Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

În prag de Centenar, La mulți ani, Patria mea sfântă!

Vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât!

În prag de Centenar, La mulți ani, Patria mea sfântă!

Ca în fiecare an, elevii și profesorii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Balc cinstesc Ziua Națională a României de la 1 decembrie.

Potrivit Constituţiei României din 2003, art. 12, alin 2. Această zi a fost adoptată anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial, nr. 95 din 1 august 1990.  Anul acesta, este însă un an mai special , deoarece se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire (1918-2018) de la Alba Iulia.
Ziua de 1 Decembrie 1918 marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acţiuni ale fraţilor din Basarabia (9 aprilie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918). Poporul român a valorificat conjunctura internaţională creată în urma Primului Război Mondial şi a ştiut să se afirme în contextul mişcării de eliberare a popoarelor şi al victoriei principiului naţionalităţilor în Europa.
La  1 Decembrie   1918  s-a   Unit, în sfârşit, Transilvania cu   România.  Au   sosit  la Alba Iulia  români  din toate colţurile ţării, cei  mai mulţi fiind  din  Ardeal, ca  să-şi împlinească idealul.   Visul de veacuri al românilor de pretutindeni s-a împlinit. Acum  erau  uniţi -  într-o singură ţară  - oamenii care   vorbeau,  gândeau, simţeau  şi  se purtau româneşte.
Elevii de la Școala Balc s-au pregătit temeinic pentru această Sărbătoare și împreună cu cadrele didactice au prezentat un frumos moment artistic. Elevii școlii noastre au îmbrăcat costume populare, după care au intonat Imnul de Stat și alte cântece patriotice, au rostit poezii, unele dintre ele creații proprii, după care profesorul de istorie, Diana Urziceanu, a prezentat semnificația zilei de 1 Decembrie. În continuarea programului, domnii profesori Claudia Nagy și Ioan Gavruș au pregătit o scenetă inspirată din faptele reale ale țăranului român și nu numai din perioda Marii Uniri. Am încheiat prezentarea cu urările: La mulți ani, România! La mulți ani, români! Trăiască România dodoloață!  
Prof. Diana Urziceanu
Vă felicit, dragilor!
Sunteți iarăși campioni... ai evenimentului! - Ovi
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: În prag de Centenar, La mulți ani, Patria mea sfântă!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019