Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Lansare de carte la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea

Luni, 21 ianuarie

Lansare de carte la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea

Aniversarea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române a prilejuit o întâlnire memorabilă la școala aflată sub patronajul spiritual al marelui cărturar moldovean.

Într-o atmosferă festivă, la câteva zile după marea sărbătoare a culturii române din 15 Ianuarie, în data de 21 ianuarie 2019, ne-am bucurat să-i avem alături de noi pe grl. dr. Vasile Creț și col.rez. Viorel Ciobanu, invitați care ne-au adus prețioase daruri de cultură, înțelepciune și mândrie națională. Și mult zâmbet.
Istorie, cărți, legende și cântec - toate s-au reunit sub semnul Micii Uniri.
Cuvântul introductiv al festivității a fost rostit de doamna director, prof. dr. Viorica Popa, care a apreciat drept o onoare prezența la noi în școală a unor oaspeți atât de importanți, remarcabile personalități academice orădene contemporane.
Au asistat la activitate doamna director adjunct, prof. Bauman Maria, precum și reprezentanți ai elevilor din clasele V-VIII.
Toți cei prezenți la acest moment special s-au bucurat să asculte istoria povestită altfel, într-o paralelă asupra vieților și traiectoriilor remarcabile ale celor doi domnitori: Dimitrie Cantemir și Al. Ioan Cuza, în date și semnificații, ilustrate cu aspecte de viață specifice vremurilor trăite, angrenate în vitregia acelor secole, dar și preocupările personale - societate, cultură, științe, artă.
A fost amintit destinul încercat al tânărului Cantemir sortit capuchehaie la Poarta Otomană, apreciat felul în care el înțelege să profite de aceste dificultăți pentru a se instrui, pentru a sorbi din informațiile care îi stau astfel la îndemână, precum și felul în care alege să transmită lucrurile pe care le-a iubit, care l-au interesat, prin scrierile sale ulterioare. Nu numai că lasă o moștenire științific-culturală bogată, dar își promovează țara prin cărțile și faptele sale, însuflețite de iubire și patriotism. E primul român devenit membru al unei înalte Academii - cea de Științe din Berlin. Polivalența sa era impresionantă: cărturar, poliglot, lingvist, muzicolog, compozitor, etnograf, filosof, istoric, geograf, om politic și scriitor atât în limba lui maternă, cât și în multe alte limbi pe care le cunoștea.
Un secol și jumătate mai târziu, Cuza-Vodă este „prințul" reformator, implicat și dornic să schimbe în bine o întreagă societate, o întreagă națiune, dăruindu-i pământ, învățătură, armată, justiție. Nu întâmplător mai-marii veacului XIX îl creditează și-i dau puterea de a uni cele două țărișoare românești greu încercate, sub un singur sceptru.
Dl. Viorel Ciobanu a explicat copiilor că nu doar din cărțile riguroase de istorie îl pot identifica pe Cuza, căci tradiția populară l-a transformat în erou de legende, a căror lectură reflectă cu umor și recunoștință chipul drept și nobil al domnitorului.
Lansând un concurs de tip quizz, dl. Vasile Creț a sugerat copiilor să caute și alte răspunsuri la întrebările lor despre Dimitrie Cantemir în volumele „Dimitrie Cantemir - punte a cunoașterii între orient și occident" și „Dimitrie Cantemir și conștiința unității românilor. Studii și articole dedicate centenarului Marii Uniri", care au fost donate cu această ocazie bibliotecii școlii.
Evenimentul s-a încheiat cu mulțumirile invitaților pentru audiența receptivă, dar și ale elevilor către invitații care s-au apropiat de ei cu atâta drag în repetate rânduri și le-au deschis încă o poartă spre cunoaștere. Intonând „Hora Unirii", toți participanții s-au prins într-o horă simbolică, muzicală, corul ad-hoc fiind condus de doamna profesor de educație muzicală Galea Rodica. Și dumneaei a fost răsplătită cu o culegere de cântece dedicate Unirii.
Caractere demne și generoase, cele două mari nume amintite ale istoriei noastre pot servi drept exemplu nu doar „cantemireștilor" din generația de azi, dar și celor care vin după noi, prin corectitudine, răbdare și devotament, trăsăturile definitorii care i-au menit să fie apreciați conducători de neam. Elevii au fost îndemnați să se formeze și să învețe după modelul pro-activ, sub deviza: „Noi suntem cei mai buni! Nimeni în urmă! Eu voi fi primul!" (C.M.)

 

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 04:02:45 Ora de vară a Europei de Est