Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

State, instituții, ONG-uri

Revista ,,Curtea de la Argeș” pe noiembrie 2018

State, instituții, ONG-uri

,,S-a spus că statul a fost cea mai importantă creație a istoriei umanității, pentru că a reglat relațiile între persoane și între comunități, în raport cu norme etice, religioase, juridice, a înlocuit „dreptul forței", cel natural-primitiv-animalic, cu „forța dreptului", a garantat drepturi și libertăți, a ajutat omul în momente dificile, de exemplu, în fața unor cataclisme, s-a ocupat de organizarea educației, sistemului de sănătate - și câte și mai câte, până la ce vedem azi în jurul nostru.

Statul, național prin definiție, chiar dacă nu exclusiv, a apărat de-a lungul vremii granițele de care era delimitat. înscăunarea domnitorilor ca „unși ai lui Dumnezeu". (...) „statul tradițional este sub asediu", instituțiile tradiționale ale statului sunt sub asediu. (Şi dreptul internațional la fel. O spune chiar Putin, la Soci, în 2014 (...) Asediatorul (vizibil) fiind oengismul (...)
ONG-urile plus mijloacele tot mai performante de manipulare (a maselor, a fiecăruia dintre noi!) fac o puternică „concurență" partidelor, spre mai multă democrație sugera Galtung, spre orice, impredictibil, zic eu - observăm asta în jur și în lume".
L-am citat pe redactorul-șef Gheorghe Păun, din editorialul revistei pe luna noiembrie.
Tot în acest număr, mai puteți citi: Horia Bădescu: Și a fost ziua întâi; Mihaela Malea Stroe: #Miorița..., pleiada și gașca (II); Gabriela Pană Dindelegan: Miracolul limbii române; Dragoș Vaida: Căutând adevărata Europă, Românie, Americă (II); Sorin Buliga: Istoricul Căii Eroilor din Târgu-Jiu; Maria Vaida: Ciorogariu (Romul) Roman; Raia Rogac: Mitropolitul Gurie Grosu, binecuvântătorul Unirii; Florian Copcea: Mihai Eminescu sau noua ipostază a Geniului; Elis Râpeanu: Ștefan Cazimir. Profesorul, scriitorul, politicianul; Florea Firan: Recuperarea diasporei. Ștefan Baciu...
Citiți mai multe la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro.
Ovidiu Dan

Trimite email

smbt, 20 aprilie 2019