Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

A fost desfăcută cutia colectei desfășurate pe parcursul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Miercuri, la Sinagoga Comunității Evreilor Mesianici din Oradea,

A fost desfăcută cutia colectei desfășurate pe parcursul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Acțiunile caritabile sunt întotdeauna un punct de legătură între toate comunitățile creștine.

Aceasta s-a putut vedea în mod concret și miercuri, 13 februarie 2019, la Sinagoga Comunității Evreilor Mesianici din Oradea, unde a fost desfăcută de Shaliach David Nagy, președintele Federației Comunităților Evreiești Mesianice din România, cutia colectei desfășurate pe parcursul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2019. Din partea Bisericii Greco-Catolice a luat parte la evenimentul concluziv pr. Ovidiu Duma, paroh al Catedralei „Sf. Nicolaeˮ din Oradea.
Desfășurată pentru al III-lea an consecutiv, la dorința comună a celor nouă culte creștine participante, colecta comunitar-unitară din acest an a contribuit la strângerea unei sume de 6.475 RON. Banii, potrivit Comunității Evreilor Mesianici din Oradea care a coordonat în 2019 desfășurarea inițiativei, sunt destinați copiilor unui Centru de Plasament din Oradea.
Prezentă la eveniment, doamna Szanto Ildiko, director general adjunct al Direcției servicii sociale din cadrul DGASP Bihor, a declarat într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO că banii vor fi folosiți „pentru a remedia daunele provocate în urma unui incendiu declanșat în luna ianuarie a.c. la Centrul de Plasament pentru copiii cu dizabilități Nr. 4 (de pe Str. Albinelor, Oradea), în urma căruia copiii au fost nevoiți să fie mutați în alte căsuțe de tip familial. Ei, subliniază reprezentanta DGASP Bihor, doresc să se întoarcă la ,,casa lor", care i-a adăpostit de mai bine de 10 ani. Dorim să folosim acești bani pentru reabilitarea cât mai urgentă a căsuței. Totodată, banii vor fi folosiți pentru diferite activități recreative și ludice, atât de necesare beneficiarilorˮ.
„Caritatea unește și poate să unească toți participanții la Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilorˮ, a spus secretara Federației Comunității Evreilor Mesianici din Oradea, Pap Viola, spunând că fondurile au fost destinate acestui Centru de Plasament din dorința de a veni în ajutorul nevoilor urgente ale copiilor cu dizabilități, fiind pentru a doua oară când Comunitatea cooperează cu DGASPC Bihor.
În cadrul aceluiași eveniment de prezentare a colectei din 2019, comunitatea reformată a explicat folosirea fondurilor adunate în anul precedent, destinate elevilor defavorizați ai Liceului Reformat din Oradea și a fost desemnată, prin tragere la sorți, comunitatea creștină orădeană care va coordona anul următor colecta Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Astfel, în 2020, Biserica Evaghelică-Luterană este responsabilă de buna desfășurare a acestei inițiative fraterne.
Shaliach David Nagy, moderatorul evenimentului de miercuri, a mulțumit tuturor cultelor participante din acest an și credincioșilor care au contribuit la colecta Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor din 2019.
Mihaela Caba-Madarasi,
jurnalist/responsabil departament comunicare
Episcopia Greco-Catolică de Oradea

 

Trimite email

marţi, 1 decembrie 2020