Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Instițuția noastră de învățământ dorește să-și adapteze oferta educațională la necesitățile pieței forței de muncă”

Doamna director Valeria Vasile:

,,Instițuția noastră de învățământ dorește să-și adapteze oferta educațională la necesitățile pieței forței de muncă”

Elevii de la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman'' din Aleșd au revenit din cea de-a doua mobilitate BARCELOS - PORTUGALIA în cadrul proiectului Erasmus +,,DRUM DESCHIS CĂTRE O FORMARE PROFESIONALĂ DE SUCCES'' OPEN ROAD TO A SUCCESSFUL TRAINING!- 2017-1-RO01-KA102-036786.

Cea de-a doua mobilitate s-a desfășurat în orașul Barcelos - Portugalia, în perioada 19 octombrie - 2 noiembrie  2018.  La aceasta au participat 10 elevi de nivelul 3,învățământ profesional, specializarea mecanic-auto și 14 elevi de nivelul 4, specializarea tehnician mecanic întreținere și reparații clasa a XI-a.
Profesorii însoțitori au fost doamna prof. Valeria Vasile și doamna prof. Oros Irina, iar pentru procedura de monitorizare a fost  desemnată doamna profesor Laura Bradea.
Partenerul extern Neiva Luz, pentru modulul Circuite Electronice, a facilitat realizarea stagiului de instruire practică pentru cei 14 elevi de la specializarea tehnician mecanic întreținere și reparații nivel 4 de calificare. Elevii au învățat de la tutorele de practică  Júlio Silva  câteva soluții  pentru antreprenoriatul posibil la absolvirea liceului în domeniile: instalații electrice și electronice / reparații / restaurări ale aparaturii,  pavilioane, magazine comerciale, școli, clădiri. Experiența, profesionalismul, dorința de a preda și de a însoți, cunoașterea profesiei, postura personalului organizației sunt abilitățile care au fost transmise participanților. David Octávio Martins da Costa, condus de domnul David Octávio Costa din Portugalia, este un service multimarcă, de bază în orașul Barcelos, specializat în diagnosticarea, mentenanța și repararea automobilelor, care a găzduit formarea profesională pentru cei 10 elevi de la specializarea mecanic-auto. Compania  beneficiază de o echipă de profesioniști cu experiență în tutoriatul stagiarilor VET, în cadrul proiectelor de formare profesională ERASMUS+. Sunt cunoscute rezultatele bune obținute în parteneriatul dintre David Octávio Martins da Costa și Neiva Luz, cu unităti de învățământ din România, Polonia și Slovacia. Elevii au beneficiat de un tutore de stagiu, care a asigurat realizarea activităților practice, însușirea competențelor și abilităților, dar și supravegherea continuă a acestora.
Organizația intermediară care ne-a facilitat derularea întregului stagiu în Portugalia  s-a numit Associação Intercultural Amigos da Mobilidade, coordonată de domnul manager Nuno Varajão Barbosa, organizație specializată în managementul proiectelor europene.  Organizația a gestionat masa, cazarea, transportul către agenții economici, programele culturale excursii în orașul Braga, Porto, Valenca, Porto do Lima, Viana, îmbinând formarea profesională cu cea culturală.
 Validarea și recunoașterea stagiului s-au realizat pe baza rezultatelor consemnate în fișa de evaluare post stagiu prin compararea competențelor înscrise în Certificatul Europass Mobility și în Learning Agreement cu unitățile de competență specificate de  Standardele de Pregătire Profesională pentru cele două calificări și obținerea Certificatului European de Recunoaștere eliberat de firma de stagiu. Toate aceste documente vor crea oportunități de angajare mult mai repede a viitorilor absolvenți atât la nivel național cât și european.
,,Dorim accentuarea învățării centrate pe competențe"
Doamna director Vasile Valeria, care este și coordonatorul proiectului, a declarat: ,,Instițuția noastră de învățământ dorește să-și adapteze oferta educațională la necesitățile pieței forței de muncă, în acest sens, prin misiunea care ne-am propus-o, dorim accentuarea învățării centrate pe competențe, adaptăm parcursul formativ la nevoile fiecărui elev, să-l conectăm la viața reală și la cerințele societății europene. Se va schimba politica managerială a instituției prin orientarea către parteneri europeni, crescând nivelul de pregătire culturală al elevilor și profesorilor implicați. Toate aceste experiențe și competențe dobândite vor contribui la satisfacerea nevoilor cuprinse în Planul de Acțiune al Unității de Învățământ propus până în anul 2020. A fost o experiență unică și nimic nu poate fi mai înălțător pentru un dascăl decât mulțumirea și bucuria citită pe chipul elevilor săi". (C.M.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Instițuția noastră de învățământ dorește să-și adapteze oferta educațională la necesitățile pieței forței de muncă”

 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 18 august 2019