Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Ești cool și dacă vorbești corect!”

Învățați din greșelile altora!

„Ești cool și dacă vorbești corect!”

Unii elevi mai norocoși (sau mai piloși?) au dat cu ochii zilele acestea de „cărticica de învățătură”, intitulată „Ești cool și dacă vorbești corect!”, pe care le-o propune fostul ministru al Educației, Anton Anton (bihorean de-al nostru), împreună cu reprezentanții Consiliului Național al Audiovizualului, cu concursul unor tineri lingviști, specialiști ai Academiei Române și ai Universității din București.

Autorii „gramaticii informale” (cum o denumește ex-ministrul Anton Anton) au adunat în cele peste o sută de pagini ale cărții cele mai frecvente greșeli de exprimare pe care le-au comis anumiți redactori de la televiziune și de la radio (în perioada monitorizată: octombrie 2007 până în mai 2008).
Exemplele încep cu greșeli de pronunție, grafie și punctuație, după care se fac incursiuni în morfologie, sintaxă, lexic și semantică, precum și în stilistică. Înainte de a respira ușurat, cititorul are la dispoziție cinci pagini de exerciții pentru a se verifica și a reține formele corecte.
Considerăm ca deosebit de utilă această „cărticică de învățătură”, ușor de lecturat și atractivă prin modul de prezentare a materialului.
Cum e corect?
broșă sau broșe; cămașă sau cămașe; ușă sau ușe; teneși sau teniși; servici sau serviciu; copiii noștri sau copiii noștrii; mini-vacanță sau minivacanță; vice-primar sau viceprimar; azi-dimineață sau azi dimineață; sergent-major sau sergent major; prim-ministru sau prim ministru; prim-procuror sau prim procuror; bunul-simț sau bunul simț; prim plan sau prim-plan; ministrul Mediului sau ministrul mediului...   (Ov. DAN)

Trimite email

vineri, 7 august 2020