Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Închinarea Treimii s-a arătat

,,În Iordan botezându-te Tu, Doamne,

Închinarea Treimii s-a arătat

Că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul în chip de porumb a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, slavă Ţie!"

Am deschis articolul cu Troparul sărbătorii.
Astăzi (duminică, 6 Ianuarie 2019), am participat la Biserica Ortodoxă Sf. Apostol Andrei din Oradea la sărbătoarea Botezul Domnului.
După săvârșirea Sfântei Liturghii de către părinții parohi, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, dimpreună cu părintele diacon Mihai Dragoș, după cuvântul de învățătură, pus la suflet de părintele vicar Vasile Bota, am ieșit afară, pe solee, unde a fost sfințită apa (,,Agheasma cea Mare), pe care toți credincioșii și-au luat-o acasă în sticle și flacoane. Din care vor bea, în fiecare dimineață, pe nemâncate, timp de 8 zile (6-14 ianuarie), din această apă sfințită tămăduitoare...
,,Astăzi ne-a sosit nouă tuturor vreme de praznic şi ceata sfinţilor cu noi se adună, şi îngerii cu oamenii împreună-prăznuiesc. Astăzi, harul Sfântului Duh, în chip de porumbel, peste ape se pogoară. Astăzi, Soarele cel neapus a răsărit şi lumea cu lumina Domnului se luminează... Astăzi, apele Iordanului se prefac în vindecări, cu venirea Domnului. Astăzi, toată făptura se adapă cu curgeri tainice. Astăzi, păcatele oamenilor se curățesc în apele Iordanului. Astăzi, raiul s-a deschis oamenilor și soarele dreptății ne luminează nouă. Astăzi, apa cea mare care era în vremea lui Moise se preface în dulceață poporului cu venirea Domnului... Astăzi, cele de sus cu cele de jos împreună-prăznuiesc şi cele de jos cu cele de sus împreună-vorbesc. Astăzi, obștea cea sfințită și mult vestită a ortodocșilor se bucură. Astăzi, stăpânul merge la botez ca să ridice firea omenească la înălțime... Astăzi, Împărăția cerurilor am dobândit, iar Împărăția Domnului nu are sfârșit. Astăzi, Pământul și Marea și-au împărțit bucuria lumii și lumea s-a umplut de veselie. Te-au văzut apele, Dumnezeule! Te-au văzut apele și s-au temut. Iordanul s-a întors înapoi, văzând focul dumnezeirii pogorându-se trupește și intrând într-Însul. Iordanul s-a întors înapoi văzând pe Sfântul Duh în chip de porumbel pogorându-se și zburând împrejurul Tău. Iordanul s-a întors înapoi văzând pe Cel nevăzut în chip văzut, pe Făcătorul întrupat, pe Stăpânul în chip de rob. Iordanul s-a întors înapoi și munții au săltat văzând pe Dumnezeu întrupat. Iar norii au dat glas mirându-se de Cel ce a venit. Lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Prăznuire stăpânească văzând astăzi în Iordan și pe Cel ce moartea neascultării și bunul înșelăciunii și legătura iadului în Iordan a afundat și a dăruit lumii botezul mântuirii".
Moise-Ovidiu Dan
Verdeți mai multe poze în Galeria foto: Închinarea Treimii s-a arătat

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

mari, 25 iunie 2019