Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La Școala altfel, alături de polițiștii bihoreni

În săptămâna 29 octombrie - 2 noiembrie

La Școala altfel, alături de polițiștii bihoreni

Polițiștii bihoreni i-au învățat pe copii cum să prevină propria victimizare și le-au prezentat profesia de polițist, în cadrul activităților dedicate programului „Şcoala altfel".

În săptămâna 29 octombrie - 2 noiembrie 2018, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au continuat seria activităților preventive desfășurate împreună cu elevii din cadrul unităților de învățământ din județul Bihor, în cadrul programului și campaniei „Școala altfel - Educație pentru siguranță!"
Astfel, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, peste 100 de copii au fost implicaţi într-o serie de activități cu caracter educativ - preventiv, au avut posibilitatea de a vizita laboratorul pentru detectarea comportamentului simulat (Poligraf), laboratoarele criminalistice în cadrul cărora se efectuează activități de expertiză criminalistică și laboratorul de identificări judiciare din cadrul Serviciului Criminalistic.
De asemenea, copiii au interacționat cu polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, fiind interesați de activitatea acestora și de profesia de polițist. Copiii care au vizitat sediul I.P.J. Bihor au vizitat și sala de sport în care se antrenează polițiștii bihoreni.
Sediul Poliției bihorene a fost vizitat și de liceeni din clasele a X-a și a XI-a, care doresc să îmbrățișeze profesia de polițist. În acest context, polițiștii de prevenire bihoreni le-au prezentat informații utile cu privire la selecția candidaților pentru școlile de poliție, condiții, modul de desfășurare a examenului. De asemenea, au fost discutate aspecte privind structura organizatorică a poliției, atribuțiile polițiștilor de prevenire și proximitate, iar apoi tinerii au avut ocazia să viziteze diverse departamente ale poliției și să interacționeze direct cu polițiștii din diverse domenii.
De asemenea, pe parcursul săptămâni trecute, poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Biroului Poliției de Proximitate - Poliția Municipiului Oradea din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, împreună cu reprezentanți ai Centrului Județean de Prevenire, Consiliere și Evaluare Antidrog Bihor și ai Serviciului Județean Anticorupție Bihor - Direcția Generală Anticorupție au fost prezenţi la sediile unităţilor şcolare, unde au avut loc sesiuni de informare, distribuire de materiale preventive, vizionări de filme educativ- preventive şi concursuri preventive.
Tematica prezentată de poliţişti în interacţiunea lor cu elevii a fost axată pe prevenirea comportamentelor antisociale, prevenirea accidentelor rutiere, a violenţei în mediul şcolar, a consumului de droguri, răspunderea penală a minorilor etc. Au fost dezbătute aspecte referitoare la pragul delincvenţial, cauzele, factorii favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile (anturajul, consumul de alcool etc.), la consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social). De asemenea, au fost prezentate principalele infracțiuni de corupție și consecințele acestora. Totodată, au fost prezentate diferite situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsurile de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situaţii de victimizare. 
În cursul aceleiași săptămâni, polițiștii de prevenire bihoreni au acționat în cadrul proiectului educativ „Adolescența altfel", inițiat de către Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu" Oradea. În cadrul proiectului, al cărui scop este conștientizarea elevilor cu privire la problematica specifică vârstei și implicarea acestora activă în rezolvarea lor, polițiștii de prevenire au discutat cu elevii pe tema bullying și cyber bullying, prezentându-le copiilor formele de manifestare ale acestora, rolurile pe care le au agresorul, victima și spectatorii unor comportamente de tip bullying și metode de prevenire a victimizării. 
Au fost vizionate filme cu conținut educativ - preventiv pe aceste teme, pentru a conștientiza tinerii cu privire la consecințele pe care le pot avea astfel de acțiuni, pentru a stimula atitudinea civică a acestora și a-i determina să reacționeze prompt pentru stoparea unor astfel de situații conflictuale.
Comisar de poliție
Alina Dinu
Vedeți mai multe în Galeria foto: La Școala altfel, alături de polițiștii bihoreni 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 4 august 2020