Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cunoașterea prin trăire

,,Școala altfel” – cea mai bună și mai trainică experiență de învățare

Cunoașterea prin trăire

În fiecare an, NOI, copiii, așteptăm cu mare interes programul ,,Școala altfel", în săptămâna binecuvântată, știind că urmează să trăim experiențe inedite (Am mai spus-o, dar, oare, aude Ministerul Educației Naționale??? - n.n.)!

Așa a fost și în acest an școlar (Din păcate și din nefericire, doar o dată într-un an, trăim asemenea experiențe speciale - n.n.), când pe lângă activitățile care ne dezvoltă din punct de vedere educativ, moral - artistic, desfășurate la clasă, ne-am delectat și cu o piesă de teatru, din care am avut multe de învățat, fiind vorba de  ,,Hainele cele noi ale împăratului", jucată la noi la școală. Dar am avut și o ,,vizită de lucru" la Era Park, unde ne-am transformat pentru câteva ore în bucătari de top, făcând pâinici, covrigei și alte produse de patiserie, pe care apoi le-am ,,devorat" cu multă plăcere, după care am vizitat și birourile companiei.
Un moment-monument, cum ar spune nenea Iancu, a fost excursia la Grădina Botanică din Jibou. Aici ne-am minunat de grădinile în trepte, de mica și totuși marea grădină japoneză, precum și de grozava rezervație în aer liber, unde am văzut căprioare. Însă cel mai mult ne-au uimit serele care aveau forma unor capsule spațiale (,,extraterestre") și în care cresc diferite specii de plante de pe tot globul. Aici, cel mai mult ne-au încântat sutele de specii de cactuși și cel mai mare cocotier care există! O bucurie aparte ne-au produs acvariile cu pești ,,de aur", somon, ,,pești nemo" și pisica de mare.
De aici, am plecat spre Castrul roman de la Porolissum (azi Moigrad), unde pe lângă castrul propriu-zis (care are astăzi zidul din față și poarta principală refăcute), am văzut și ruinele unor construcții din jurul castrului, cum ar fi: locuințe, templu (azi, biserica), taverna (azi, restaurant). În apropierea castrului, am luat o masă sănătoasă, gustoasă și copioasă, inclusiv cu un desert delicios, cu clătite cu gem de afine (de-ți lasă gura apă citind! - n.n).
Revenind spre casă, am făcut un popas de suflet în localitatea Iaz, la Muzeul de Artă Populară al Ligiei Alexandra Bodea, care cred că este cea mai tânără deținătoare din țară a unui asemenea tezaur național. Aici am văzut reconstituite case tradiționale acoperite cu stuf, care aveau război de țesut, costume populare, coroniță cu pene multicolore, călcătoare vechi, ulcioare, farfurii pictate, agățate pe pereți, iar în curte, care era îngrădită cu un gard cu modele populare diferite, avea un cuptor vechi pentru copt pâine și cozonaci, ca la bunica și o căruță de lemn.
Multe am mai povestit pe autocar din cele văzute și trăite! Mulțumim frumos bunei noastre învățătoare Dana Avram, de la Școala Gimnazială ,,Dacia", care ne iubește enorm, iar din iubirea sa nemărginită ne învață de toate și ne face toate poftele! Și noi o iubim în felul nostru, chiar dacă nu-i arătăm prea des!
Greu va mai trece vremea până la următoarea săptămână binecuvântată cu programul ,,Școlii (cu totul) altfel"!
Pentru OviDan,
Andrei Popovici
Mulțumim, dragă Andrei, pentru alegere, pentru sinceritatea și vorbele tale ,,meșteșugite
", care ni se așază drept la suflet! - Ovi
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Cunoașterea prin trăire

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019