Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

L-am sărbătorit pe Sf. Apostol Andrei - ,,acasă”, la Oradea

Vineri,

L-am sărbătorit pe Sf. Apostol Andrei - ,,acasă”, la Oradea

Vineri, 30 noiembrie 2018, Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României și al Bisericii Ortodoxe ,,Sf. Apostol Andrei" din Oradea, a fost sărbătorit de orădeni, cum am spune: ,,la el acasă", în Biserica cu hramul Sfântul Apostol Andrei și sfinții români, situată în Piața Sf. Apostol Andrei din Municipiul Oradea.

De fapt, manifestările au început joi seara, când a fost săvârșită Vecernia, împreunată cu Litia; în procesiune, s-a înconjurat biserica cu sfintele moaște și icoana sărbătorii, după care, în biserică, s-au cântat preacinstitul Paraclis al Sf. Apostol Andrei și Acatistul Sf. Apostol Andrei.
Vineri dimineața, s-au săvârșit Utrenia și Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii, fiind hramul bisericii, s-au pomenit ctitorii și binefăcătorii bisericii, dar și eroii și martirii neamului nostru, care s-au jertfit pentru biserică, pentru neamul nostru, pentru idealul Marii Uniri. Tot acum a fost binecuvântată coliva Sf. Ap. Andrei, iar la sfârșit, a fost săvârșită slujba de Te Deum cu prilejul Zilei Naționale a României. Într-o unitate de credință și simțire, cu toții am cântat, la unison, părinți și enoriași: Imnul eroilor și Nu uita că ești român.
La sărbătoarea bisericii noastre, a participat un sobor de 16 preoți; alături de slujitorii sfântului altar, părinții parohi, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, respectiv, părintele diacon Mihai Dragoș, au onorat 13 preoți: părintele arhimandrit Cleopa Ștefanovici, starețul Mănăstirii Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Carloviț (Serbia), părintele arhimandrit Pantelimon Ilieș de la Mănăstirea Rohia din Maramureș, părintele protopop al Oradiei Goga Simion, părintele vicar Lucian Augustin, părintele Vasile Bota din Medieșu Aurit, județul Satu Mare, părintele Marius Bota din Parohia Gelu, județul Satu Mare,
Părintele Merce Lazăr din Petrileni, părintele Bura Nicolae din Băița, părintele Pop Ioan din Poienile Izei - județul Maramureș, părintele Pop Marius din Cheț, părintele Jurcă Florin de la Maternitatea Oradea, părintele Măgui Nicolae din Apateu și părintele Todinca Marcel din Săliște de Vașcău.
Cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de părintele protopop Goga Simion.
Concluzionând, părintele vicar Vasile Bota a ținut să sublinieze citându-l pe Dan Puric, că: ,,Neamul acesta a fost înnobilat prin credință creștină de către Sfântul Apostol Andrei, dar poarta veșnic deschisă către rai o țin sfinții noștri români".
La ieșirea din biserică, credincioșilor li s-au oferit câte o felie de cozonac de post și un pahar de vin, fiind poftiți apoi să se pozeze cu toții, împreună cu preoții prezenți la sărbătoarea hramului.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (72 de poze) în Galeria foto: L-am sărbătorit pe Sf. Apostol Andrei - ,,acasă”, la Oradea

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 8 martie 2021