Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Lansare de carte la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Aleșd

Duminică,

Lansare de carte la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Aleșd

Duminică, 16 decembrie 2018, credincioșii care au participat la slujba ținută la Biserica Ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului din centrul Aleșdului au avut parte de o surpriză, și anume, lansarea volumelor „Sub clopotul Marii Unirii", „1918 - Drumul datoriei (Bihorenii la Alba-Iulia") și „Al doilea brâu" ale reputatului istoric militar col.(r|) dr. Constantin Moșincat.

Publicul prezent a ascultat cu mult interes prezentările făcute de către gl. (r.) Grigore Bartoș - președintele Filialei Bihor a Asociației Cultural Patriotice „Avram Iancu", col.(r.) ing. Dan N. Poinar - președintele Filialei Bihor a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria" și de către autor, col.(r.) dr. Constantin Moșincat - președintele Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio.
„Cu această activitate, cele trei asociații încheie manifestările științifice dedicate Anului Centenar. Pe noi, pe bihoreni ne așteaptă însă un an 2019 plin de manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de când și această parte a Țării s-a alipit efectiv României. În acest an am fost împreună cu toată Țara. La anul va trebui să arătăm singuri că nu i-am uitat pe cei care în acele vremuri grele nu și-au pierdut credința în Dumnezeu, Neam și Țară, plătind uneori acest lucru chiar cu viața lor." - a spus col.(r.) ing. Dan N. Poinar
„Nu suntem azi întâmplător aici, alături de dumneavoastră", a spus gl. (r.) Grigore Bartoș. „În urmă cu 79 de ani, militarii Brigăzii 1 Mixtă Munte-Sinaia  aflați sub comanda  generalului Petre Bălănescu au ridicat acest sfânt lăcaș în numai 75 de zile pe locul unde au fost împușcați în anul 1904 țăranii români care nu au mai putut răbda jugul neomenos al nobilimii maghiare. La începutul carierei mele am avut onoarea să fac parte din această unitate de elită a Armatei Române".
„Iubiți credincioși, nu dorim să vă prezentăm cărțile de față în detaliu, lăsându-vă plăcerea să le lecturați. Dorim doar să vă semnalăm aspectele inedite, mai puțin cunoscute ale evenimentelor petrecute atunci pe plaiurile Bihorului. Am grupat cele trei cărți sub genericul Clopotul Marii Uniri deoarece clopotul bisericilor noastre a fost și este cel care ne-a adunat și la bine dar mai ales la ceas de primejdie" a concluzionat autorul, col.(r.) dr. Constantin Moșincat.
Gazda întâlnirii, cel care i-a primit cu multă căldură pe cei trei militari în rezervă, preotul paroh Călin Ioniță, a concluzionat cu un citat din Patriarhul României Mari - Miron Cristea: „Acum, când patria noastră Mare, liberă și mândră cum au visat-o strămoșii noștri, s-a desăvârșit în marginile idealului național, se cade să ne gândim cu pietate la toți cei care și-au dat viața pentru gloria ei. Sunt fără nume vitejii și martirii căzuți în văile munților, în largul câmpurilor de luptă și în lagărele de robie ale străinătății, departe de căminele lor, unde mamele și copiii lor îi plâng, fără să le știe locul mormântului. Cultul lor, al moților glorioși, e o datorie de seamă a celor ce supraviețuiesc din generația de sacrificiu a României Mari".
Dan Poinar
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Lansare de carte la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Aleșd

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 16 octombrie 2019