Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Alimentele să vă fie medicamente şi medicamentele alimente!”

Nutriţionişti pentru o zi

,,Alimentele să vă fie medicamente şi medicamentele alimente!”

Elevii Şcolii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu," Ştei, au avut ocazia preţ de câteva minute să fie nutriţionişti pentru o zi. În fiecare an, la data de 16 octombrie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură sărbătoreşte Ziua Mondială a Alimentaţiei.

Din ce în ce mai mulţi adulţi şi copii se confruntă cu probleme de supraponderalitate, din cauza unui stil de viaţă nesănătos. Astfel, am considerat ca fiind, imperios necesar să conştientizăm în  rândul elevilor necesitatea adoptării unui regim de viaţă cât mai sănătos.
Cu această ocazie, la data de 16 octombrie 2018 în cadrul Centrului de Documentare şi Informare Ştei, a avut loc activitatea intitulată: ,,Minte sănătoasă, în corp sănătos" care a avut drept scop adoptarea de către elevi a unei alimentaţii echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos.
Protagoniştii activităţii au fost elevii clasei a V-a C, diriginte prof. Merce Sanda, care au învăţat de la d-na Purle Gianina, asistent şcolar,  principiile care stau la baza unei alimentaţii sănătoase, precum şi conţinutul de nutrienţi, vitamine, proteine, ce ar trebui să însoţească masa unui copil de 12 ani. Pe lângă acestea, elevii au fost învăţaţi că alimentaţia sănătoasă, trebuie însoţită şi de mişcare în aer liber, de un consum adecvat de lichide, cât şi de o hrană cât mai săracă în grăsimi saturate. Mesele principale trebuiesc completate de două sau trei gustări.
D-na asistentă le-a atras elevilor atenţia asupra igienei alimentelor, un aspect ce nu trebuie neglijat, accentuând şi rolul pe care îl are importanţa unui somn cât mai odihnitor.
În ceea de-a doua parte a activităţii, şcolarii au trebuit să se transpună în pielea unui medic nutriţionist. Ei au lucrat în echipe de câte şase elevi şi au fost coordonaţi de către prof. documentarist Andru Cristina şi bibl. prof. Ileana Tomescu. Aceştia, pe baza principiilor şi regulilor învăţate au alcătuit un meniu sănătos pentru o zi. Fiecare echipaj a primit (pe un bileţel) câte un ingredient (fructe, cereale, lapte), pe care l-au integrat în dieta prescrisă. Evaluarea s-a realizat printr-o metodă interactivă, numită Turul galeriei.
La final, fiecare meniu a fost discutat, stabilindu-se punctele tari şi punctele slabe ale acestuia. Concluzia activităţii a fost că toţi elevii şi-au însuşit în mod corect regulile unei alimentaţii sănătoase.  Activitatea a fost însoţită de câteva creaţii plastice sugestive, realizate de elevii şcolii noastre cu sprijinul d-nei prof. Carmen Coroiu Stanciu
Echipa de proiect şi organizare a fost format[ din: prof. Pantea Simona, director, prof. Moruţ Liana, director adjunct, prof. docum. Andru Cristina, bibl. prof. Tomescu Ileana, prof. Merce Sanda.
Panici-Mangra Adelina &Tomescu Ileana

 

Trimite email

miercuri, 21 august 2019