Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Ieri, la Inand, a fost sfințit candelabrul din biserica cea nouă

În Duminica 34-a după Rusalii,

Ieri, la Inand, a fost sfințit candelabrul din biserica cea nouă

Duminică, 24 februarie 2019, la Inand, comuna Cefa, a fost sfințit candelabrul din biserica cea nouă, dăruit de surorile Maria (Mariana), Iuliana (Lia) și Rodica, în memoria părinților Catița și Traian Bărdaș.

În Întâia și a doua aflare a capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, Duminica a 34-a după Rusalii (a întoarcerii fiului risipitor), a doua duminică a Triodului, părintele paroh al Bisericii Ortodoxe cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Inand, părintele Ioan Baciu, s-a bucurat pentru candelabrul primit, precum Luca: ,,Așa va fi bucurie în cer pentru un păcătos ce se pocăiește" (Lc.15,7).
În cuvântul de învățătură, referindu-se la Pilda întoarcerii Fiului risipitor, părintele Ioan Baciu a făcut trimitere la una din predicile Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur în care se spune: ,,Păstorul cel bun a căutat oaia cea pierdută în pilda cea dinainte, fiul cel rătăcit s-a întors singur, însă păstorul a alergat după oaia cea rătăcită, iar când a aflat-o, a luat-o pe umerii săi și s-a bucurat pentru dânsa mai mult decât pentru celelalte, care nicicând nu se pierduseră" (Lc.15,5).
În 1998, la Inand, s-a început ridicarea unei noi biserici, care a fost sfințită în 2014
Părintele Ioan Baciu slujește în Biserica Ortodoxă cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Inand de la 1 aprilie 1987, de la absolvirea studiilor și mai are patru ani până la pensionare. În acest răstimp, împreună cu enoriașii, a ridicat o nouă biserică în apropierea celei vechi, care devenise impracticabilă datorită stării necorespunzătoare a acoperișului, fundației dar și turnului. Lucrările la noua biserică au început în 1998, dar s-au întețit după 2000, astfel că în 2014, de Sfintele Florii, biserica cea nouă a fost sfințită. ,,Pe cea veche, sperăm să o putem repara. E serios de lucru la acoperiș, făcut praf, la fundație dar și la turn, după cum a precizat, ieri, părintele paroh. Biserica cea nouă are trei clopote, două moștenite de la biserica veche, și unul mare, dăruit de familia doamnei arhitect Livia Botău, fiică a satului. Mihai, fratele său din Canada, acum decedat, a donat cei 7.000 de euro pentru marele clopot de la Innsbruck. Apropo, candelabrul e adus din Grecia și a costat în jur de 26.000 de euro.
Pentru noua biserică din Inand, părintele Ioan Baciu dorește să mulțumească, întâi de toate lui Dumnezeu pentru cel mai mare ajutor primit, enoriașilor, celor 350 de persoane (suflete) din Inand care plătesc taxa de cult și care au pus umărul, efectiv sau prin contribuții financiare, după puteri, la ridicarea noului locaș, familiilor care au donat clopotul și candelabrul, dar și altor familii cu dare de mână și suflet mare, familiei domnului deputat Ioan Sorin Roman din Cefa și familiei domnului inginer Torj, pentru încălzirea centrală (și cea electrică din podea)...
,,Chiar dacă biserica este pregătită pentru pictură, mai avem mult de lucru, lucrări exterioare, amenajări garduri și curte", a conchis interlocutorul nostru, părintele paroh Ioan Baciu.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ieri, la Inand, a fost sfințit candelabrul din biserica cea nouă.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 23 noiembrie 2020