Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Vizita de lucru desfășurată în Estonia și Finlanda

Modele de bune practici din

Vizita de lucru desfășurată în Estonia și Finlanda

Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea, prin coordonatorul de proiecte internaționale al școlii, prof. Mela Delia, alături de reprezentați ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor și ai altor școli din Oradea (Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna") și județul Bihor (Colegiul Teoretic ,,Arany Janos" și Colegiul Teoretic ,,Teodor Neș", ambele din Salonta) au participat în luna octombrie 2018, la schimbul de experiență într-un periplu al școlilor din Tallin, Estonia, dar și din Helsinki, Finlanda.

Scopul acestei vizite de lucru a fost familiarizarea participanților cu sistemul educațional estonian, cât și cu cel finlandez, considerate la nivel internațional etaloane ale sistemelor educaționale.
Activitățile vizitei au cuprins: asistențe la ore -unde s-a putut observa caracterul integrat al materiilor studiate prin proiecte de lucru în care profesorul era doar coordonator nu și furnizor total de informație în ghidarea cunoștințelor integrate de la alte materii de studiu; training-uri educaționale, prezentări ale modalităților de abordare a curriculumului educațional integrat și al educației outdoor, subliniindu-se importanța acestora, dar și accentuându-se ideea de interes ridicat al elevilor față de aceste abordări educaționale.
Ministerul Educației și Culturii din Finlanda a propus, în cadrul întâlnirii pe care participanții au avut-o în cadrul acestei instituții, spre studiu, ideea de a oferi încredere deplină sistemului educațional și de a investi continuu în dezvoltarea inovațiilor în educație propunând conceptul dezvoltării companiilor Start -Up bazate pe inovație educațională, iar în același context de a pregăti elevii pentru o viață profesională reală și de a le previziona necesitățile în contextul schimbării continue pe piața muncii.
O lecție outdoor în cadrul companiei Eco Bihor
Preluând aceste modele de bune practici din sistemele educaționale estonian și finlandez, elevii clasei a XII-a C de la Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul", coordonați de prof. Mela Delia, au participat la o lecție outdoor în cadrul companiei Eco Bihor, bazată pe  tema curriculară  „Protejarea și conservarea resurselor naturale". Selectarea deșeurilor și reintroducerea lor în circuitul biologic prin protejarea mediului înconjurător a fost una din temele de dezbatere propuse de specialiștii companiei Eco Bihor.
Acestă activitate face parte din programul pilot pe care Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" dorește să-l implementeze la nivelul școlii, acela de a motiva interesul elevilor prin ore de studiu educaționale, bazate pe curricula națională, interactive, desfășurate în mediul outdoor/ non formal, model preluat din sistemele educaționale estoniene și finlandeze.
Delia Mela
Vedeți mai multe în Galeria foto: Vizita de lucru desfășurată în Estonia și Finlanda
Vedeți

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019