Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

O educaţie internațională la ,,Nicolae Bolcaș” Beiuș

Proiect Internaţional School Award

O educaţie internațională la ,,Nicolae Bolcaș” Beiuș

Proiectul Internaţional School Awards sărbătoreşte învățământul, predarea, comunitatea, îngrijirea pastorală, conducerea și inițiativele strategice la școlile internaționale.

Acestea oferă școlilor internaționale posibilitatea de a împărtăși cele mai bune practici, eforturi creative, participarea comunității și inovarea. Premiul Internaţional, această acreditare recunoscută la nivel global, ne ajută să ne îmbogățim învățarea și să ne îmbunătățim predarea prin îndrumarea activităților noastre internaționale de învățare, de la introducerea educației internaționale în curriculum la încorporarea acesteia în cultura școlii.
Educația internațională îmbogățește predarea și învățarea. Introduce educatorii la noi practici și perspective, continuând dezvoltarea lor profesională și ridicând standardele de predare. Oferă tinerilor o fereastră în diferite culturi și țări, ajutându-i să se dezvolte ca cetățeni responsabili la nivel mondial.
Premiul pentru Școala Internațională oferă un cadru de susținere și motivare pentru a ne ghida activitățile de învățare internaționale și ne ajută să obținem recunoașterea pentru activităţile noastre internațională în curs de desfășurare. El poate sprijini școlile în orice etapă a călătoriei lor internaționale și poate fi adaptat la orice curriculum.
În luna februarie, în cadrul proiectului ISA, implementat la Liceul Vocaţional Pedagogic, Beiuş şi coordonat de dna. prof. Hădărean Diana, sub egida şcolii Government Boys Secondary School Jajjah Abbasian, Khanpur, Rahim Yarkhan, Punjab Pakistan, proiect coordonat de prof. Muhammad Idrees,  dle profesoare Marian Magdalena şi Maroneac Monica au realizat activităţi de limbă străină, Benefits of  Learning Foreign Languages - Beneficiile învăţării limbilor străine.
La clasa a IV-a, coordonată de dle. profesoare Hădărean Diana şi Maroneac Monica, copiii au vorbit în limba engleză, au transmis mesaje copiilor din Pakistan, au cântat în engleză, au vorbit în germană, spaniolă şi franceză.
Dna prof. Marian Magdalena a realizat o activitate de patriotism în care a urmărit ca elevii să definească corect termenul ,,patriotism'', să stimuleze interesul elevilor faţă de propria ţară, să-i fac să vorbească frumos despre ţara lor, să fie distractive.
Ora a debutat cu proverbul  ,,Casa ta e acolo unde ţi-e inima".
Elevii au fost rugaţi să definească termenul de patriotism din punctul lor de vedere. Iată ce au găsit: Patriotism înseamnă să-ţi aperi ţara întotdeauna şi să-ţi susţii Guvernul atunci când o merită. Elevii au fost rugaţi să se gândească la adjective care să înceapă cu literele din numele ţării, România, adjective care să reprezinte trăsături morale .
Calităţile găsite sunt: respectuos, optimist, matur, ambițios, nobil, inventiv, adaptabil. S-a evidenţiat faptul că românii dispun de aceste calităţi şi de fiecare dată, elevii şi-au susţinut punctul de vedere,  motivându-şi alegerile.
Elevii au vorbit frumos despre ţara lor, oferind informaţii care acoperă multe arii curriculare: istorie,  geografie, literatură, artă, ştiinţe.    
Prof. coordonator Hădărean Diana

Trimite email

joi, 4 martie 2021