Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La mulți ani, România!

De la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”

La mulți ani, România!

„Sunt adânc pătruns de misiunea mare a neamului românesc. Am nestrămutata încredere în forţele de care dispune pentru împlinirea acestei misiuni şi simt îndatorirea pe care o are fiecare român de a contribui la întărirea şi dezvoltarea în toate direcţiile a acestor forţe." (Iuliu Maniu)

Emoționați de îndemnul marelui român și om politic, în săptămâna 26-28 noiembrie 2018, elevii Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir" au dedicat Centenarului Marii Uniri o serie de activități cultural-artistice, care au culminat cu un program festiv.
Sala  de sport a școlii a fost decorată cu desene închinate evenimentului, realizate de membrii cercului de pictură, cu sprijinul doamnei prof. de educație plastică Sim Gabriela.
Intonarea imnului național „Deșteaptă-te, române!" ne-a pregătit sufletele pentru momentul aniversar.
În deschidere, doamna director prof. dr. Popa Viorica a evocat marile etape ale actului acestui măreț ideal al tuturor românilor: Mica Unire din 1859 a  Moldovei cu Țara Românească, câștigarea Independenței de Stat în urma războiului din 1877-1878, Unirea Basarabieia Bucovinei și a  Transilvaniei cu  Regatul României, importanța  regelui Ferdinand,  a reginei Maria, a prim-ministrului Ion I.C. Brătianu, a episcopului Iuliu Hossu, a lui Vasile Goldiș, a lui Iuliu Maniu și a altor personalități politice și culturale ale vremii.
Doamna profesor de istorie Székely Erszebet a prezentat contextul european al înfăptuirii acestui vis al românilor și curajul acțiunilor unor lideri adevărați ai neamului care și-au asumat mari riscuri, dar care au dat dovadă de patriotism, dăruire, spirit național și civic, precum și modalitatea în care a fost ales orașul Alba Iulia pentru pecetluirea actului de naștere a României Mari.
Elevii din clasa a IV-a B, coordonați de doamna profesor Pece Daniela, îmbrăcați în costume naționale, au introdus auditoriul în atmosfera emoționantă prin piesele: „Treceți, batalioane", „Vin  români la Alba iar", „Cântă cucu-n Bucovina". Au fost urmați de colegii din clasele a V-a A și a V-a B care, sub îndrumarea doamnelor profesoare Galea Rodica și Turcu Amalia, au adus un omagiu eroilor jertfiți pentru libertate și unitate, prin scenete, cântece și poezii. Copiii din clasa a III-a C, membrii Ansamblului folcloric „Mugurelul", însoțiți de doamna profesor Lung Doina, au dat glas sentimentelor patriotice prin intonarea cântecelor populare de adâncă simțire națională. Evenimentul s-a încheiat în acordurile Horei Unirii, unde au fost invitați să se alăture toți elevii și cadrele didactice prezente.
Participanții au rezonat cu micii interpreți, au fluturat steaguri tricolore și au cântat alături de ei cântecele patriotice, conștienți de „misiunea mare a neamului românesc".
Prof. Turcu Amalia

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:11:33 Ora de vară a Europei de Est