Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Sărbătoarea de Dragobete la Biblioteca Județeană

Vineri,

Sărbătoarea de Dragobete la Biblioteca Județeană

Asociația Culturală Pro Lirica Oradea a organizat, vineri, 22 februarie 2019, o manifestare cultural artistică și muzicală dedicată Sărbătorii Dragostei la Români - Dragobetele.

Evenimentul i-a avut ca invitați pe cercetătorul științific dr. Vasile Todincă, de la Muzeul Țării Crișurilor Oradea, și pe Radu Deme, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Județene. Cei doi au prezentat dragostea și sărbătoarea acesteia din două puncte de vedere diferite: etnografic, respectiv literar.
Făcând o trecere în revistă a condiției disperate a satului românesc la nivelul anului 2019, dr. Vasile Todincă a adus în atenția auditoriului istoricul sărbătorilor Dragostei, pornind de la Roma antică, cu serbările lui Pecardia, trecând pe la sărbătoarea de Sf. Valentin (actualul Valentine s Day), până la Dragobetele și Lioara, sărbători românești. Cercetătorul a prezentat, de asemenea, tradițiile și concepțiile românilor legate de ziua de 24 februarie, când se sărbătorește Dragobetele, specificând faptul că în prezent acestea s-au pierdut aproape integral.
Tot o expunere plenară a ideii de dragoste, de data aceasta din perspectivă literară, a fost făcută de bibliotecarul Radu Deme, care a punctat fiecare din marile povești de dragoste din literatura universală, pornind de la Adam și Eva, cu istoria lor biblică, Ulise și Penelopa, Euridice și Orfeu, Paris și Elena, Cleopatra și Marc Antoniu, Tristan și Isolda, Romeo și Julieta. A urmat prezentarea unor cupluri celebre care au marcat ultimele sute de ani ale istoriei omenirii, cupluri în care autorul expunerii i-a inclus și pe Mihai Eminescu și Veronica Micle.
Evenimentul a fost continuat de o șezătoare literară, în care poeții prezenți au recitat versuri de dragoste, iar soliștii au cântat dragostea pe textele diferiților autori. Dna Miorița Săteanu, coordonatoarea proiectului, a condimentat întâlnirea cu o hazlie mărturie proprie privind ziua de Dragobete, sărbătoare păstrată și reprezentată mult mai plenar în tradițiile românești din sudul țării. La reușita manifestării și-au adus contribuția poeții Mihaela Dindelegan, președinta Asociației Culturale Pro Lirica Oradea și coorganizatoarea evenimentului, Maria Elvira Vancea, Ioana Precup, Nona Tudor Herdeanu, Aurel Horgoș, Pascu Heteș, epigramistul Ioan Bărnuțiu, precum și artiștii Maria Matei, Adrian Bojan și surorile Ghib Lorena și Denisa.
Roxana Popescu

Trimite email

vineri, 27 noiembrie 2020