Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La mulți ani, România!

De la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”

La mulți ani, România!

„Sunt adânc pătruns de misiunea mare a neamului românesc. Am nestrămutata încredere în forţele de care dispune pentru împlinirea acestei misiuni şi simt îndatorirea pe care o are fiecare român de a contribui la întărirea şi dezvoltarea în toate direcţiile a acestor forţe." (Iuliu Maniu)

Emoționați de îndemnul marelui român și om politic, în săptămâna 26-28 noiembrie 2018, elevii Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir" au dedicat Centenarului Marii Uniri o serie de activități cultural-artistice, care au culminat cu un program festiv.
Sala  de sport a școlii a fost decorată cu desene închinate evenimentului, realizate de membrii cercului de pictură, cu sprijinul doamnei prof. de educație plastică Sim Gabriela.
Intonarea imnului național „Deșteaptă-te, române!" ne-a pregătit sufletele pentru momentul aniversar.
În deschidere, doamna director prof. dr. Popa Viorica a evocat marile etape ale actului acestui măreț ideal al tuturor românilor: Mica Unire din 1859 a  Moldovei cu Țara Românească, câștigarea Independenței de Stat în urma războiului din 1877-1878, Unirea Basarabieia Bucovinei și a  Transilvaniei cu  Regatul României, importanța  regelui Ferdinand,  a reginei Maria, a prim-ministrului Ion I.C. Brătianu, a episcopului Iuliu Hossu, a lui Vasile Goldiș, a lui Iuliu Maniu și a altor personalități politice și culturale ale vremii.
Doamna profesor de istorie Székely Erszebet a prezentat contextul european al înfăptuirii acestui vis al românilor și curajul acțiunilor unor lideri adevărați ai neamului care și-au asumat mari riscuri, dar care au dat dovadă de patriotism, dăruire, spirit național și civic, precum și modalitatea în care a fost ales orașul Alba Iulia pentru pecetluirea actului de naștere a României Mari.
Elevii din clasa a IV-a B, coordonați de doamna profesor Pece Daniela, îmbrăcați în costume naționale, au introdus auditoriul în atmosfera emoționantă prin piesele: „Treceți, batalioane", „Vin  români la Alba iar", „Cântă cucu-n Bucovina". Au fost urmați de colegii din clasele a V-a A și a V-a B care, sub îndrumarea doamnelor profesoare Galea Rodica și Turcu Amalia, au adus un omagiu eroilor jertfiți pentru libertate și unitate, prin scenete, cântece și poezii. Copiii din clasa a III-a C, membrii Ansamblului folcloric „Mugurelul", însoțiți de doamna profesor Lung Doina, au dat glas sentimentelor patriotice prin intonarea cântecelor populare de adâncă simțire națională. Evenimentul s-a încheiat în acordurile Horei Unirii, unde au fost invitați să se alăture toți elevii și cadrele didactice prezente.
Participanții au rezonat cu micii interpreți, au fluturat steaguri tricolore și au cântat alături de ei cântecele patriotice, conștienți de „misiunea mare a neamului românesc".
Prof. Turcu Amalia

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019