Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Romi și ne-romi sărbătoresc împreună Centenarul Marii Uniri”

La Tinca

„Romi și ne-romi sărbătoresc împreună Centenarul Marii Uniri”

Proiectul „Romi și ne-romi sărbătoresc împreună Centenarul Marii Uniri" este un proiect inițiat de către Școala Privată Prorroma Tinca - program pilot de educație formală inițiat de Fundația People to People în mijlocul comunității de romi din Tinca.

În cadrul acestui proiect, s-a organizat un eveniment la care au fost invitați elevii claselor a IV-a din Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" Tinca.
„Elevii din comunitatea de romi trăiesc în comunitatea segregată din punct de vedere geografic. Școala Creștină Privată ProRoma este situată în mijlocul comunității. Pentru a veni în sprijinul copiilor în ceea ce privește interacțiunea cu alți copii, considerăm că este imperios necesar să creăm contexte prin care copiii ne-romi să interacționeze cu copiii romi, să cunoască cultura, tradițiile, obiceiurile și istoria altor etnii, etnii cu care conviețuiesc în aceeași comunitate", declară doamna prof. Daniela Tütös, directorul Școlii Private ProRroma Tinca.  
În cadrul evenimentului elevii celor două școli au fost implicați în atelierele de creație unde elevii s-au exprimat artistic redând cât mai exact stema țării, au pictat utilizând tehnica vitraliilor și au confecționat cocarde. Copiii din cele două școli s-au cunoscut între ei, au lucrat împreună, au creat împreună și s-au împrietenit. De asemenea, elevii au fost implicați într-un concurs de cultură generală. Scopul concursului nu a fost doar evaluarea cunoștințelor ci a fost un nou prilej de a lucra în echipă. După prezentarea unui mic program de cântece și poezii specifice evenimentului, elevii au plantat trei stejari, simbol al celor trei regiuni. La finalul evenimentului, curtea școlii ProRroma a răsunat de acordurile Horei Unirii; copiii, părinții și profesorii au dansat împreună cu baloane multicolore în mână (roșii, galbene și albastre) pe care le-au lansat pe cerul Tincii. Cum nici o sărbătoare nu este completă fără mâncare, copiii au servit împreună tradiționalele sarmale (totelici în limba romani)
Parte din lucrările copiilor au fost expuse pe panoul școlii, prilej de mândrie și creștere a stimei de sine la toți copiii participanți în acest proiect.
,,Ne-am dorit ca elevii școlii  noastre să își cunoască viitorii colegi de clasă, să se împrietenească cu aceștia pentru a facilita tranziția de la învățământul primar la cel gimnazial. Faptul că elevii din școala publică s-au simțit bine în școala noastră, că nu s-au grăbit să plece acasă și și-au exprimat dorința de a mai vizita școala noastră este dovada faptul că acest eveniment și-a atins scopul," a declarat doamna director.
Daniela Tütös,
directorul Școlii Creștine Private din Cartierul Romilor Tinca
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Romi și ne-romi sărbătoresc împreună Centenarul Marii Uniri”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 17 februarie 2020