Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de colinde ,,Noi umblăm a colinda”

La Era Park, s-a desfășurat marți

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de colinde ,,Noi umblăm a colinda”

În organizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, ERA Shopping Park Oradea, Consiliul Județean Bihor, Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop dr. Vasile Coman" Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, și Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, s-a desfășurat ieri (marți, 11 decembrie 2018), la ERA Park Oradea, cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de colinde ,,Noi umblăm a colinda", cu participarea a 37 de grupuri de colindători, după cum ne-a spus dl inspector școlar Florin Negruțiu.

Colindătorii au reprezentat următoarele unități de învățământ: Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd, Colegiul Tehnic ,,Ioan Ciordaș" Beiuș, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, Liceul Tehnologic Nr. 1 Suplacu de Barcău, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 3 Topa de Sus, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișel, Liceul Tehnologic Nr.1 Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Luncasprie, Liceul Teologic Romano-Catolic ,,Szent Laszlo" Oradea, Liceul Teoretic ,,Gabriel Țepelea" Borod, Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" Tinca, Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" Tinca, structura Școala Gimnazială Gurbediu, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Liceul Teoretic Bratca,  structura Școala Gimnazială Beznea, Școala  Gimnazială  Nr. 1  Sîmbăta, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș, Școala Gimnazială Butani, Școala Gimnazială Cociuba Mare, Școala Gimnazială Nr. 1 Avram Iancu, Școala Gimnazială Nr. 1 Balc, Școala Gimnazială Nr. 1 Brusturi, Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz, Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz, structura Școala Primară Remeți, Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești, Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Bucuroaia, Școala Gimnazială Nr. 1 Derna, Școala Gimnazială Nr. 1 Răbăgani, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, Școala Gimnazială Nr. 1 Șimian, Școala Gimnazială Nr. 1 Săliște de Vașcău, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Finiş, Școala Gimnazială Sâniob, structura Școala Gimnazială Ciuhoi, Școala Gimnazială Nr. 1 Cefa, Școala Gimnazială Nr. 1 Mădăras.
,,Festivalul îşi propune identificarea şi promovarea colindului autentic şi cuprinderea sa într-o culegere.
Festivalul se adresează elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ, fiind structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii în vârstă din sat) - sub formă de concurs, respectiv, Colinde de largă circulaţie", a precizat domnul inspector școlar.
,,Să păstrați cu scumpătate aceste tradiții frumoase în sufletul vostru"
Și la actuala ediție, ca de altfel la toate edițiile de până acum, concursul a fost precedat de o paradă a costumelor populare care s-a desfășurat de pe Str. Republicii (zona pietonală), în Piața Unirii, Str. Vasile Alecsandri (tot pietonală), Parcul 1 Decembrie, cu descălecat la Statuia Ostașului Român (pentru poze), iar de-aici la Catedrala Ortodoxă ,,Învierea Domnului". La catedrala episcopală, preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec le-a pus la suflet colindătorilor un cuvânt de învățătură, din care cităm: ,,Din zestrea neamului nostru fac parte bisericile, tradițiile noastre, din lada cu zestre a poporului nostru au ieșit costumele frumoase pe care le îmbrăcați voi. Sunt așa de frumoase pentru că le purtați voi. Și tot din lada cu zestre a poporului nostru ies colindele și frumoasele obiceiuri de Crăciun. Voi acum ați pornit să colindați, așa cum stă bine românului înainte de Nașterea Domnului și bine ați făcut și să păstrați cu scumpătate aceste tradiții frumoase în sufletul vostru. Și colindele și portul național și obiceiurile de Crăciun și sufletele voastre sunt zestrea cea mai importantă a poporului din care facem parte... Pentru mine, personal, voi sunteți un izvor permanent de bucurie, de mândrie duhovnicească și de speranță", a spus preasfințitul părinte episcop Sofronie.
Moise-Ovidiu Dan
Găsiți mai multe poze (81 de poze) în Galeria foto: Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de colinde ,,Noi umblăm a colinda”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 7 august 2022