printr-un apel publicat pe pagina de Facebook. 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală…

3.* Școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, pandemia a limitat progresul școlar al acestora – raport O.F.S.T.E.D.
…..
Izolarea repetată din cauza pandemiei de coronavirus a limitat progresul elevului, impactul primei stări de urgență se resimte și acum, iar școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, se arată într-un raport al inspectoratului școlar britanic O.F.S.T.E.D. (The Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills).

Conferinţă dedicată Centenarului Marii Uniri

Rolul profesiilor juridice în realizarea şi desăvârşirea Marii Uniri

Conferinţă dedicată Centenarului Marii Uniri

Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Ministerul de Interne - Filiala „Menumorut" Bihor a desfăşurat vineri, 19 octombrie 2018, conferinţa cu tema Rolul profesiilor juridice în realizarea şi desăvârşirea Marii Uniri.

Evenimentul a avut loc, în sala „General Traian Moşoiu" din Primăria Municipiului Oradea, în cadrul proiectului cu acelaşi nume, cofinanţat de Consiliul Judeţului Bihor prin Direcţia Social Comunitară, aflat în coordonarea directorului de proiect, doamna prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, conducător de doctorat în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" din București, Şcoala doctorală de Drept şi decan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative a Universității Agora din Municipiul Oradea.
Centenarul Marii Uniri pe care românii din toată lumea îl sărbătoresc în anul 2018 printr-o serie de manifestări ştiinţifice şi culturale care să aducă în atenţia generaţiei Centenarului momente de istorie din urmă cu o sută de ani oferă posibilitatea ca evenimentele premergătoare Marii Uniri şi a celor care au determinat desăvârşirea Marii Unirii, să fie  analizate din diferite perspective: juridică, istorică, culturală, ştiinţifică, economică etc.
În contextul Centenarului, temele înscrise de participanţi în programul conferinţei au evidenţiat pe de o parte repere istorice din profesiile juridice, evoluţii ale legislaţiilor existente în provinciile istorice în diferite ramuri ale dreptului, personalităţi care au participat la crearea cadrului legislativ, iar pe de altă parte fondatori ai sistemului judiciar unitar funcţional, înainte şi după unificarea politică şi/sau teritorială.
Scopul urmărit prin acest proiect este de a celebra Centenarul Marii Uniri prin evocarea rolului pe care l-au avut juriştii în făurirea şi desăvârşirea unificării legislative, unităţii sistemului judiciar şi a profesiilor juridice în România Mare.
La conferinţă au participat cadre didactice din Academia de Poliţiei „Alexandru Ioan Cuza", Bucureşti, Universitatea Agora din Municipiul Oradea, Universitatea din Oradea, Universitatea Transilvania din Braşov, Centrul Universitar Nord Baia-Mare, Universitatea „Dimitrie Cantemir, Cluj-Napoca, Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea din Craiova şi reprezentanţi ai profesiilor juridice locale.
Celebrarea evenimentelor de acum o sută de ani, implicit a personalităţilor din profesiile juridice care au realizat şi desăvârşit Opera Unirii a adus bucurie participanţilor, şi a trezit mândria în rândul juriştilor prezenţi la dezbateri, fiind scoasă în evidenţă ideea de unitate pornind de la pilonii pe care s-a fundamentat acest crez, şi anume: credinţă în Dumnezeu, limba care face ca toţi românii din provinciile istorice să se înţeleagă între ei, precum şi o voinţă aparte de a fi uniţi.
După încheierea lucrărilor au avut loc depunere de coroane de flori la Statuia avocat dr. Aurel Lazăr, precum și vizită la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr" din Oradea.
Conferinţa a fost deschisă de rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", domnul prof. univ. dr. Adrian Iacob. Prezentând câteva repere semnificative din istoria oraşului Oradea, domnia sa a reuşit să ne surprindă cu bogăția de informații pe care le deține legate de istoria acestor meleaguri. Totodată, s-a arătat încântat de măreţia acestuia, de realizările ultimilor ani pe care le-a cunoscut pe viu în scurtul popas pe care l-a făcut în Ţara Crişurilor, dar ne-a promis că se va reîntoarce pentru a descoperi tainele acestor locuri.
Domnul academician Florin Gheorghe Filip a prezentat proiectul Academia Română şi a vorbit despre Marea Unire şi un posibil „Act de naştere" al Sectorului TIC în România. Cuvântul de salut transmis organizatorilor de domnul director al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu" din cadrul Academiei Române, prof. univ. dr. Mircea Duţu-Buzura a fost citit de prof. univ. dr. Alexandru Ţiclea.
În preambulul conferinţei, doamna prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu a spus: „În mijlocul toamnei, la o sută de ani şi o zi (de când în 18 octombrie 1918, Alexandru Vaida Voevod în discursul său istoric a expus Declaraţia de autodeterminare naţională pe baza principiului naţionalităţilor, moment istoric fundamental pentru naţiunea română, pentru desăvârşirea unităţii sale politice şi de stat, de o importanţă programatică şi practică, suntem împreună la această conferinţă. Opera Marii Uniri realizată în anul 1918 a declanşat un proces de unificare reală a tuturor provinciilor istorice româneşti într-un stat naţional unitar. Celebrarea Centenarului Marii Uniri în anul 2018 este până la urmă un act de patriotism. Cel puţin, mi-aş dori să preţuim mai mult, ceea ce au făcut înaintaşii noştri pentru profesiile pe care le avem, în contextul conferinţei de azi, profesiile juridice.
Afirm aceasta, gândindu-mă la faptul că, o legislaţie cu valabilitate pe întreg teritoriu românesc era foarte greu de elaborat, cu atât mai mult, ar fi fost greu de aplicat în lipsa unui sistem judiciar unitar. Ca urmare, le-a revenit rolul de a unifica legislaţia şi de a realiza un sistem juridic funcţional în primul rând juriştilor pe care îi găsim şi în rândul iniţiatorilor actelor care au precedat Marea Unire, au realizat şi au valorificat la nivel internaţional Opera Marii Uniri. Deciziile erau dificile, ca urmare a influenţelor diferite ce existau în provinciile istorice şi în ceea ce priveşte legislaţia existentă, căile politice şi diplomatice se intersectau, anul 1918 aducea şi alte drepturi. Un început de armonizare a legilor, de unitate în practica judiciară a fost posibilă şi datorită uniunilor profesiilor juridice care au pus bazele actualelor organisme centrale specifice fiecărei profesii juridice. În acest sens, frumosul oraş Oradea, poarta urmele paşilor avocatului dr. Aurel Lazăr, care a fost fondatorul Uniunii Avocaţilor din România...
Desigur, tradiţiile păstrate în familie şi valorile transmise urmaşilor sunt esenţiale în devenirea individului, în general. Şi în acest sens, fac referire la Aurel Lazăr care s-a căsătorit cu fiica avocatului Gheorghe Fejer din Ineu, Arad. Familia Lazăr a avut un singur fiu, devenit avocat şi profesor la Academia de Drept din Oradea în care şi Aurel Lazăr a fost înscris în anul I (1890), ca mai apoi, în anul IV (1897) să fie absolvent la Facultatea de Drept din Budapesta. Un an mai târziu a susţinut examenul de intrare în avocatură după care şi-a deschis birou particular la Oradea de care s-a ocupat mai mult asociatul lui Vasile Bledea. Iată că Oradea are o lungă tradiţie şi în învăţământul juridic. Apreciez, mă bucur şi sunt încrezătoare că şi în prezent, învăţământul juridic din Oradea poate să fie unit, să împărtăşească aceleaşi momente, în vibraţia istoriei făurite de juriştii care au învăţat în acelaşi oraş acum o sută de ani, chiar mai mult de atât, şi au dezvoltat profesiile juridice. Salut prezenţa în sală a doamnei lect. univ. dr. Cîrmaciu  Diana, prodecanul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Oradea care nu întâmplător a ales tema ,,Gheorghe N. Leon. Modelator de conştiinţe şi formator de caractere în mediile universitare din Cluj, Oradea şi Bucureşti (printre altele fiind licenţiat şi în drept)"...
Şi desigur, pentru a putea arăta ce ştim în practică, pentru a putea fi în slujba vieţii şi a adevărului, şi pentru a simţi şi înţelege greutatea deciziilor pe care le luăm atunci când judecăm,  dublate de un cadru solemn, este suficient să privim spre  Palatul de Justiţie Oradea, „Scenă a confluenţei profesiilor juridice din perspectivă diacronică", aşa cum sună titlul temei alese de doamna preşedinte al Tribunalului Bihor, judecător, lect. univ. dr. Carmen Domocoş".
Desigur, Programul conferinţei a cuprins teme care mai de care mai interesante. Și numai o lecturare a lor vă ajută să vă formați o părere despre ceea ce s-a urmărit prin conferința noastră de vineri.
***
Academician Gheorghe-Florin FILIP, Academia Română, Marea Unire şi un posibil „Act de naştere" al Sectorului TIC în România
Mircea DUŢU-BUZURA, avocat, prof.univ.dr., director al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române/Universitatea Ecologică din Bucureşti, Contribuţia Curţii de Apel Oradea la realizarea unităţii juridice în perioada interbelică
Valeriu CUŞNIR,  prof. univ. dr. hab., Institutul de Ştiinţe Juridice şi Politice, Chişinău, Republica Moldova; cercet. coord. dr. Mihai TAŞCĂ, Institutul de Ştiinţe Juridice şi Politice, Chişinău, Republica Moldova, Naţiunea română şi reîntregirea României
Adrian IACOB, prof. univ. dr., rector Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Bucureşti, Locul şi rolul lui Alexandru Ioan Cuza în făurirea statului roman modern
Elena-Ana IANCU (Nechita), prof. univ. dr., Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Şcoala doctorală de Drept/Universitatea Agora din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative; Vasile CREŢ, general de brigadă cu o stea (r), preşedinte al Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Ministerul Apărării Naţionale - Filiala Bihor „General Traian Moşoiu"/conf. univ. dr., Universitatea Agora din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Economice; Nicolaie IANCU, general de brigadă cu o stea (r) dr., director executiv al Centrului Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere, Oradea,  Marea Unire în contextul autodeterminării
Cornelia ROMÂNAŞU, director al Muzeului „Aurel Lazăr", Oradea, Contribuţia avocatului dr. Aurel Lazăr în procesul de înfăptuire a Marii Uniri
Carmen-Adriana DOMOCOŞ, judecător, preşedinte al Tribunalului Bihor/ lect. univ. dr.,Universitatea din Oradea, Facultatea de Drept, Palatul de Justiţie Oradea, scenă a confluenţei profesiilor juridice din perspectivă diacronică
Ştefan HERCHI, avocat, lect. univ. dr., Universitatea din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative/director executiv al Centrului de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Oradea, Istoria Baroului Bihor
Alexandru CORDOȘ, lect. univ. dr., Universitatea „Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca, dr. Horaţiu BODALE, cercetător Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Emil Haţieganu, un jurist transilvănean printre făuritorii Marii Uniri
Nicolae IUGA, prof. univ. dr., Universitatea de Vest „Vasile Goldiș" din Arad, Departamentul de Științe Socio - Umane, Documente românești referitoare la evenimentele politice și militare din Maramureș, noiembrie 1918 - mai 1919  
Ioan GHERGHEL, cadru didactic asociat, dr., Centrul Universitar Nord Baia Mare, Rolul avocatului Vasile Chindriş în evenimentele premergătoare Marii Uniri
Cristina ŞANTA, profesor Şcoala Gimnazială Coroieni; Sînziana ŞANTA, profesor învăţământ primar, Şcoala Gimnazială Coroieni, Delegaţii maramureşene participante la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia
Livius RANTA, Luptătorii anonimi pentru Marea Unire
Radu CARP, prof.univ.dr.,  Universitatea din Bucureşti/ Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Oradea, Contribuţia lui Constantin Stere la dezvoltarea dreptului constituţional românesc
Iulian NEDELCU, prof. univ. dr. habilitat, Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept, Fundamentele constituţionale actuale privind ministerele şi administraţia ministerială
Alexandru ŢICLEA, prof. univ. dr., Academia de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza"/Universitatea Ecologică din Bucureşti, Evoluţia legislaţiei muncii în perioada interbelică 1920-1938
Daciana VIDREAN, procuror şef, Serviciul Teritorial Oradea DIICOT, Dreptul penal în România la 100 de ani de la Marea Unire
Roxana MATEFI, avocat, conf. univ. dr., Universitatea Transilvania din Braşov, Facultatea de Drept; Oana ŞARAMET, lect. univ. dr., Universitatea Transilvania din Braşov, Facultatea de Drept, Contribuția doctrinei la desăvârşirea Marii Uniri prin unificarea legislativă în materia dreptului privat
Diana CÎRMACIU, lect. univ. dr., Universitatea din Oradea, Facultatea de Drept/ drd. Academia de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza", Şcoala doctorală de Drept, Gheorghe N. Leon Modelator de conştiinţe şi formator de caractere în mediile universitare din Cluj, Oradea şi Bucureşti
Viorel GAVRA, prof., director adjunct, Colegiul Naţional „Samuil Vulcan" Beiuş , Liceul din Beiuş şi Marea Unire
Mihai FLOROIU, prof. univ. dr., Universitatea „Dunărea de Jos", Galaţi, Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, Ideea de construcţie europeană în gândirea lui Nicolae Titulescu. De la crearea României Marii la Preşedinţia europeană
Costel GIUROIU, general de brigada cu o stea (r); Dumitru HARALAMBIE, general de brigadă cu o stea (r), Marea Unirea şi neamul românesc
Adrian Cristian MOISE, avocat, conf. univ. dr., Universitatea „Spiru-Haret", Facultatea de Ştiinţe Juridice, Economice şi Administrative, Craiova, Criminalistica. Trecut, prezent şi viitor
Elena-Ana IANCU, prof. univ. dr., Academia de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza", Şcoala doctorală de Drept/Universitatea Agora din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative; Nicoleta-Elena HEGHEȘ, prof. univ. dr., Universitatea Creştină ,,Dimitrie Cantemir" din Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Contribuţia autorilor români din perioada 1913-1945 la dezvoltarea criminalisticii
Gheorghe POPA, prof. univ. dr., general de brigadă cu o stea (r), Universitatea Română Americană/Universitatea Titu Maiorescu, Şcoala doctorală de Drept, Biocriminalistica vegetală - o ştiinţă nouă în sprijinul justiţiei
Gabriela MATEI, lect. univ. dr., Universitatea Ecologică, Bucureşti, Facultatea de Drept,  Evoluţii în investigarea patrimoniului cultural
Emilian STANCU, prof. univ. dr., Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept; Adrian Cristian MOISE, avocat, conf. univ. dr. Universitatea „Spiru-Haret", Facultatea de Ştiinţe Juridice, Economice şi Administrative, Craiova, Criminalistica în învăţământul juridic românesc.
Elena-Ana Iancu
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (69 de poze), accesați Galeria foto: Conferinţă dedicată Centenarului Marii Uniri.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 21 ianuarie 2021