Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Centenar la statuia domnitorului Dimitrie Cantemir

În 26 octombrie, la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir” din Oradea

Centenar la statuia domnitorului Dimitrie Cantemir

La comemorarea a 345 ani de la nașterea domnitorului moldovean Dimitrie Cantemir, la Școala Gimnazială care îi poartă numele s-au desfășurat activități culturale închinate evenimentului.

Astfel că, urmând îndemnul patronului nostru spiritual: „Omul dorește să știe tot ce se poate ști; deci să cercetăm, să căutăm, să aflăm, să știm", în data de 26 octombrie 2018, elevii claselor a V-a A și a V-a B, coordonați de doamna profesor de limba și literatura română Turcu Amalia, au făcut cunoștință cu aspecte din viața cărturarului, din adolescența plină de încercări (departe de familie, de țara natală, în rolul său de garant la Poarta Otomană pentru tatăl Constantin Cantemir), până la perioadele pline de provocări ale scurtelor sale domnii (martie - aprilie 1693; 1710-1711) și exilul în Rusia țarului Petru I.
Doamna director, prof. dr. Popa Viorica, a evocat semnificațiile multiple ale acestei zile atât pentru școala noastră, dar și pentru România, apreciind cărturarul preocupat de științele umaniste, model care ar trebui să stea și la baza educației contemporane, imbold pentru generația actuală de elevi ai școlii.
În armoniile orientale ale compozițiilor lui Cantemir, elevii au urmărit într-o prezentare PowerPoint secvențe importante ale evoluției acestuia, contribuția sa la istoria neamului în context european. Cultura lumii îi recunoaște meritele în domenii variate: etnografie și folclor, geografie locală, cartografie („Descriptio Moldaviae"), istorie („Creșterea și descreșterea Curții Otomane", „Viața lui Constantin Cantemir"), filosofie („Divanul sau Gâlceava înțeleptului cu lumea"), tratate teoretice de muzică turcă și religie mahomedană. Copiii au recunoscut cu mândrie între personajele alegorice din „Istoria ieroglifică" simbolul nobil al familiei domnitoare: Inorogul, care a împrumutat și titlul revistei școlii.
Însuflețiți de mândrie și respect, elevii din clasele a V-a A, a V-a B și a VIII-a A, însoțiți de doamna director Popa Viorica și doamnele profesoare Turcu Amalia, Hera Diana și Nichita Diana, au păstrat un moment de reculegere și au depus cu emoție flori la statuia patronului  nostru din cartier.
Omagiem în acest fel împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, marcând prin fiecare dintre activitățile dedicate personalităților României bucuria de a aparține acestui neam.
Prof. Turcu Amalia

Trimite email

smbt, 20 aprilie 2019