Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Ieri, la Inand, a fost sfințit candelabrul din biserica cea nouă

În Duminica 34-a după Rusalii,

Ieri, la Inand, a fost sfințit candelabrul din biserica cea nouă

Duminică, 24 februarie 2019, la Inand, comuna Cefa, a fost sfințit candelabrul din biserica cea nouă, dăruit de surorile Maria (Mariana), Iuliana (Lia) și Rodica, în memoria părinților Catița și Traian Bărdaș.

În Întâia și a doua aflare a capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, Duminica a 34-a după Rusalii (a întoarcerii fiului risipitor), a doua duminică a Triodului, părintele paroh al Bisericii Ortodoxe cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Inand, părintele Ioan Baciu, s-a bucurat pentru candelabrul primit, precum Luca: ,,Așa va fi bucurie în cer pentru un păcătos ce se pocăiește" (Lc.15,7).
În cuvântul de învățătură, referindu-se la Pilda întoarcerii Fiului risipitor, părintele Ioan Baciu a făcut trimitere la una din predicile Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur în care se spune: ,,Păstorul cel bun a căutat oaia cea pierdută în pilda cea dinainte, fiul cel rătăcit s-a întors singur, însă păstorul a alergat după oaia cea rătăcită, iar când a aflat-o, a luat-o pe umerii săi și s-a bucurat pentru dânsa mai mult decât pentru celelalte, care nicicând nu se pierduseră" (Lc.15,5).
În 1998, la Inand, s-a început ridicarea unei noi biserici, care a fost sfințită în 2014
Părintele Ioan Baciu slujește în Biserica Ortodoxă cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Inand de la 1 aprilie 1987, de la absolvirea studiilor și mai are patru ani până la pensionare. În acest răstimp, împreună cu enoriașii, a ridicat o nouă biserică în apropierea celei vechi, care devenise impracticabilă datorită stării necorespunzătoare a acoperișului, fundației dar și turnului. Lucrările la noua biserică au început în 1998, dar s-au întețit după 2000, astfel că în 2014, de Sfintele Florii, biserica cea nouă a fost sfințită. ,,Pe cea veche, sperăm să o putem repara. E serios de lucru la acoperiș, făcut praf, la fundație dar și la turn, după cum a precizat, ieri, părintele paroh. Biserica cea nouă are trei clopote, două moștenite de la biserica veche, și unul mare, dăruit de familia doamnei arhitect Livia Botău, fiică a satului. Mihai, fratele său din Canada, acum decedat, a donat cei 7.000 de euro pentru marele clopot de la Innsbruck. Apropo, candelabrul e adus din Grecia și a costat în jur de 26.000 de euro.
Pentru noua biserică din Inand, părintele Ioan Baciu dorește să mulțumească, întâi de toate lui Dumnezeu pentru cel mai mare ajutor primit, enoriașilor, celor 350 de persoane (suflete) din Inand care plătesc taxa de cult și care au pus umărul, efectiv sau prin contribuții financiare, după puteri, la ridicarea noului locaș, familiilor care au donat clopotul și candelabrul, dar și altor familii cu dare de mână și suflet mare, familiei domnului deputat Ioan Sorin Roman din Cefa și familiei domnului inginer Torj, pentru încălzirea centrală (și cea electrică din podea)...
,,Chiar dacă biserica este pregătită pentru pictură, mai avem mult de lucru, lucrări exterioare, amenajări garduri și curte", a conchis interlocutorul nostru, părintele paroh Ioan Baciu.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ieri, la Inand, a fost sfințit candelabrul din biserica cea nouă.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 16 mai 2021