Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” din Oradea au sărbătorit românismul la ora Centenarului Marii Uniri

Timp de două zile,

Elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” din Oradea au sărbătorit românismul la ora Centenarului Marii Uniri

Marți (27 noiembrie 2018), în superba sală a Bisericii Baptiste ,,Emanuel" din Oradea, elevii celor 10 clase din ciclul primar de la Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" au marcat printr-un regal artistic o dublă sărbătoare: Centenarul Marii Uniri, în cadrul proiectului educativ ,,Centenarul Marii Uniri - pietre de aducere aminte", și 28 de ani de existență a instituției de învățământ.

A doua zi, miercuri (28 noiembrie), au sărbătorit gimnaziștii și liceenii, în sala de nunți a Bisericii, gătiți în straie de sărbătoare ,,ca pe vremea străbunicilor pentru a-și manifesta respectul și prețuirea față de jertfa înaintașilor noștri, față de curajul de care au dat dovadă luptând pentru unitatea tuturor românilor", vorba doamnei profesor Ramona Iștoc, coordonator de proiect pentru ciclul gimnazial și liceal. La ciclul primar, coordonatorul de proiect a fost doamna profesor Anca Ardelean, cea care a coordonat și întregul program artistic, având alături profesorii îndrumători ai celorlalte nouă clase (prof. Mariana Moțoc, Emilia Petruș, Popa Florin, Șucan Gheorghe, Bodea Mihaela, Șucan Dorina, Sârb Violeta, Cadar Marta, Costea Maria).
Regalul artistic, deosebit de emoționant al celor mai mici elevi ai Liceului, a fost onorat de domnul director, prof. Iosif Curta, care a anunțat evenimentul, salutând, totodată, distinșii invitați: domnul prefect Ioan Mihaiu, doamna inspector școlar general adjunct Codruța Bogdan și doamna inspector școlar Daniela Sopota, precum și pe cei ai ,,casei": distinsul și îndrăgitul profesor de istorie Florin Iștoc, care a venit în fața copiilor și părinților cu o lecție specială de istorie, dedicată Centenarului Marii Unirii; au rostit cuvânt de învățătură pentru micii școlari dl conf. univ. dr. Aurelian Dan Botică și pastorul Dorin Hnatiuc.
Programul, în cele 13 puncte ale sale, ne-a cucerit grație protagoniștilor săi, mulți și drăgălași, sinceri și cuminți, care au cântat și au recitat dumnezeiește.
Binecuvântează, Doamne, România!
,,Binecuvântează, Doamne, România!/ Binecuvântează țara mea/ Vino cu putere/ Vino cu trezire/ Te rugăm, Iisuse, ai milă de ea". Doamna prof. Maria Costea, cu imagini în PowerPoint, a adus în atenția tuturor Patriotismul, despre care au făcut vorbire domnul profesor Florin Iștoc și distinșii invitați, la microfon, apreciind la superlativ rezultatele excelente și atitudinea exemplară a elevilor de la ,,Emanuel". ,,Acolo unde-s nalți stejari/ Și cât stejarii nalți îmi cresc/ Flăcăi cu piepturile tari,/ Ce moartea-n față o privesc"... (Darius Hoduț, a II-a B). ,,Domnul sfânt să ne iubească/ Și-al său Duh ocrotitor/ Plin de pace să plutească/ Peste Țara Românească/ Și-al românilor popor"... (Mihai Rotariu, cls. a IV-a B).  Din grupul de recitatori au mai făcut parte: Luca Dejeu, Iulia Chiș și Mela Tudor, cărora li s-au alăturat soliștii vocali: Popoviciu Miriam, Pop Sofia, Sabău Alex, Haiaș Iulia, Pop Casian Ioan, Nica Alesia Karina, Pentek Sara și soliștii instrumentiști: tatăl Pop Marius (la chitară), Pop Ianis (elev în clasa a IV-a B), la cahon, Pantiș Dorotea (a XI-a), la pian. ,,România, hai, ridică-te!" ,,România, timpul tău este aproape/ Domnul nostru își revarsă ungerea/ Îi auzi chemarea sfântă El să te ridice vrea/ Și să duci în lumea-ntreagă dragostea Sa; România, hai, ridică-te!/ Peste tine El strălucește/ România, timpul tău e-acum/ Te dorește Dumnezeu".
Mulțumiri, felicitări, îndemnuri!
Din alocuțiunile rostite la microfon, ne-am oprit la câteva mesaje pe care le considerăm relevante...
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a oferit oportunitatea să putem sărbători Centenarul Marii Uniri - un act dorit care s-a săvârșit spre binele țării noastre. Să ne bucurăm și să ne manifestăm dragostea și felul în care ne prețuim țara. În această perioadă, sărbătorim 28 de ani de când există Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" - o vreme pentru care, de asemenea, suntem mulțumitori lui Dumnezeu! - domnul director Iosif Curta.
Domnul prefect Ioan Mihaiu a avut cuvinte de apreciere, de laudă și de mulțumire la adresa școlii, a conducerii, a corpului profesional pentru felul în care i-au fost educați propriii copii ai domniei sale (care au absolvit Liceul ,,Emanuel"), pentru implementarea acestui proiect (în parteneriat cu Instituția Prefectului) ,,pentru dezvoltarea și amplificarea sentimentului patriotic". Apoi, domnul prefect le-a adresat celor peste 300 de copii o istorioară adevărată din timpul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia de acum 100 de ani, despre fotograful voluntar al Unirii, Samoilă Mârza, dar și despre tânărul Ioan Arion, în vârstă de 24 de ani, care a fost împușcat la geamul trenului, lângă drapelul tricolor. Și-a încheiat alocuțiunea cu un citat din Mihail Sadoveanu, despre dragostea de neam: ,,Patriotismul nu înseamnă ură împotriva altor neamuri, ci o datorie către neamul nostru. Nu înseamnă pretenția că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic", a conchis domnul prefect Ioan Mihaiu.
Ce faceți voi la școala Emanuel? Un învățământ de calitate, un învățământ de viitor, o carieră personală... Acțiunea pe care o desfășurați se ridică la nivelul a ceea ce  reprezintă Liceul ,,Emanuel". Stimată conducere, domnule director, domnule pastor, vă felicit pentru ceea ce  faceți în această unitate de învățământ! - doamna inspector școlar Daniela Sopota.
În lecția de istorie pe care distinsul profesor Florin Iștoc a prezentat-o în sinteză la ceas de sărbătoare, au fost subliniate etapele parcurse de un popor în devenirea sa.
Fiecare popor parcurge niște etape ca să ajungă ceea ce este. Poporul român, alături de celelalte popoare din lume, a parcurs aceste etape și a ajuns astăzi ceea ce este, respectiv: 1.Formarea poporului sau a națiunii 2.Crearea unui stat 3. Independența 4. Evoluția sa într-o anumită direcție - domnul profesor Florin Iștoc.
Patriotismul înseamnă să-ți iubești țara. Patriotismul înseamnă iubire sau respect de țară (...). Îndemnul nostru este să iubiți în mod absolut lucrurile absolute. De aceea, îndemnul nostru este: ,,Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu. Ea sigur este desăvârșită. Ea sigur este frumoasă. Ea sigur este la superlativ - domnul conf. univ. dr. Aurelian Dan Botici
Sărbătoarea dedicată Centenarului a continuat în sala de nunți a Bisericii cu un târg de articole confecționate de elevi și produse tradiționale românești, fondurile obținute fiind direcționate către Fundația ,,Emanuel”, în vederea susținerii lucrărilor de construcție a sălii de sport.
Marți, am trăit, cu adevărat, o superbă sărbătoare națională, alături de copiii și de dascălii de vrednică cinstire în superba catedrală ,,Emanuel" a comunității baptiste din Oradea.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (75 de poze) în Galeria foto: Elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” din Oradea au sărbătorit românismul la ora Centenarului Marii Uniri

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 20 octombrie 2019