Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Clubul de robotică și IT al Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr”

Din 12 februarie, lăzăriștii au RoboCode

Clubul de robotică și IT al Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr”

În 12 februarie 2019, de Ziua școlii, a luat ființă RoboCode - Clubul de robotică și IT al Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr", sub coordonarea domnului profesor Viorel Muscaș.

Chiar dacă Clubul și-a început activitatea ceva mai devreme, în luna noiembrie 2018, când domnul profesor a organizat în școală două evenimente: ,,AstroCamp" și „Play, Code and Enjoy" în cadrul inițiativei ,,Meet and Code", activitate coordonată de Asociația Techsoup România, ocazii cu care elevii au arătat că își doresc un astfel de club, o permanentizare a acestor activități.
Așa încât, în preajma sărbătorilor de Crăciun, domnul profesor, împreună cu câțiva elevi inimoși din clasa a XII-a A, a organizat un mini târg caritabil, prilej cu care au fost distribuite mici cadouri copiilor de la Centrul de zi din Oradea, în cadrul proiectului educațional ,,Elevii colindă dăruind lumină", proiect înscris în cadrul programului ECDL România - ,,Şcoala care dăruieşte".
,,Actualmente Clubul își desfășoară activitatea bilunar și înglobează două direcții: implementarea unor mini proiecte de robotică și realizarea de jocuri (video și fizice), precizează domnul profesor. În cadrul atelierelor, elevii descoperă practic etapele de dezvoltare ale unui produs software, respectiv  modalitățile de realizare a unui joc pe calculator. De asemenea, ei înțeleg noțiuni primare de robotică și realizează proiecte simple de robotică (de exemplu un joc de lumini cu LED-uri, un termometru digital sau o ruleta electronică), iar prin scrierea de cod în Arduino pot spune că aceștia aplică algoritmi elementari. Nu în ultimul rând, lucrând la jocurile clasice, membrii clubului învață să identifice componentele calculatorului și rolul lor. Prin modalitatea de lucru în echipă, constat că elevii pot să relaționeze și să coopereze mai bine, iar câțiva dintre ei se manifestă ca adevărați mentori, împărtășind din cunoștințele lor. Cea mai mare bucurie însă este când văd entuziasmul copiilor, când văd că își doresc întâlniri tot mai dese", mai spune V.M.
Ce spun beneficiarii (patru dintre membrii clubului)?
Am ales să activez în cadrul clubului pentru că  mi-am dorit de mult timp să pot acumula  cunoștințe în acest domeniu  și pentru că mi s-a părut atractiv felul în care se desfășoară activitățile - Larisa C.
Consider că este un domeniu care m-ar putea ajuta în viitor pentru job" - Rafael B.
Pe mine mă încântă faptul că sunt împreună într-un mediu cu mai mulți oameni pasionați de același lucru - David H.
Pe mine mă ajută să-mi dezvolt gândirea și să mă lansez în domeniul IT -  Rebeca C.
Dintru început, domnul profesor Viorel Muscaș dorește să mulțumească sponsorilor Clubului, precizând că a beneficiat de sponsorizare pentru achiziția de echipamente și buna desfășurare a activităților printr-un proiect finanțat prin Fondul Predau Viitor powered by Societè Generale European Business Services. Predau Viitor este primul accelerator pentru profesorii de informatică, creat de Asociația Techsoup cu sprijinul Romanian-American Foundation. www.predauviitor.ro
Felicitări, domnule profesor!
Mult succes, lăzăriștilor!
Ovidiu Dan
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Clubul de robotică și IT al Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 29 noiembrie 2020