Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Haideți să fim uniți! Haideți să fim puternici!”

,,În unire stă puterea”

,,Haideți să fim uniți! Haideți să fim puternici!”

Îndemnurile au venit joi, 24 Ianuarie 2019, din partea prefectului Ioan Mihaiu, în cadrul alocuțiunii rostite la ceremonia militară desfășurată în Piața Unirii, la împlinirea a 160 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

Deși a plouat mărunt și des, fără încetare, miercuri dimineața și aproape toată ziua, la Oradea și în întreaga țară, ceremonialul anunțat de Cancelaria prefectului s-a ținut, chiar dacă nu mulți orădeni s-au încumetat să stea o oră în ploaie, în apă și sub umbrele.
După   slujba Te Deum, săvârșită de către preoţii din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Garnizoana Oradea, au rostit alocuţiuni privind însemnătatea Unirii Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859 prefectul judeţului Bihor, domnul Ioan Mihaiu și istoricul militar, domnul colonel (r.) dr. Constantin Moșincat.
,,Interesul național și soarta poporului sunt mai presus de orice ambiții sau interese"
Spicuim din alocuțiunea domnului prefect.
,,Interesul național și soarta poporului sunt mai presus de orice ambiții sau interese. Lecția pe care strămoșii noștri ne-au dat-o acum mai bine de un secol și jumătate este o adevărată lecție de democrație. România are nevoie de devotamentul nostru, de loialitatea și responsabilitatea noastră oriunde am fi. Haideți să fim uniți! Haideți să fim puternici!"
,,Strămoșii noștri nu s-au temut de vreme, ci de vremurile care i-au asuprit"
În ciuda vremii, istoricul militar dl colonel (r.) dr. Constantin Moșincat nu a dat semne că-și va scurta discursul.
Vorbitorul s-a referit la contextul în care s-a produs Unirea Principatelor Române, subliniind un fapt de netăgăduit: ,,Se războiesc între ele imperii pentru interesele economice pe teritoriile altora".
Referindu-se la reformele lui Cuza, domnia sa a punctat reformele ,,care și astăzi sunt aplicate: reforma în justiție, reforma sistemului monetar, reforma fiscală". În ciuda înfăptuirilor, monstruoasa coaliție l-au răsturnat pe Alexandru Ioan Cuza la 11 februarie 1866, cerându-i să abdice. ,,Faptele cele mari ale sale l-au răsturnat, avea să sublinieze, distinsul colonel. ,,Pentru ca României să-i fie mai bine, abdic", a spus Cuza.
Ceremonialul din Piața Unirii a continuat cu un moment artistic, ai cărui protagoniști au fost membrii corului Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman".
Au urmat festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori, la  Statuia voievodului Mihai Viteazul și  
defilarea detașamentului de onoare. Datorită timpului nefavorabil, organizatorii au anunțat că ,,Hora Unirii" nu va mai avea loc.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (63 de poze) în Galeria foto: ,,Haideți să fim uniți! Haideți să fim puternici!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 9 aprilie 2020