Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Ziua mondială de rugăciune a femeilor creștine

1 Martie

Ziua mondială de rugăciune a femeilor creștine

„Veniți, că iată, toate sunt gata!": este invitația Forumului Ecumenic al Femeilor Creștine din România, adresată tuturor comunităților creștine din Oradea, de a lua parte la Ziua mondială de rugăciune a femeilor creștine, marcată anual în prima zi de vineri a lunii martie.

În acest an, inițiativa se desfășoară pe 1 martie, de la ora 18.00, în Biserica Romano-Catolică „Sfântul Spirit" din centrul orașului (Calea Republicii, nr 28).
Potrivit doamnei Laura Ologu, responsabilă din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pentru acest eveniment, tema Zilei mondiale de rugăciune 2019 a fost propusă de Femeile Creștine din Slovenia și este inspirată din Pilda invitaților la Cină, spusă de Isus, relatată în pasajul biblic al Evangheliei după Luca (14, 17).
În Oradea, relatează președinta Forumului Ecumenic al Femeilor Creștine din România, doamna Vincze Judit, „inițiativa se desfășoară din anul 1992 și se bucură în acest an de participarea reprezentanților a opt confesiuni creștine din oraș: ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică, evanghelică-luterană, reformată, din partea Bisericii unitariene, baptiste și penticostale".
Fondată în 1887 în Statele Unite, Ziua mondială de rugăciune a femeilor creștine promovează egalitatea și justiția pentru femei prin rugăciune, slujire și celebrare liturgică. Astfel, potrivit organizatoarelor slovene, „pe 1 martie a.c. femeile creștine de diferite confesiuni, tradiții, culturi sau grupuri etnice se reunesc pentru a sărbători în peste 170 de țări și regiuni ale lumii, în scopul de a se informa, a se ruga și a acționa împreună".
Invitația la Rugăciunea mondială a femeilor creștine, chiar dacă este organizată de femei, se adresează tuturor creștinilor, în întreaga lume, și se dorește a fi un apel internațional, de „a nu rămâne tăcuți sau indiferenți în fața nedreptăților sociale, a traficului de persoane, de a arăta compasiune și înțelegere celor care se confruntă cu suferințe și obstacole, pentru a continua împreună pe calea libertății, a justiției și a păcii".
„Ce ocazie poate fi mai potrivită în a împărtăși fiecare problemele, bucuriile și speranțele personale, dacă nu în jurul mesei Banchetului Ceresc. Totul este gata - spune comisia organizatoare- veniți să ne rugăm, să mulțumim și să transmitem dragostea lui Dumnezeu tuturor".
Mihaela Caba-Madarasi,
jurnalist, responsabil Departament Comunicare

 

 

Trimite email

miercuri, 25 noiembrie 2020

Poza zilei

Daciana, la Londra!

Toată e numai zâmbet și... fericire!
Mulțumim, Daciana-Florina Florea!
Tu alungi pandemia și covidul din sufletele și viața noastră cenușie!
(Ovi)