Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

A fost lansat un nou proiect școlar Comenius

Marți, la Gr. Șc. “Andrei Șaguna”

A fost lansat un nou proiect școlar Comenius

La Grupul Școlar „Andrei Șaguna” din Oradea a fost lansat, marți, 17 aprilie, un nou proiect școlar internațional Comenius, intitulat “Energy for a Changing World”, în parteneriat cu Institutul Tehnic Industrial «Michelangelo Buonarroti» din Trento, Italia.

Lansarea noului parteneriat s-a bucurat de o bună primire, gazdele fiind onorate de prezența unor distinși oficiali, precum: dr. ing. Petru Filip, primarul Oradiei, PS Sa Sofronie Drincec, noul episcop ortodox al Oradiei, Bihorului și Sălajului, și PS Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar (prof. Dorel Luca, inspector general adjunct, prof. Georgeta Sadoveanu și Florin Negruțiu),  ai Primăriei Oradea (Cristina Păulescu și Ioana Ardelean, din cadrul Serviciului Integrare europeană și dezvoltare locală), Ercole Raimondo, fondatorul Centrului Cultural Italian din Oradea, prof. Ioan Șereș, directorul Liceului "Don Orione"…

 

Educație, cetățenie europeană, tinerețe

În deschiderea manifestării, prof. Gretta Postole, directorul liceului, a prezentat reperele, scopul și impactul noului parteneriat pentru cele două școli, elevi și profesori, dar și pentru comunitatea locală, accentuându-se faptul că "elevii au oportunitatea de a se confrunta cu alte culturi și sisteme educaționale, astfel încât să poată înțelege și aprecia dimensiunea interculturală europeană, ceea ce le poate lărgi orizontul cunoașterii, îi poate ajuta să accepte diferențele și să descopere legăturile interculturale dintre cele două popoare..."

A fost subliniată apoi actualitatea și importanța temei alese - energia (necesitatea utilizării energiilor alternative și necesitatea utilizării raționale a tuturor resurselor). În cuvântul lor, primarul și cei doi episcopi au salutat oaspeții (vorbind în limba italiană), arătându-se încântați de noul parteneriat. Și ceilalți vorbitori au apreciat ca oportună și benefică noua provocare lansată celor două unități de învățământ pentru un valoros schimb de experiență, cunoaștere reciprocă și prietenie. Mesagerii elevilor "șoguni" au fost membrii trupei de majorete, protagoniștii momentului artistic.

  

Întâlniri de lucru, vizite și excursii

În programul celor patru zile de parteneriat, gazdele au cuprins, pe lângă întâlnirile de lucru, vizite și excursii, începând cu vizitarea atelierelor, cabinetelor și laboratoarelor școlii, vizitarea Universității și a unor obiective culturale și turistice de referință ale municipiului Oradea, precum și excursii la Sudrigiu, Chișcău și Băile Felix, dar și seri cultural-distractive, pentru destindere, cunoaștere și înfiriparea unor relații de prietenie (cu cei 26 de elevi italieni, și profesorii lor, Mario Calliari și Salvatore Santangelo). 

Ovi Dan

P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Un nou proiect școlar Comenius, și ... -1, în total 44 de poze).

Trimite email

luni, 15 august 2022