Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ieri, la Inand, a fost sfințit candelabrul din biserica cea nouă

În Duminica 34-a după Rusalii,

Ieri, la Inand, a fost sfințit candelabrul din biserica cea nouă

Duminică, 24 februarie 2019, la Inand, comuna Cefa, a fost sfințit candelabrul din biserica cea nouă, dăruit de surorile Maria (Mariana), Iuliana (Lia) și Rodica, în memoria părinților Catița și Traian Bărdaș.

În Întâia și a doua aflare a capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, Duminica a 34-a după Rusalii (a întoarcerii fiului risipitor), a doua duminică a Triodului, părintele paroh al Bisericii Ortodoxe cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Inand, părintele Ioan Baciu, s-a bucurat pentru candelabrul primit, precum Luca: ,,Așa va fi bucurie în cer pentru un păcătos ce se pocăiește" (Lc.15,7).
În cuvântul de învățătură, referindu-se la Pilda întoarcerii Fiului risipitor, părintele Ioan Baciu a făcut trimitere la una din predicile Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur în care se spune: ,,Păstorul cel bun a căutat oaia cea pierdută în pilda cea dinainte, fiul cel rătăcit s-a întors singur, însă păstorul a alergat după oaia cea rătăcită, iar când a aflat-o, a luat-o pe umerii săi și s-a bucurat pentru dânsa mai mult decât pentru celelalte, care nicicând nu se pierduseră" (Lc.15,5).
În 1998, la Inand, s-a început ridicarea unei noi biserici, care a fost sfințită în 2014
Părintele Ioan Baciu slujește în Biserica Ortodoxă cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Inand de la 1 aprilie 1987, de la absolvirea studiilor și mai are patru ani până la pensionare. În acest răstimp, împreună cu enoriașii, a ridicat o nouă biserică în apropierea celei vechi, care devenise impracticabilă datorită stării necorespunzătoare a acoperișului, fundației dar și turnului. Lucrările la noua biserică au început în 1998, dar s-au întețit după 2000, astfel că în 2014, de Sfintele Florii, biserica cea nouă a fost sfințită. ,,Pe cea veche, sperăm să o putem repara. E serios de lucru la acoperiș, făcut praf, la fundație dar și la turn, după cum a precizat, ieri, părintele paroh. Biserica cea nouă are trei clopote, două moștenite de la biserica veche, și unul mare, dăruit de familia doamnei arhitect Livia Botău, fiică a satului. Mihai, fratele său din Canada, acum decedat, a donat cei 7.000 de euro pentru marele clopot de la Innsbruck. Apropo, candelabrul e adus din Grecia și a costat în jur de 26.000 de euro.
Pentru noua biserică din Inand, părintele Ioan Baciu dorește să mulțumească, întâi de toate lui Dumnezeu pentru cel mai mare ajutor primit, enoriașilor, celor 350 de persoane (suflete) din Inand care plătesc taxa de cult și care au pus umărul, efectiv sau prin contribuții financiare, după puteri, la ridicarea noului locaș, familiilor care au donat clopotul și candelabrul, dar și altor familii cu dare de mână și suflet mare, familiei domnului deputat Ioan Sorin Roman din Cefa și familiei domnului inginer Torj, pentru încălzirea centrală (și cea electrică din podea)...
,,Chiar dacă biserica este pregătită pentru pictură, mai avem mult de lucru, lucrări exterioare, amenajări garduri și curte", a conchis interlocutorul nostru, părintele paroh Ioan Baciu.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ieri, la Inand, a fost sfințit candelabrul din biserica cea nouă.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 august 2020